LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
cherry mx g80 3000
so far 用咗八年都冇打油
不過白色刻一年左右已經磨到見唔到 得返少少裙邊
我GMK用左兩年都冇打油啦
有frd pbt一年就打油
除左物料重要睇駕駛員隻手幾大汗

GMK厚料 靚聲
呢方面最靚既新PBT hammerhead CRP目前都未做到,仲要係dye sub。
何況整pbt其實污染嚴重過abs 仲有鍵帽變形wrapping要考慮
好 放假去睇睇 thx
想問FILCO Majestouch Minila Air Bluetooth同
Majestouch Convertible 2 87Key
係咪size上嘅唔同,功能上無乜分別?
我都買咗隻FILCO, 今日啱啱收到
今次轉玩87 keys, 有啲唔係好慣, 希望過兩日好啲
上次去好似啲貨好似未拎出嚟
而家係唔係已經齊晒?
我都買左隻87 keys習慣緊
真心問
放唔放
啱啱先見到
應該唔會放啦 唔好意思
自己試過下,係會有改善,不過整完都好難100%直返
初期先有用?
時間一耐已經萎縮咗所以救唔返?
因為良率同成本問題 電莖廠幾乎abs都係用噴漆 唔好話爭20爭30點解唔用 買得呢啲廠嘅人絕大部份連咩叫abs同pbt都唔知 更惶論用咩工藝 爭30蚊就係爭30蚊 想佢賺少啲係妄想 如果反映返價錢有機會影響銷量 佢哋嘅宗旨就係盡量做到表面光鮮 喺無人理嘅位盡量cut成本
想入坑留名
買左個gateron ink v2試軸器
ink yellow 同lube左既gateron yellow 好似無咩分別咁 係咪我木手
如果用嚟coding
有咩最細嘅配置 但又方便
最好可以熱拔 有藍牙
68好似幾好但我見到有啲仲細嘅四十幾
但冇咗數字
Coding要細就65 同60 不過要買多隻macro pad去入function
見有啲numpad底板 可以放一個旋轉編碼器
但不可以放幾個

見人地執相用的成千蚊個 有好多個旋轉鈕
正路DIY numpad底板係咪冇多個旋轉編碼器插位?
自己畫PCB
其實可以hotplug換軸嘅keyboard好唔好??
有冇巴打買咗個平嘅,然後換曬啲switch佢?
新手一問 ttc同cherry mx 紅軸其實有冇大分別
你係諗住用自己嘅軸嘅話,點解唔買隻冇裝到軸嘅 board
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞