【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
作為文藝青年,講左咁多文學當然要講埋藝術啦。
呢個Post主要係分享下對藝術嘅睇法
我地到底可以點欣賞一件藝術作品
又以一個咩角度去睇一位藝術家呢

藝術賞析入門呢個主題之後會提到多位藝術大師
今次打頭陣嘅係集狂人、詩人、情人於一身嘅梵谷 ( Van Gogh )

Van Gogh self-portrait 1889

而係正式講呢個三為一體嘅藝術家之前,我先簡單講下點去睇一件藝術品。

了解脈絡係極其重要
了解脈絡係極其重要
了解脈絡係極其重要

因為好重要所以要講三次。

一、 了解背景
二、 理解思想
三、 感受技法
四、 豐富想像

第一就係盡量去了解藝術家嘅一切,例如時代、家庭,童年等等
要知道所有影響到佢成長、思考嘅野

第二係理解思想,要去明白藝術家個嗰時期主要想表達嘅係咩,而思想又點樣表現係佢嘅作品上面。

第三係技法,藝術家嘅成長同思想係會直接影響到技法嘅表現
例如用咩形式去表逹作品 (不同顏料、媒介、筆法等等)

第四係要有豐富嘅想像力,設身處地想像藝術家係作畫當時面對緊咩問題,煩惱緊啲咩,享受緊啲咩。

所以每一部分都係連動下一部分,稱之為脈絡
以上就係理解藝術過程嘅一個簡說

我希望大家可以了解到藝術並非遙不可及,只要你肯去了解
藝術嘅野,真係可以識佢條鐵架

藝術係香港
係上流社會餘興嘅玩物;少年夢想嘅彼岸地;掩飾世俗化最好嘅包裝紙 但都可以係觸碰靈魂深處嘅窗戶,繁忙都會中嘅桃花源。
然而,呢一切都取決於你觀賞嘅角度。

要知道藝術並唔係遙不可及;遠觀而不能接近
而係在坐各位都可以理解同實踐,感受更深層嘅美。

如果你願意,此地願化作藝術之窗,領你慢游桃花源,靜觀美景。
相信如果有追開嘅巴絲打
都會知道呢個Post係舊文重發
最主要嘅原因係,之前用連登up圖死哂
而家改用返係blog到up圖
為左方便閱讀,決定重發一次
同埋要加少少更正咁

歡迎大家隨時討論
記得留名同正評啦,堆圖都整左幾粒鐘

其他系列都重發緊,未睇可以追埋佢
陶淵明:
https://lihkg.com/thread/244538/page/1
李商隱:
https://lihkg.com/thread/245419/page/1
最後放返個Blog比大家分享
http://deliver90.blogspot.tw/

[現代藝術入門(一)ep.2]不被教會接納嘅狂熱傳教者-梵谷

每個偉大嘅藝術家都必然係不斷改變
梵谷都一樣,係佢短暫10年作畫生涯入面
主要分為三大時期
今次先講荷蘭時期1880-1886

呢到有一點係關於梵谷背景
你唔會估到
梵谷原來曾經係一個基督信仰傳教士
最主要係受到家庭嘅影響,自細就崇拜做牧師嘅父親
不過佢呢個心最後無被教會理解同接受

個時佢比人派左去礦區傳教
佢大愛到分享哂佢擁有嘅所有物質出去,又同礦工一齊住
日日污糟邋遢,爛身爛世,但佢係實實際際咁行使佢嘅教義
可惜教會唔識欣賞
佢地覺得污糟邋遢會令人唔想接觸上帝,有損形象

但真正污糟邋遢嘅係教會嘅心
呢件事令佢對宗教嘅熱情轉向藝術
藝術可以話係佢對宗教感情嘅延伸

之後都會見到係佢作品入面有信仰嘅影子
可以話信仰係梵谷生命嘅基底

而呢段時期主要係佢學習時期
佢學習主要以巴比松派(The Barbizon School)為主
有盧梭、米勒、朱爾·迪普雷等
特別係早期有好多臨摹米勒嘅素描

巴比松派: 主要係厭倦都市活動,信奉“回歸自然”
佢地反對學院派畫家係室內畫風景畫,主張走出畫室,係自然光之下對景寫生

The Sower, 1881 Van Gogh

The Sower, 1850 Jean-Francois Millet

佢嗰時大半題材都係礦工、農夫、村婦等等
筆觸粗重,色調陰沉

而荷蘭時期最有代表性嘅傑作就係

The Potato Eaters, 1885 Van Gogh
食薯者!

呢幅係佢荷蘭時期集大成嘅傑作
留名

絲打留名得好快手
多謝支持
留名

絲打留名得好快手
多謝支持

有冇咁饑渴🙄
Lm
留名支持!
上面食薯者可唔可以簡單分析下點解係集大成者?
有咩好既地方值得欣賞?
Lm
留名
上面食薯者可唔可以簡單分析下點解係集大成者?
有咩好既地方值得欣賞?

執緊圖
好快出文會講到呢幅

[現代藝術入門(一)ep.3 ]家族大公開 - 梵谷背後嘅男人現真身

呢到拉返前小小講
梵谷到底點解會開始畫畫?
又點從宗教嘅熱情轉到去畫畫呢
咁就要睇脈絡啦

就由佢家族歷史開始講起
呢個大家族除左盛產牧師之外,仲盛產藝術經紀
有成三個叔伯都係搞藝術經紀嘅生意

當年因為佢老豆無錢比學校住宿費,梵谷只係讀左四年書就輟學
退學之後,十六歲嘅佢就跟左佢叔伯從事藝術經紀
而佢細佬(西奧Theo)之後都入左呢行,更一心志向於此
西奧就係梵谷背後嘅男人,不輪係精神定物質
佢係後面會再出場

梵谷一做就做左五年,但就唔同佢細佬
雖然工作好順利,又加人工又升職,工作上又見識到好多藝術名作,但都滿足唔到佢嘅心
佢明白到佢想追求更遠大嘅野,一種生命根本上嘅野
宗教信仰
於是放棄左份做左五年而且有大好前途嘅藝術經紀
佢仲同自己講要搵份同宗教信仰有關嘅工

之後佢做過志願教師
又去過當地最窮嘅地方傳道
為左得到牧師資格,仲去左阿姆斯特丹讀神學

不過讀左一年考試衰左

但佢無放棄,仲積極爭取做佈道者傳教,最後就係去左礦區傳教。
LM跌入凡谷嘅世界

[現代藝術入門(一)ep.4]礦洞地獄經歷 - 初期兩大事件影響梵谷技法與精神走向

係佢踢出教會之前
呢到提兩件事
1.當時佢係礦區傳教遇到坑洞崩塌

佢同細佬書信講到佢見到地獄一樣嘅景象,
個環境係有毒嘅空氣,瓦斯爆炸、滲水,坑洞崩塌等等

大家可想而知當時礦區環境有幾惡劣
又要吊落幾百米深嘅礦坑,
又要吸埋啲死人霧霾,
又黑又熱又危險。

佢又形容「大部份嘅礦工單薄瘦弱,蒼白,發著熱病。
他們筋疲力竭,還很年輕就己衰老了。」

呢件事對佢影響好大,特別崩塌後嘅景象同礦工嘅生活情況
更加強化宗教上佢對救贖苦難嘅心

2.當時有啲畫家批評梵谷嘅礦工作品人體比例唔啱
叫佢從基本嘅透視、比例開始練習。

其實梵谷都知佢自己畫得唔標準
但佢覺得跟本無人比佢更明白礦工嘅身體比例
因為經過長年累月工作嘅身體一早就超出正常人嘅比例

呢件事令佢思考到真正想畫嘅並唔係學院派所追求嘅美
而係追求真正有力有靈魂有生命嘅美
外在都只係藝術表演嘅一種形式

其實梵谷嘅經歷係好苦
由小時候對父親嘅崇拜
再到因為對宗教嘅狂熱而放棄大好前途嘅工作
後來讀神學因考試制度阻擋自己奉獻比神
到落礦區傳教奉獻一切
經歷地獄但得唔到接受同認同
表達勞動階層作品又被指導基礎不足

佢經過咁多波折挫敗
否定同失敗
但依然堅持擁抱住狂熱,佢對信仰嘅心係不變。
可見梵谷一生必然為世人奉獻,燃燒生命去擁抱上帝。
佢係行使悲憫淑世救贖苦難嘅人。
廣義黎講,佢係世人嘅情人

其實講咁多背景同經歷都係想你理解到梵谷日後藝術風格嘅走向
呢堆經歷更加命定佢係藝術上嘅精神基礎。
(救贖苦難、追求生命藝術、不愛古典學院派技法同思想、堅定嘅信仰)

以上所有所有都係脈絡,都係一步影響一步
少一步都令你對佢嘅作品少一種睇法

所以深層咁睇藝術係要了解佢嘅脈絡、了解佢當時嘅諗法
咁樣就睇到藝術家風格同技法嘅轉變。
題目應該加埋窮人?
題目應該加埋窮人?

巴打講得好

不過佢算好架啦,有個細佬接濟佢
都無大家諗得咁窮嘅 只係佢買畫具用好多錢
加油巴打 寫得好有趣 請繼續

[現代藝術入門(一)ep.5]情迷米勒 談梵谷初期素描

呢到我講下梵谷初期嘅素描
主要繪畫主題係煤礦工人、紡織工人、農工
但點解要畫佢地呢

其實係受到當時社會主義影響
讚揚工人階級,用意消除階級觀念追求平等尊重
所以就畫好多工人,表達佢地為社會所負出嘅努力。
可以話係大愛嘅前身。

而影響梵谷好深嘅就係米勒 Jean Francois Millet
可以話係佢嘅男神
米勒擅長描出田園風景嘅詩意,再加上深重莊肅嘅人物
整個氣氛神聖但無距離感
係完美表達出社會主義讚頌工人階級

好幾張作品都有呢一種狀態
當你面對佢嘅時候會不自覺閉住呼吸
彷彿會打攪到畫入面嘅人一樣。

The Angelus,1859 Jean-François Millet

Les Gleanuses Salon (The Gleaners),1857 Jean-François Millet

咁梵谷就好米勒影響嘅
佢係唔同時期用唔同方式差唔多畫過哂米勒嘅作品

可以睇得出佢有幾鐘意米勒
咁跟得人多自己都會畫嘅
所以佢係荷蘭時期畫咁多工人
咁下面就開始講下佢呢類素描可以點睇

你見到佢地都有一啲共通點
首先係對象,佢地都係彎腰,工作緊,腳部被異常放大,肩膊比例扭曲

其次係技法,筆觸厚重,剛強有動勢

最後係感受,帶出勞動者沉重、尊嚴、頑強、辛酸苦澀嘅感覺,引申出當時環境對工人嘅壓力,而時代背景又說明係當時推緊社會主義。

可見呢頪素描唔單只記錄工人工作情況,更係對工人一種敬意。
https://youtu.be/ubTJI_UphPk
一諗起梵高就諗起呢集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞