LIHKG機械鍵盤集中討論區(35) | 頭Post V2.1 | 幾時先有得鍵聚?

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
8x唔算難搵既tkl kit啦
unless佢bullshit緊
我就唔係好信會俾KBD8X 除非開佢5000價嗰個係你
雖然唔係好明啲零件
但都估唔到入門都要3千起跳
學到野
TKL普遍貴啲 平kit多數係60 65 75 如果接受到75嘅話整隻tofu84全套一般1500-2000搞得掂
tkl純粹係因為多人要先貴?
我見個價差可以差成倍
加工難度問題
淨係軸都多過熱門layout 65近30粒,當5蚊粒都150蚊
仲未計代組幫你上油又計多咗
https://kbdfans.com/collections/75-fully-assembled/products/fully-assembled-kbd75v2-mechanical-keyboard-with-keycaps-4

呢種我都覺得幾好
75% 睇落都接受到 應該唔會差太遠既
巴打覺得呢個價係咪幾公道
利申幾鐘意個配色
但藍色case賣哂
無紅色
發覺case同keycap都好少紅色
想襯番部渣古電腦
唔好買套裝 喺佢度執齊一套再俾100定80叫佢整埋 但有心機買返嚟自己郁手整下 lube又好焊又好其實都係手板眼見工夫
但果度未計key cap 都己經206
英文site係貴啲 淘寶平一截
但淘仔D料好咩?
I mean 同一件野喺返kbdfans淘寶店買平啲
岩岩睇完一下 又真係平左咁撚多既
因為好多鍵帽, 鍵盤都係
中國 > 美國 > 再返返嚟

所以有時買鍵帽都係直接廠家 x笑 個啲
外國貨得 SP(美國)同 gmk(德國)同taiho ,mistel(台灣)
其他基本上都係隔離國家
我個人好鍾意pc gasket tactile
主要係會high pitch左少少
不過手感軟番啲舒服好多
但係glorious panda就不了 要平不如bobau4t
https://monokei.co/blogs/news/monokei-x-friends-tomo

75% 你肯等 又肯比5k
我建議你直接上TGR 依家唔買 之後後悔
咁自己cut個gasket殼玩吓先都好,希望整完出黎好聲
未試過bobau4t,glorious panda我lube完都仲有leaf ping
但係佢個bump咁彈手真係好撚正
個leaf ping解決唔到架啦
彈手zykos更加彈

u4t 優點係平 而且聲同手感都唔錯 可以試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞