【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
膚淺既小弟想了解更多藝術
巴打指欣賞藝術必須了解脈絡
但要知咁多野先識欣賞佢既作品
咁作品本身仲係咪咁值得欣賞呢?

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
現實好多時無乜機會俾你認識作者咁多野
咁啲大師又點成為大師?

關於第一個問題
重點在於作品撇除背後所有含意後,到底仲有咩可以欣賞呢?
答案係美,藝術離不開美。不論係視覺上定係意義上
你可以睇到作品技巧上嘅美,用色、構圖、筆觸等,呢啲都係視覺上嘅享受
比如去睇大型藝術展,入面會有你未了解過嘅藝術品,但你又會比他深深吸引住,當下只有覺得有種力係作品入面,你未去睇清佢嘅技法,未去了解佢嘅脈絡,但都會停係到睇,呢種咁純粹嘅感覺就係美學,純粹嘅欣賞。

至於第二條問題
當一件作品抹除所有含意,佢係造型上好普通,咁件作品又係咪真係有佢原來嘅價值呢?

呢到拉返出小小講,
首先要知道藝術分好多種類,表演藝術、視覺藝術、文學藝術等等
而當中有好多類別嘅核心係美感
比如繪畫、雕塑、音樂、舞蹈、戲劇
呢頪係佢抹除所有含義後都會有一定程度嘅美感存在

但亦都有相反嘅情況,比如觀念藝術、裝置藝術、互動藝術等等
呢類藝術形式反而核心在於思想、背後意義、作品過程、脈絡等
抹除佢背後一切嘅意味就等於這件作品不是一件完成嘅作品

就好似當年經典 杜象 嘅(噴泉 Fountain)

呢件野本身只係一個尿兜,仲要係現成係工廠直接買,係一件現成物,之後杜象係上面簽左個名,幫佢改作品名噴泉 Fountain,就話佢係藝術品。

佢就係要一件日常用品升格為藝術品,特別係呢件作品本身係一件不雅物,通過改名同簽名呢個行為去改變一件物品嘅意義同性質,令佢變成藝術品。咁到底佢可唔可以出展覽呢?

最後係唔可以,當時有兩個確切理由
該物是不道德且粗俗的。
該物涉嫌抄襲,所做的只是拿了一個普通的小便斗。

但正正展覽主辦品位拒絕呢件作品,令到呢件作品完整。
到底呢個只係多個簽名而又改左名嘅現成物尿兜,係唔係藝術品呢?

呢個連返去第一個問題,咁杜象呢件作品係唔知脈絡嘅情況下仲值唔值得欣賞呢?
答案係唔值得,因為呢類作品無左背後嘅思想就無左佢嘅價值。
無思想嘅噴泉,只係一件工廠出產嘅尿兜。

所以但當你再去了解埋作品嘅脈絡,帶出嘅意味、作品嘅過程
你可以係入面感受到多一層感覺

至於大師點成為大師,呢點最主要經時間去證明,仲有創新美感思想手法等等好多原因,之後會係藝術家嘅總結再講下

但有講法個尿兜係Elsa von Freytag-Loringhoven作品,巴打點睇?[/quote]
的確好多證據都係話尿兜係Elsa von Freytag-Loringhoven嘅作品,我自己都係咁認為

但係呢個時代,噴泉 Fountain同杜象已經畫上左等號
所以我都唔會刻意去同主流講法相異
只可以話呢件作品原創係Elsa von Freytag-Loringhoven
但再令呢件作品完整同更上一層嘅的確係杜象
睇哂之後發覺自己睇野好片面 巴打點先可以睇得深入啲同多面啲

你講邊一方面
呢到我放佢張畫嘅超高清Link ,非常建議大家下載落黎慢慢睇
大到好似尋緊寶咁,真係好值得下載落黎睇
(你開條Link會Load好耐,因為佢解象度太太太高,所以直接下載啦 )
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Georges_Seurat_-_A_Sunday_on_La_Grande_Jatte_--_1884_-_Google_Art_Project.jpg
呢幅畫原本大細係207.6 cm × 308 cm

再比個任務你去搵下圖入面嘅人係張畫邊到

前面紅衫男人條褲?

唔係
拉遠啲睇張圖

張圖係完整嘅個體,唔係某部份

搵到

真係遠睇畫得好, 近睇分唔到

估唔到連藝術都有
我都有興趣
有啲個人睇法
implied line
畫中5個人嘅視線都望向唔同地方
2望1
3望4
1望4
4望茶杯啫係背向觀眾嘅少女嗰面
而少女又面向1與2之間
好平均
有張力
而少女嘅頭又同上方嘅燈差唔多大細
有種互相呼應嘅感覺
背向嘅少女明顯成為焦點
centre of interest
係中間
又同身邊嘅人形成強烈嘅對比(光暗)
有種神秘感
令人對佢好好奇
究竟佢係咩樣
做緊咩

sorry
又中英夾雜
因為嗰時用英文學
啲term轉番中文唔係好識同會好怪

絲打講得好好呀 你講嘅同我睇嘅都差唔多
呢幅畫嘅平衡做得好好,顯示到梵谷係呢張畫極好嘅駕馭能力
之前去維也納完全唔明啲人點解可以望住幅畫成半粒鐘
多謝巴打帶比我少少開竅既感覺 你真係好勁好高汁好無私
之前去維也納完全唔明啲人點解可以望住幅畫成半粒鐘
多謝巴打帶比我少少開竅既感覺 你真係好勁好高汁好無私

巴打太客氣啦
如果呢個Post 可以改變到你對藝術嘅睇法,我好榮幸有咁嘅機會,亦都係我Post 出嘅動力
有機會就多嘅討論啦,無任歡迎

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
咁啲大師又點成為大師?

關於第一個問題
你可以睇到作品技巧上嘅美,用色、構圖、筆觸等,呢啲都係視覺上嘅享受
比如去睇大型藝術展,入面會有你未了解過嘅藝術品,但你又會比他深深吸引住,當下只有覺得有種力係作品入面,你未去睇清佢嘅技法,未去了解佢嘅脈絡,但都會停係到睇,呢種咁純粹嘅感覺就係美學,純粹嘅欣賞。

至於第二條問題
當一件作品抹除所有含意,佢係造型上好普通,咁件作品又係咪真係有佢原來嘅價值呢?

呢到拉返出小小講,

呢件野本身只係一個尿兜,仲要係現成係工廠直接買,係一件現成物,之後杜象係上面簽左個名,幫佢改作品名噴泉 Fountain,就話佢係藝術品。

佢就係要一件日常用品升格為藝術品,特別係呢件作品本身係一件不雅物,通過改名同簽名呢個行為去改變一件物品嘅意義同性質,令佢變成藝術品。咁到底佢可唔可以出展覽呢?

該物是不道德且粗俗的。

到底呢個只係多個簽名而又改左名嘅現成物尿兜,係唔係藝術品呢?

呢個連返去第一個問題,咁杜象呢件作品係唔知脈絡嘅情況下仲值唔值得欣賞呢?

至於大師點成為大師,呢點最主要經時間去證明,仲有創新美感思想手法等等好多原因,之後會係藝術家嘅總結再講下

但有講法個尿兜係Elsa von Freytag-Loringhoven作品,巴打點睇?

的確好多證據都係話尿兜係Elsa von Freytag-Loringhoven嘅作品,我自己都係咁認為

只可以話呢件作品原創係Elsa von Freytag-Loringhoven
但再令呢件作品完整同更上一層嘅的確係杜象[/quote]

之前讀過吓書加少少個人睇法:
duchamp係dadaism嘅中心人物
dada呢個名本身就係由2個唔關事又冇意義嘅字組成
主要係以anti war同anti art為宗旨
佢哋好多作品都係透過作品嘅荒謬同矛盾去表達對社會嘅不滿
有嘲諷同不屑嘅意味
好似L.H.O.O.Q. 
啫係加咗鬚係mono lisa嗰個作品
一般人係唔會夠膽咁對masterpiece
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
而fountain係對大家開嘅一個玩笑
有種無傷大雅嘅玩味
佢創咗用日常同現有嘅物品做藝術品嘅先河
的確引起唔少嘅爭議同衝擊
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
duchamp就係想咁樣
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
但佢嘅作品真係影響咗後世好多
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
但我就覺得佢將藝術拉近咗大家
好貼近生活
令更多人可以認識到同對藝術產生興趣
一改對傳統藝術嘅固有想法
原來藝術都可以咁好玩
令藝術呢條界線畫得冇咁實
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得
g持探長

呢d先係應該上熱門
多謝分享
學到野
好正

Agger
深夜訓唔著推吓post

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
咁啲大師又點成為大師?

關於第一個問題

至於第二條問題

呢到拉返出小小講,

該物是不道德且粗俗的。

但有講法個尿兜係Elsa von Freytag-Loringhoven作品,巴打點睇?

有嘲諷同不屑嘅意味
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
有種無傷大雅嘅玩味
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
好貼近生活
原來藝術都可以咁好玩
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得[/quote]

感謝兩位巴打回覆
有嘲諷同不屑嘅意味
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
有種無傷大雅嘅玩味
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
好貼近生活
原來藝術都可以咁好玩
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得[/quote]

感謝兩位巴打回覆#ad

其實我係絲嚟
不過唔洗客氣
我覺得Jojo 好似佢果種風格
咁我想問下 去睇個show 應該做咩準備
帶定或睇左畫家既背景資料先去睇?
高質post lm
lm
高質,不過......香港唔係叫開梵高?
高質post lm

thanks bro

除左啲業界公認大師
咁啲大師又點成為大師?

關於第一個問題

至於第二條問題

呢到拉返出小小講,

該物是不道德且粗俗的。

有嘲諷同不屑嘅意味
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
有種無傷大雅嘅玩味
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
好貼近生活
原來藝術都可以咁好玩
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得

感謝兩位巴打回覆

絲打講得啱,的確藝術條界線變得無咁死實
而且更令藝術嘅可能性加至無限大
令到藝術通俗化、普及化,杜象功不可沒

不過都出現好多相關嘅問題
條線太過模糊,反而令大部分人對藝術卻步
特別係當代嘅藝術
雖然依家藝術變得更友善,更輕鬆
但就因為太過友善,令人去質疑何為藝術
我諗呢一個問題係現代人都要面對
就好似最近睇到時事台講曾灶財
https://lihkg.com/thread/250570/page/1
可見藝術教育真係十分之重要
特別係杜象開啟左嘅當代藝術嘅時代
所引起嘅藝術漣漪可以話係多到分辨唔到
更唔講有好多人都用小聰明去做作品
不過就算係一個咁光怪陸離嘅藝術世界入面,我都覺得係一件好事黎
始終時間都會篩選出真正嘅藝術
有嘲諷同不屑嘅意味
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
有種無傷大雅嘅玩味
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
好貼近生活
原來藝術都可以咁好玩
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得

感謝兩位巴打回覆#ad

其實我係絲嚟
不過唔洗客氣

連登無可能有真絲打架
你一定係紅巴
Van Gogh
終於追曬,巴打真係令小弟學左好多野
有嘲諷同不屑嘅意味
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
有種無傷大雅嘅玩味
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
好貼近生活
原來藝術都可以咁好玩
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得

感謝兩位巴打回覆#ad

其實我係絲嚟
不過唔洗客氣

連登無可能有真絲打架
你一定係紅巴

信不信由你

唔知點解呢排有時quote唔到
有時會cut咗啲字
有冇人都係咁
定係我問題

做得經典一定經過年月嘅洗禮
自然有佢本身嘅價值

的確
近年多咗好多唔知點定義嘅作品
我見過一張揸皺咗嘅白紙
同埋多咗好多人進入藝術市場
原因係門檻唔高
有啲新進藝術家嘅作品都唔係咁貴
仲有啲主題係特別受歡迎
好似有關政治之類
但我到宜家都唔係好get到係點玩法
不過好似andy warhol
佢係呢方面真係好成功
講到pop art真係唔可以唔提佢
我自己呢
欣賞吓就算
炒賣呢啲
就不了
我覺得Jojo 好似佢果種風格
咁我想問下 去睇個show 應該做咩準備
帶定或睇左畫家既背景資料先去睇?

我好鐘意JOJO架
係粗線方面係有啲相同嘅

你講嘅Show 係指藝術展?定係表演
如果想有準備咁去而自己又認識唔多嘅話
可以輕輕睇下個藝術家嘅作品先
之後我會建議睇左個畫家嘅基本資料先
比如係時代背影、畫家有無咩特別嘅個人喜好
因為咁樣會更易掌握藝術家所想表達嘅中心思想

另外就係可以睇下其他人對呢個藝術家嘅評價
不過呢樣一定要睇大量
同埋要不斷反問自己覺得咁評價係唔係正確
當吸收一定嘅評價之後再去睇返嘅作品
一定有新嘅得着
高質,不過......香港唔係叫開梵高?

其實係
之前都有巴打提過我,我一開始都係打佢英文名Van Gogh
不過後尾因為太多資料都係用梵谷
同埋我打倉頡個梵字之後會出個谷字
請原諒我偷懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞