LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
玩左差不多十年keyboard, 乜都玩過曬, 終於揾到 endgame 了
係深水埗$20買條type c線,再自己換個$5靚金屬頭比佢
早知買長啲整埋coiled cable

JWK POM linear真係幾滑 僅次於Tangerine v2
POM同POM互相磨擦會比較有明顯磨擦感

NIZ靜電容都滑 冇油都係有少少刮 見youtube 有人玩埋上油 不過我見佢搞埋啲彈簧驚影響電容值

金粉應該係適合懶鬼 如果唔自己上油嘅話

box cream其實好滑 但係好明顯feel到驅動點個粒「釘」
按左落去慢慢放返上嚟明顯feel到啱啱凸位click住
刮就冇想像中咁刮 大細聲都唔係話太大

G 黃CP值高 冇潤滑始終都係有少少磨擦
之前有玩過下音響
呢啲頭好容易屈兩屈就暗斷
同埋type c有晶片仲要外殼$5雞真係俾唔到啲咩好嘢你

好彩就冇事唔會斷
之前試過係會不斷咁重複連接
日森
TTC月白喺tactile嚟講咩水平

想買個現成鍵盤
依個牌子我見唔錯 有無人用過依個型號呀?
頭Post有講

Leopold算係現成鍵盤頂點,FC660M都多人用,值得買
Screw stab 係咪zealpc durock equalz 呢3間揀?
係咪黑軸比較好 我就係睇頭post有講呀
個人喜好,無話邊隻特別好啲
如果你要Linear,黑軸紅軸只係彈弓重量有分別,冇話邊個好D
之前係唔係有ching話喺新高登尋到寶?
近排行過唔多覺有
阿米洛靜電容 都幾滑 觸發點個位順好多
插得落去普通PCB 但係完全冇反應
我諗應該真係要用專用PCB 算係靜電容?
救命有冇人救到我

之前收左個鍵盤,手多成日幫佢換鍵帽,可能係我唔識換,依家整整下變左大鍵卡唔實個鍵帽,空白鍵鬆到搖搖板咁,其他大鍵都係唔實。應該唔關keycap事我放落其他plate mount stab keyboard又無事
唔好買zeal,durock同佢差唔多但平好多
我諗你係冇卡到衛星軸?
唔該巴打先,應該算搞掂了 研究左成晚拆完個架又裝返,我估應該係平時粗魯拆鍵帽拆得多,入面d野輕微移左位,stabs個十字同鍵帽中間有好少好少空位,卡唔實。嬲嬲地用廁紙濕水大法幫佢卡實。
唉咁貴買返尼竟然要用d咁原始方法mod佢搞到好似人地個菊花用得多鬆左咁,明明岩岩買返尼好實嫁唯有安慰自己,有得用算好以後都唔幫佢換衫了

enjoypbt 好乸緊 熱拔PCB嘅直接可以連軸拔出嚟(插得太緊嘅話)
不過刻字成色好靚 但毛邊比較重
熱插拔通病嚟 當然鍵帽緊啲機率會大啲 但本身用垃圾原廠abs cap一樣會掹到出嚟
好奇有冇人會有link或者影片係wooden keycaps typing sound ? 大部份影片都係得一兩粒撳一兩下
就完咗 好似冇一整個全部用上木製鍵帽嘅機械鍵盤
純粹想聽吓係有咩聲音唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞