LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
clone團?
順便JOHN 埋 1K FRUSTA
係啊
尊重知識版權啦
支持呢啲同支那狗 / HK Gaming有咩分別
人格高低真係以小見大,可見一斑
支那師
不如你唔好答啦又串又唔知你想噏乜 d飯有d雞皇
基本上個鍵盤嘅手感同聲睇個mounting system就可以大概知道係咩感覺,當然唔係全部design可以套呢個標準,但大部分都會喺呢個框架入面

Top mount你可以當做最傳統嘅mount,因為個mounting point係上殼,打落去通常比較重金屬聲同埋硬淨

Tray mount成本最低,通常會出現喺budget option,愈近螺絲位果d key就會愈硬

你睇嘅呢個係最近好興嘅gasket mount,打落去會相比傳統嘅top mount彈手同mute

其他mounting都開始式微,唔好買sandwich mount同universal plate就少d機會出事
收皮啦柒頭
人地為香港鍵圈帶嚟左好多新野玩的
想搵塊同Keychron K4一樣layout既96% pcb黎砌
支援到有線同無線就得
定係直接買隻k4返黎換晒d野佢?
想問sandwich mount有咩問題
試過嘅全部都係垃圾,雜音重,手感奇怪
我見Lyn同Tx都好鐘意用sandwich mount仲以為好好
Lyn仲要係DC到吹到sandwich mount係最好
叫佢食屎啦,隻montage成pat屎咁
Lyn淨係得一隻board係好,果隻叫whale

用sandwich 因為要慳成本,不過tx果d出到黎都唔算差
咁巴打有無join whale 75
無啦,伏到咁佢叫whale但sandwich mount,睇唔出同whale有咩關係

經montage一役開始懷疑lyn只係屎忽撞棍整到隻whale咁高水準嘅鍵盤

利申先 無試過dolphin 唔評論
勇士在此買咗whale75
應該七月到貨
本身whale唔係都係sandwich mount
佢淨係縮返細做75應該唔會有大伏
不過佢定價真係好進取
me kickstarter order K4受害者
閪keyboard
當年貪佢market上少有bluetooth + wires mac win兩用機械鍵盤
shift ctrl button卡撚住 jam咗
我要拆出來刮刮刮keycap先勉強用到

switch 全部歪嚟歪斜 怱左怱右 又搖
keycap薄手感又差

CQ仲衰撚過TB 小店套件
狗也不屌
我錯諗左第樣野咁個typing experience應該都唔錯嘅

但都係不睇好whale 75個run,佢之前d groupbuy run得太差,都塞左d客食好多舊屎,仲要唔係平
仲有所謂鋁版殻係四塊鋁片上螺絲夾四面
我更新返,我話垃圾嘅果種sandwich mount係一粒螺絲隊穿哂top case plate bottom case果種

唔係lyn whale果種
搜尋太多

$9.05000=1 Cherry mx blue

本地鋪收唔收果$5000
or Cash only?
想試下GB EPBT camo
錢都算 但發覺真係要等好耐
睇返其實GMK都唔係貴好多
其實會唔會仲保值啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞