LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
JWK POM
原廠彈簧覺得有啲重
定係用時間習慣佢好

或者買45g spring 換?
我諗佢買個60% 再加一個num pad 改key
可能仲化算

本身又唔係改好多嘢
或者搵下有冇啲TKL+Numpad扮下full size
TX EO87 ~2000 EO PAD ~1000
仲有2000俾你買cap同switch乜都夠
TTC愛心軸 個心心同觸穿4 pin應該好難換(?)
比金粉油淋淋好好多 仲滑D不過分咁多個部件有啲多餘 敲底好薄聲 差唔多一美一粒 我寧願買JWK
tb搵廠整oneoff 你預5000-6000 prototype
不過要自己攞圖紙 但係普通full size改下layout應該唔難
呢到有師兄整過
linear ok
tactile clicky 換太輕力會出事
唔夠力回彈上去
由底上去pump位完全冇力
唔可以快速連打
如果Holy Panda 類觸底先bump 換輕力spring
換dual rate spring, compress位置做底
有冇可能解決到輕力spring 唔夠力回問題?
it's free real estate
有無巴試過 JWK FULL POM? Lube 既又建議用邊款?205g0 定 3204?
我拎啲靚嘢出去放係咪會發達
會比佢壓你價之後佢再賣貴d
sor 我選擇廠潤
完全冇潤有少少彈簧音
用過105好沐
膏狀205仲沐

潤左會冇左POM同POM磨擦感(stem左右面)
正係潤觸發彈片bump位就夠

不過廠潤用用下d油會飛到stem十字面
Purpleomega Ching紅到上連登
有 感覺上同普通jwk差唔多滑
最少好過cream幾公里

linear唔洗諗都係205g0
IMO上3204好似冇lube過咁
https://youtu.be/dNfMjnYw5qk?t=388
唔想要POM & POM clack
買Tangerine v2仲平 一樣JWK 代工 仲滑D
唔小心手多訂左個HHKB
新手想請教keycap除左Hotkey project,仲有邊到比較多選擇
唔小心

tb kbdfans有啲for topre既keycap
真係好唔小心咁睇到條YT片

btw 都差唔多睇晒咁多for topre既keycap,目前只睇中一款space bar 但hotkey project缺貨
你講緊想要topre既artisan?
Blank and artisan 都會睇,初步只係想換幾粒
同埋咁啱見到 Caution collection 既 spacebar,有啲興趣
https://youtu.be/pOV1OJIPPzA
有冇ching玩過?
試吓16mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞