【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
探長既導賞真係無得頂
但我有問題,觀乎以下兩幅,我覺得打直條街畫得好似有少少怪:第二幅水彩版打直條街似係一條斜坡,而第一幅又似乎唔係。
同埋樓宇既水平線條出現失真其實係咪風格之一?

佢嘅建築風景畫都係怪怪地,主要都係透視做得唔好,呢幾幅風景畫放埋一齊睇嘅話,我諗你講個個位唔係斜坡,佢只係想畫多個類似石壆嘅物體去分開大路同行人路

講得無錯,你會覺得佢失真係因為梵谷無受過正統嘅學校教育,所以佢係比例同透視都做得唔好

你會見到佢無一點係可以連住兩個消失點,全部線都係向住唔同嘅點消失

正確嘅嘅兩點透視係咁
探長既導賞真係無得頂
但我有問題,觀乎以下兩幅,我覺得打直條街畫得好似有少少怪:第二幅水彩版打直條街似係一條斜坡,而第一幅又似乎唔係。

[img]http://4.bp.blogspot.com/-0kzRFM-cxgU/WWu44UzxVcI/AAAAAAAAB7o/Trbjw84_DmM-MTvE3PTXJ6T-91aAIJJfgCLcBGAs/s1600/the-yellow-house-the-street-1888.jpg[img]

[img]http://4.bp.blogspot.com/-60OkcxhZRJ4/WWu42u9URJI/AAAAAAAAB7U/_kM54xhKnpcVtLdNJUIT6TJHU-lyBzpAACLcBGAs/s1600/Vincent's_House_in_Arles_(The_Yellow_House).jpg[img]

佢嘅建築風景畫都係怪怪地,主要都係透視做得唔好,呢幾幅風景畫放埋一齊睇嘅話,我諗你講個個位唔係斜坡,佢只係想畫多個類似石壆嘅物體去分開大路同行人路

講得無錯,你會覺得佢失真係因為梵谷無受過正統嘅學校教育,所以佢係比例同透視都做得唔好

你會見到佢無一點係可以連住兩個消失點,全部線都係向住唔同嘅點消失

正確嘅嘅兩點透視係咁

下一集都會講下基本嘅透視,主要會睇《夜晚露天咖啡座》《羅納河上的星夜》
探長既導賞真係無得頂

[img]http://4.bp.blogspot.com/-0kzRFM-cxgU/WWu44UzxVcI/AAAAAAAAB7o/Trbjw84_DmM-MTvE3PTXJ6T-91aAIJJfgCLcBGAs/s1600/the-yellow-house-the-street-1888.jpg[img]

[img]http://4.bp.blogspot.com/-60OkcxhZRJ4/WWu42u9URJI/AAAAAAAAB7U/_kM54xhKnpcVtLdNJUIT6TJHU-lyBzpAACLcBGAs/s1600/Vincent's_House_in_Arles_(The_Yellow_House).jpg[img]

正確嘅嘅兩點透視係咁

下一集都會講下基本嘅透視,主要會睇《夜晚露天咖啡座》《羅納河上的星夜》

快出文
終於追到live
其實畫一幅畫對佢地黎講要畫幾耐
探長既導賞真係無得頂

正確嘅嘅兩點透視係咁

明哂

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/20/164517_7a78d8545f284965b0a2db33e3d34a98.jpg[img]

正確嘅嘅兩點透視係咁
[img]http://pic.pimg.tw/seal656/1382620844-1358182802.jpg[img]

快出文

收到

快出文

收到

終於追返哂啲post
每次睇探長po嘅文之前都會look 落去望左幅畫,睇下會感受到咩野先,再去睇文,但發現自己真係睇唔出咁多野
可能真係冇咩藝術sense
其實畫一幅畫對佢地黎講要畫幾耐

梵谷畫畫嘅速度好快,好多時候一兩日就畫好一幅,當然有啲作品係要多啲時間沉澱
不過其實畫畫速度因人而異,都無一個準則去講畫一幅要幾耐,好睇件作品有咩義意同價值,同埋作者用咩心態對待件作品

快出文

收到

終於追返哂啲post
每次睇探長po嘅文之前都會look 落去望左幅畫,睇下會感受到咩野先,再去睇文,但發現自己真係睇唔出咁多野

你有咁嘅心去睇已經好好架啦
其實你咁樣好正常,因為我係基於好多資料同見解去睇呢幅畫
藝術同其他野一樣,只要持續咁接觸同了解就一定有成長。再加上藝術嘅空間好大,所以唔好咁快就否定自己同藝術嘅關係

我覺得如果要感受到畫入面嘅情緒,可以先企係梵谷嘅角度去諗呢張畫,佢當時做緊咩,環境發生緊咩事。咁樣會易少少掌握佢想講咩

快出文

收到

終於追返哂啲post

藝術同其他野一樣,只要持續咁接觸同了解就一定有成長。再加上藝術嘅空間好大,所以唔好咁快就否定自己同藝術嘅關係

我覺得如果要感受到畫入面嘅情緒,可以先企係梵谷嘅角度去諗呢張畫,佢當時做緊咩,環境發生緊咩事。咁樣會易少少掌握佢想講咩

第日再有名畫家畫展參觀前真係要做好功課了解左作者個人背景先,知道脈絡先唔會矇查查

快出文

收到

終於追返哂啲post

第日再有名畫家畫展參觀前真係要做好功課了解左作者個人背景先,知道脈絡先唔會矇查查

呢個真
一口氣睇哂
有幸睇過羅納河上的星夜真跡 個感覺一生人都記得
個時一望即刻起哂雞皮 d星星望落去真係好光好靚好突出 但係個兩人又令人覺得有d孤單有d sad
睇完post又多左感覺
好想睇探長講哩幅畫
利申:尋日係new York睇左starry night
成個學術台變左西瓜台
成個學術台變左西瓜台

唯有推吓學術post
呢邊好快出
好耐未黎過
好耐未黎過

見呢度咁靜貼下畫push一下

呢張係unfinish,不過用三棵樹去分割畫面風景呢種方法係當時黎講好劃時代吓
唔知探長同各位巴絲有無留意?

《Loving Vincent 》港版預吿 即將獻映
https://www.youtube.com/watch?v=cEf20UMHmOc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞