【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
其實有時睇啲人既評論都會覺得有啲over interpret左啲art pieces
有啲意思可能真係後世既人加落去
留名
So true 樓上
有啲嘢係要了解背後意義先欣賞到 ,有啲嘢係就咁睇己經靚

有啲似人咁

無錯呀
始於美學都係一門好深嘅學問

我成日都想學多啲哩啲嘢 但又唔知點入手
淨係識睇吓傳記嗰啲

美學所牽涉到嘅係好深嘅哲學
我諗如果要入手真係要睇好多哲學著作
藝術我就覺得睇多啲作品最重要

睇傳記好呀
特別係當代藝術之下,了解以前嘅藝術家更加重要

哲學有咩入門可以睇呢?我睇過李天命 睇唔明
我好鍾意睇佢啲畫,每次睇佢啲畫我都好有感覺,呢個感覺係其他畫家比唔到我。佢既畫未必係世上最靚,但就最令我著迷。

佢嘅畫真係好有個人魅力,非常有風格
我都好認同,特別令人著迷

係呀 我有啲會用佢啲畫做嘢 次次都俾人話靚/拎嚟用lol

巴打會用黎做咩架
真正嘅美係直達人嘅內心

唔講得 會自爆 哈哈 sry bro
係呀,我做嘢嗰度,無人知啲畫係佢畫
但係好自然啲人就會揀咗佢
So true 樓上

有啲似人咁

無錯呀

淨係識睇吓傳記嗰啲

睇傳記好呀

同問。
想認識多d藝術野,有咩哲學書可以睇?

[現代藝術入門(一)ep.9] 進入新環境 淺談巴黎藝術環境 並讀印象派起源

係完成食薯者之後
梵谷覺得自己畫左幅好好嘅作品,非常滿意
叫佢個藝術經紀細佬西奧(Theo)幫手推廣下
不過西奧同佢講唔係咁易架葉師傅
其實主要因為當時法國流行明亮嘅印象派風格
而偏偏梵谷嘅畫風都係陰暗沉實,實在係好難賣得出

到左1886年,西奧唔想哥哥再用呢種畫風做作品
為左改變沉鬱嘅哥哥,就叫左梵谷去巴黎搵佢投靠佢
係呢到西奧又再一次深深咁改變左梵谷

你話呢個細佬邊到搵呀
見到大佬嘅理想唔順利就鼓勵佢去畫下畫散下心
到畫畫唔順利啦,直頭叫佢過黎投靠自己
又介紹畫家又比生活費又幫佢賣畫
再做埋佢心靈上嘅夥伴,經常書信,談天說地
一條龍服務呀
梵谷更加寫左超過六百封信件比西奧
所以西奧可以話係影子梵谷
係陽光背後嘅影子
無西奧係唔會出現梵谷

巴黎時期 (1886-1888)
梵谷雖然唔係第一次去巴黎,但呢次係第一次以畫家身份去
一去到西奧就介紹好多畫家比佢識
當時西奧好睇得起印象派,成日都買賣相關畫作
所以認識大多數嘅印象派畫家
咁好自然梵谷當時識嘅大部分畫家都係印象派畫家
而且好多同期畫家都成為好朋友

係咁多同伴嘅環境
梵谷深深受到印象派影響,從而發展出巴黎時期
由陰鬱沉黯嘅畫風一轉為明亮鮮艷
而係巴黎時期入面佢都有三大分區
「巴黎當時嘅畫風」、「新印象派嘅點描法」同「日本浮世繪」
三樣都分別一步步咁引領佢發展出個人風格

初到貴境,先認識下當時巴黎嘅畫風
當時印象派係巴黎最為盛行,色彩光影多變
而被譽為新印象派嘅秀拉(Seurat)、席涅克(Signac)、畢沙羅 (Pisarro)都係當時開始崛起,之後我地會再講到新印象
依家先講下印象派先

印象派,可以話係現代繪畫嘅起點
講到印象派就要提兩個重要嘅藝術家
馬內 Edouard Manet 莫內 Monet Claude

先講馬內 Edouard Manet
馬內其實佢自己唔覺得自己係屬於印象派
但佢係思想上確實係開啟左大家嘅視野
而一切嘅起點係黎自一次偉大嘅落選展
咩係落選展呢
當年有一個叫沙龍嘅傳統官方畫展
用傳統學院派個把尺去評,年年都好嚴格咁評選
導致年年都好多人落選
直到1863年

畫家們要爆啦
有成五份之三嘅作品落選,導致畫家們嘅不滿爆發
國王為左安撫佢地就舉辨左個沙龍落選展
一搞就搞到依家,仲有好多地方效法呢種展覽

而係呢次落選展入面,有一幅影響深遠嘅作品出現了
草地上的午餐,馬奈嘅作品

Le Déjeuner sur l’herbe, 1863 Édouard Manet

點解咁大影響大呀,佢都只係畫左個祼女同班男人係草地姐
就正正因為佢畫左個祼女
係當時祼女對學院派黎講,係神性而不可侵犯
如果你要用祼體畫參展
只可以以歷史、神話當作背景之下先為之正當
但偏偏馬奈就畫左個祼女,仲要放係一個日常生活當中
令人覺得佢侵犯到藝術嘅神性

而另一要點係佢嘅技法
呢幅畫嘅筆觸、用色、構圖,全部都係學院派唔能夠忍受
佢對傳統繪畫標準嘅無視同對學院派藝術的反抗
成為左保守派畫家攻擊的重心
各種破格表現,令佢當時成為眾矢之的,面對住各種譏諷同惡名
但相對地令佢成為一班年輕畫家追捧嘅對象
大家都視佢為一位獨立的領導者同革新嘅畫家
巴打文學講中國,藝術講外國咁有趣

文科生
藝術只係個人興趣
比起西方對中國藝術真係唔太大興趣
所以都唔太熟識

中國畫永遠係詩嘅輔助
去到四王時期先有變化同進步

但係而家學畫水墨都係要練皴法
又要背山石樹花畫花 創作圍繞意境同氣勢
好大局限

我真係唔太了解水墨
不過我都覺得中國嘅水墨藝術真係好似好多局限
我好期待呢代有一班人帶領住走出呢個局限
發展出完整嘅新水墨
好似吴冠中咁
新post正評+留名

多謝昇巴又黎新Post正評+留名
我愛 Van Gogh
樓主勁好 d背景好詳細

留名等睇咖啡館
見到boccioni件sculpture入黎追post

識野
我覺得佢呢件作品真係好出色
完美體現佢嘅藝術風格
So true 樓上

有啲似人咁

無錯呀

淨係識睇吓傳記嗰啲

睇傳記好呀

同問。

建議由西方哲學史入門先
再唔係可以睇朱光潛《談美》
寫得好輕鬆,可以由淺入深
正皮留名

力王巴打都黎埋新Post
多謝支持
So true 樓上

有啲似人咁

無錯呀

淨係識睇吓傳記嗰啲

睇傳記好呀

同問。

建議由西方哲學史入門先

咁有邊d哲學家要得別留意架?

無錯呀

淨係識睇吓傳記嗰啲

睇傳記好呀

同問。

建議由西方哲學史入門先

咁有邊d哲學家要得別留意架?

講美學一定離唔開康德
不過都係一步一步黎
都係睇完入門書再睇比較好理解
睇哂之後發覺自己睇野好片面 巴打點先可以睇得深入啲同多面啲

[現代藝術入門(一)ep.10]印象派竟是中產玩物? 談梵谷風格異變成因

講印象派,終於到始創人莫奈(Monet)

件事又係沙龍落選展發生
莫奈係1874年參展
但佢拎幅睇落未完成嘅作品去參展
「日出‧印象」 莫奈(Monet)

Impression Soleil Levant, 1872, Monet

呢一幅畫就係印象派嘅正式開始
當時藝評家都恥笑佢呢幅畫,仲幫佢改埋名叫做「印象派」
因為主流繪畫係學院派,佢地接受唔到咁嘅作品
又無隱藏草稿嘅痕跡,又無做「潤飾」嘅工序
所以對佢地黎講,日出係一幅未完成嘅作品
真係好難頂喎大佬,草稿喎!畫展喎!
你會唔會扲碟唔熟嘅餸菜上枱呀

但係,印象派係一碟牛排
佢要嘅就係Medium-Rare
就係要佢個種呈現血紅色嘅肉質
要個種複雜嘅光影變化,自然陽光、時間轉移嘅瞬息萬變
明顯嘅筆法,未經潤飾嘅筆觸
引用科學嘅光譜原理,去探索光影之間嘅關係
佢地認為就算最光亮同最陰暗嘅地方都係由不同層次不同顏色嘅純色構成

莫奈(Monet)講過:「倘若你到室外作畫,試著忘卻跟前的物體,不論它是一株樹、或一片田野。只要想像這兒是小方塊的藍,那兒是長方形的粉紅,這兒是長條紋的黃,然後照著你認為的顏色和形狀去畫就是,直到符合你自己對景物本來的印象。」

呢兩個人可以話係印象派嘅開山師祖
一個係突破一切固有思想
一個創出一個未曾研究過嘅繪畫方向
佢地都顛覆傳統
成為左印象派嘅中心人物

另外有一點關於印象派都幾重要
蔣勳係書入面講到
印象派唔淨止係一種技巧,而係包含工業化城市化以後嘅中產階級對未來生活嘅美麗憧憬嘅歌頌
佢咁講主要係因為印象派畫家嘅畫畫對象選材

雷諾瓦(Pierre-Auguste Renoir)畫嘅都係衣著講究嘅紳士淑女嘅生活娛樂
反映出巴黎中產階級嘅優雅教養同時尚之美

Ball at the Moulin de la Galette,1876 Pierre-Auguste Renoir

莫奈(Monet)畫嘅係一種初期中產階級愉悅同幸福嘅事,好似火車,海邊渡假城市入面嘅中產階級

La Grenouillere, 1869 Claude Monet

書入面講嘅中產階級對未來生活嘅美麗憧憬嘅歌頌呢一點
衍生出後來嘅後印象派
因為後印象派有對抗主流、對抗城市化嘅理念
可以話對抗印象派係 後印象派出現嘅其中一個要素

而印象派係技法上又衍生出新印象派
將印象派嘅光影理論推到極致而出現
催生出點描技法嘅新印象派

就係咁樣,梵谷被印象派深深吸引住
而佢去巴黎個年又出現新印象派
一波未平一波又起
印象派同新印象派帶比佢嘅刺激係前所未有
徹底咁改變左梵谷嘅風格

佢係巴黎當時嘅畫作

點樣改變梵谷?
你睇佢嘅畫就知道表現得有幾咁明顯
你會見到佢嘅畫風從灰暗慢慢傳變為明朗,富有變化筆觸
而且係巴黎,友誼同舒適嘅環境都令佢成個人變得開朗又快樂
所以環境真係影響一個人最大嘅原因呀
你睇返佢之前荷蘭時期嘅畫作
邊有可能係同一個人畫架
變化大到你根本搵唔到任何蛛絲馬跡去證明係同一個人畫

另外佢係呢個時期都開始畫佢嘅自畫像
鍾意畫下朋友們同佢自己,朋友又會畫返佢
呢種係佢地增進友誼嘅一個方法

友人羅特列克(Lautrec)筆下嘅梵谷

係呢班朋友切磋之間,梵谷嘅創作大有進步
亦都係佢漸漸發展出佢個人獨特風格嘅時候
係未來佢更加成為後印象派嘅主要成員
留名

多謝支持
其實有時睇啲人既評論都會覺得有啲over interpret左啲art pieces

呢樣野的確經常發生,但都係無可避免
特別係當代藝術

特別係當代藝術

當代畫家未有後人喎
應該係現代藝術

特別係當代藝術

當代畫家未有後人喎
應該係現代藝術

咁快開新post前一個都未追完
#291sharon

巴打你仲係度嗎 請受我一拜
以前我對藝術一路都好有偏見,覺得不外乎都係啲孤芳自賞嘅野 或者有錢佬打j用嘅野(其實我相信好有人同我有一樣嘅睇法)
以前係書局睇過本書,書名唔係太記得,總之就搵左50幅名畫,然後介紹下佢地有咩咁好睇咁,個陣我覺得本書寫到狗屁不通,完全都唔知佢講緊咩
至少巴打你完全咁改變左我對藝術(未必係全部,至少係梵谷先)嘅睇法 你寫得仲好睇過出面啲書

我有啲問題想問巴打
我屋企人好鐘意去藝術館 所以多多少少咁多年旅行都去左唔少 香港個啲又係 m+ art basel咩都有去過
當然入面有啲作品真係一睇 就覺得佢有一種好強勁嘅吸引力係入面(例如the lacemaker咁) 我估應該就係你講嘅美
但係老實講 我覺得更加多作品 係類似你頭先講個個尿兜咁
唔係 係仲衰過個尿兜 個尿兜你講完個典故俾我聽我都會笑下
有時有啲新派/現代/抽象啲嘅藝術品,就咁睇嘅時候就感覺已經一頭霧水
睇埋佢個簡介仲一頭霧水 有時候又批判下啲社會呀 制度呀 哲學呀咁 再睇下件藝術品 挑都唔啦更嘅老實講 我覺得我睇過嘅99.9%嘅作品都係咁 有時睇完 完全唔知佢講乜春咁 有時我屋企人又同我講返呢個作者係名家黎

我想問其實點解會咁?定係個啲藝術品唔係啲咩好展品黎?定係我要某啲鑑賞力先睇得明個啲art basel入面啲展品?Sorry其實我有時真心覺得藝術有啲馬後炮嘅感覺,啲人又淨係評論個作者係咪出名咁(特別係我屋企人),無意冒犯
巴打講得好有條理
期待你繼續出post

[現代藝術入門(一)ep.7] 淺談視線引導概念 並讀食薯者構圖 (上)

借食薯者講多少少概念
呢幅畫有五個人,四個係有樣貌而且之間係有相連關連互動
唯獨係一個女孩無樣睇,一個人默默地食薯仔
點解畫家要畫呢個對比嘅情況出黎
到底梵谷想係呢個位到話你知啲咩呢

係睇作品嘅時候,我地要成日諗下點解個畫家要咁安排呢
佢用意係咩呢
對於佢黎講,呢隻色呢件物品呢個構圖係代表咩呢
經過了解畫家嘅脈絡後
你可以從中作出一啲合理嘅推測,再自己去解讀作品。

好似幅食薯者咁

先講正面四位農民先,我地左邊數起係(一)至(四)。

佢地之間係有相互關係,你可以睇到(二)隻手係吉緊薯仔,而眼係望緊(一)
呢到存在住一種關係,一種構圖上嘅帶動
佢可以令觀者視線從(二)嘅眼帶動去(一)嘅面容再到返(一)嘅手。

你可能會問睇畫咪睇畫囉,點解要有咁多野,我點睇你可以控制到咩
我係鍾意打個交叉咁睇呀XXXX

當然可以,當刻意去意識呢件事去睇嘅時候,就唔存在咩帶動視點。
個重點係個"引導",佢一定唔能夠控制你點睇,但佢會引導你
其實呢種係畫家刻意安排嘅動作
目的就係令觀者視線可以跟住畫家嘅安排去睇
可以跟安排順序去遊覽成幅作品,跟住順序去感受。

如果再入一層去睇,就係睇個畫家有無駕馭能力
係唔係四方八面都駕馭到
駕馭畫面嘅能力有無遍佈成張畫

估唔到連藝術都有
我都有興趣
有啲個人睇法
implied line
畫中5個人嘅視線都望向唔同地方
2望1
3望4
1望4
4望茶杯啫係背向觀眾嘅少女嗰面
而少女又面向1與2之間
好平均
有張力
而少女嘅頭又同上方嘅燈差唔多大細
有種互相呼應嘅感覺
背向嘅少女明顯成為焦點
centre of interest
係中間
又同身邊嘅人形成強烈嘅對比(光暗)
有種神秘感
令人對佢好好奇
究竟佢係咩樣
做緊咩

sorry
又中英夾雜
因為嗰時用英文學
啲term轉番中文唔係好識同會好怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞