【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
留名
巴打 一向有追開你既文
但題外話想問下 如果想去學畫畫應該點入手
中學選修va但畫畫好差 唔讀都想畫畫成為興趣

多謝巴打支持

如果係想改善技巧上嘅話,我覺得最主要係先確定點解自己會覺得畫得唔好,係邊個部分有問題
畫得唔夠寫實、色準唔夠好、構圖比例失真、主題意念空洞
邊個問題大就一直針對佢練習
不過我覺得最重要嘅一點係要搵自己有興趣嘅野黎畫,咁樣先會持久,同無咁易比自己打沉

最直接一定係畫素描打好比例同光影先,不過有時會覺得好悶,特別係一開始畫個啲立方體、杯碟瓶
所以搵自己鐘意嘅野黎畫會開心好多

我會推薦寫生,先從速寫開始
當你遇到個場景好有feel就畫底佢,過程會好開心

最緊要都係持之以恆,不斷畫就會越嚟越好
lm

Untitled (Yellow and Blue)

依幅畫得2隻色,但係就賣到3.6億港紙
探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

好想去現場睇
巴打 一向有追開你既文
但題外話想問下 如果想去學畫畫應該點入手
中學選修va但畫畫好差 唔讀都想畫畫成為興趣

多謝巴打支持

如果係想改善技巧上嘅話,我覺得最主要係先確定點解自己會覺得畫得唔好,係邊個部分有問題
畫得唔夠寫實、色準唔夠好、構圖比例失真、主題意念空洞
邊個問題大就一直針對佢練習
不過我覺得最重要嘅一點係要搵自己有興趣嘅野黎畫,咁樣先會持久,同無咁易比自己打沉

最直接一定係畫素描打好比例同光影先,不過有時會覺得好悶,特別係一開始畫個啲立方體、杯碟瓶
所以搵自己鐘意嘅野黎畫會開心好多

我會推薦寫生,先從速寫開始
當你遇到個場景好有feel就畫底佢,過程會好開心

最緊要都係持之以恆,不斷畫就會越嚟越好

Untitled (Yellow and Blue)

依幅畫得2隻色,但係就賣到3.6億港紙
探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

好想去現場睇

Rothko 正呀。

好似嚟幅Mondrian 咁,好似簡單,實際好勁。我去Tate Modern 就係為左佢同Duchamp 個尿兜。
大部分香港人只識梵高,去到national gallery 睇d 港人睇咩就知。

好難怪
能深入認識藝術嘅途徑都好有限

可能係啦,因為我上次係national gallery 見到d 香港人淨係停係d van gogh, picasso 度睇。Jan Van Eyck 嘅 The Arnolfini Wedding 咁勁岀名都無人理。

好似嚟幅Mondrian 咁,好似簡單,實際好勁。我去Tate Modern 就係為左佢同Duchamp 個尿兜。

係,好似好簡單,但實際係背後行左好多路先演化成咁
好可惜佢嘅新世界黎到嘅時候就死左
上個禮拜去左amsterdam睇佢個博物館
好後悔而家先睇到呢個post 如果唔係可以跟下巴打方法睇畫
本身對佢了解不大 只係佢有咩名作同切耳仔
但見到佢好多真跡真係值得一看 比廿歐入場費都係咁話

少少錢,抵比啦

係幾可惜嘅
不過都叫有睇過真跡呀,好好㗎啦
有無邊幅你印象深刻啲?
大部分香港人只識梵高,去到national gallery 睇d 港人睇咩就知。

好難怪

可能係啦,因為我上次係national gallery 見到d 香港人淨係停係d van gogh, picasso 度睇。Jan Van Eyck 嘅 The Arnolfini Wedding 咁勁岀名都無人理。

好正常嘅,無了解過就只係會知道流於大眾嘅人名
各個界別係各個國家都會發生㗎啦
不過特別香港呢類城市係比沙漠更沙漠

好難怪

多d 樓主高汁post 就好啦。

好難怪

多d 樓主高汁post 就好啦。

一定會再寫多啲,多謝你地一直睇落去
推返上黎
食大麻既傻佬比人搬左上神枱

係呀,都有幾多畫家係飲Absinthe之後畫畫
上神枱就見仁見智啦

咩Absinthe?大麻酒?

探長可唔可以再講多啲

Absinthe中文叫苦艾酒,主要用好多藥材萃取之後蒸餾
佢受歡迎嘅最大原因係成本低,而且可以搞到酒精濃度要幾高有幾高,只要蒸餾多幾次就得

最引人入性嘅係佢會令人產生幻覺,見到綠仙子
但其實真相只係當時嘅蒸餾酒精技術唔好令到啲人飲到高酒精濃度同甲醇中毒
現代嘅Absinthe已經唔會有嘅個效果

另外大麻嘅講法係因為Absinthe有一個成份同大麻一樣,但其實完全唔會對人體產生相同反應。不過依家都仲係好多人會用大麻酒呢個名做賣點

btw呢隻酒飲落好大陣花椒八角味
有好多酒吧都會自己infuse favourites落去做signatures
推返上黎

多謝巴打咁用力推返上黎
推返上黎

多謝巴打咁用力推返上黎

你既post真係好好睇 舊登都有追過 講畢加索

上神枱就見仁見智啦

探長可唔可以再講多啲

佢受歡迎嘅最大原因係成本低,而且可以搞到酒精濃度要幾高有幾高,只要蒸餾多幾次就得

但其實真相只係當時嘅蒸餾酒精技術唔好令到啲人飲到高酒精濃度同甲醇中毒

另外大麻嘅講法係因為Absinthe有一個成份同大麻一樣,但其實完全唔會對人體產生相同反應。不過依家都仲係好多人會用大麻酒呢個名做賣點

有好多酒吧都會自己infuse favourites落去做signatures

咁都知

上神枱就見仁見智啦

探長可唔可以再講多啲

講開Absinthe 不如講下Degas 果幅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞