【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
D圖load等好慢

探長放啲圖都好大張
好精彩嘅解構,細心睇的確有梵高希望嘅reach for the sky 既感覺
好期待Starry Night Over the Rhone
講真我平時真係唔會睇artist background嘅書,所以真係唔知佢點解要畫埋晒啲咁嘅野。巴打快啲出書單

隔左咁耐終於講到你期待嘅Starry Night Over the Rhone

絲打提到嘅Edvard Munch, Starry Night 別有味道
好明顯同Van Gogh好唔同,特別係筆觸同色彩表現上
遠景有部分同Van Gogh 感受相同,但近景就完全相反
特別係雪地上嘅影子,好強烈嘅悲傷,甚至完全影響到我看待遠景嘅態度

大家睇完新一篇嘅Starry Night Over the Rhone,再睇下Edvard Munch嘅Starry Night
兩者主題雖然同樣都係星夜,但感受可以話係截然不同
試下對比下兩幅,講下對呢幅Edvard Munch, Starry Night 嘅感受
今日睇完套戲入嚟由頭追到尾
本身想學吓欣賞modern art 但係唔知點入手
巴打呢個post 幫咗我好多
舊年去exchange 嘅時候
見到potato eaters 真跡覺得好震撼
但係唔識欣賞
依家想去多次荷蘭同巴黎
好期待下個月去New York
一定要去MOMA
好期待Starry Night Over the Rhone
講真我平時真係唔會睇artist background嘅書,所以真係唔知佢點解要畫埋晒啲咁嘅野。巴打快啲出書單

隔左咁耐終於講到你期待嘅Starry Night Over the Rhone

絲打提到嘅Edvard Munch, Starry Night 別有味道
好明顯同Van Gogh好唔同,特別係筆觸同色彩表現上
遠景有部分同Van Gogh 感受相同,但近景就完全相反
特別係雪地上嘅影子,好強烈嘅悲傷,甚至完全影響到我看待遠景嘅態度

大家睇完新一篇嘅Starry Night Over the Rhone,再睇下Edvard Munch嘅Starry Night
兩者主題雖然同樣都係星夜,但感受可以話係截然不同
試下對比下兩幅,講下對呢幅Edvard Munch, Starry Night 嘅感受

好耐冇上網。見到munch嚇親
碌上啲原來出左文
仲見到point and line to plane,我都有睇過少少呢本野
過幾日再認真慢慢睇吓探長篇文
今日睇完套戲入嚟由頭追到尾
本身想學吓欣賞modern art 但係唔知點入手
巴打呢個post 幫咗我好多
舊年去exchange 嘅時候
見到potato eaters 真跡覺得好震撼
但係唔識欣賞
依家想去多次荷蘭同巴黎
好期待下個月去New York
一定要去MOMA

好想去
你 聽過梵高嗎
一個畫家嘅電影 唔講畫作 唔講生平 唔講對藝術嘅觀點
竟然用一個懸疑式查案劇情去切入 咁都叫一套好戲
果然夠晒商業 一眾文青大讚好

同bbc印象派簡史 同 透納先生比真係差9皮

塞尚先生講得好好 我都非常認同嘅觀點

我當初係完全唔知劇情嘅情況下睇呢套戲
預期佢係順住梵高生平去講梵高一生,再加插畫作去表達
但點知佢係用梵高自殺懸疑作為主線,以一個陌生人視角去重新認識梵高
仲將一啲重要嘅生平過分輕描淡寫,比如係教會工作、巴黎嘅生活
所以我睇完都好同意你呢句
「一個畫家嘅電影 唔講畫作 唔講生平 唔講對藝術嘅觀點」
因為自己對梵高嘅認識,加上過往嘅藝術電影影響,導致期待有落差
好懷疑呢套電影係唔係一套真係好嘅電影

而呢種懷疑其實主要係源自於對佢劇情上嘅不滿
不滿佢唔講生平,不滿佢唔講解作品,不滿梵高電影無梵高存在
回頭諗點解電影要咁安排劇情呢,其實又好似說服到自己
首先係過往講梵高生平同作品嘅電影、紀錄片都已經大有片在,Benedict個套電視更加係無得彈
而且呢套電影定向普羅大眾,佢嘅劇情需要適合對梵高一無所知嘅人睇,造成有一定程度劇情上嘅限制
但最大嘅限制都係黎自呢套電影嘅根本,全油畫手繪風格
全油畫手繪嘅手法的確好新鮮好特別,佢嘅創新同膽識都幫套電影加好多分
但同時帶黎好多問題,例如聲畫有距離感,睇到審美疲勞,人景距離感好難睇 等等,不過係咁有膽識嘅手法上我都可以理解同接受

全油畫手繪固之然係賞心悅目又破格,但同時亦都帶黎好多限制
限制住要重現梵高作品,從而限制左劇情安排
當有全油畫手繪呢個資源下,電影公司當然想盡量安排最大限度嘅原畫重現作為最大賣點,結果就係犧牲劇情
因為要重現大量唔同時期嘅畫作時,必需小心咁安排出現嘅方式同時機,否則會分影響到劇情發展
而且呢種手繪要消耗極大人力,每一秒就要畫十二幅油畫
所以電影公司係市場未明之下一定唔會投放過多嘅資金
畫面上會盡量安排相同嘅場景同簡單、靜態為主,咁就自然會決定劇情嘅走向

所以全油畫手繪係一把雙面刃,佢嘅限制造就成功與缺陷
係咁多嘅限制之下,我會認為情謎梵高嘅劇情唔算好,但安排好妙
以商業電影佢係做得好,但如果拉去藝術史電影嘅層面黎講就會完全比下去啦

但點知佢係用梵高自殺懸疑作為主線,以一個陌生人視角去重新認識梵高
因為自己對梵高嘅認識,加上過往嘅藝術電影影響,導致期待有落差

首先係過往講梵高生平同作品嘅電影、紀錄片都已經大有片在,Benedict個套電視更加係無得彈
而且呢套電影定向普羅大眾,佢嘅劇情需要適合對梵高一無所知嘅人睇,造成有一定程度劇情上嘅限制
全油畫手繪嘅手法的確好新鮮好特別,佢嘅創新同膽識都幫套電影加好多分
但同時帶黎好多問題,例如聲畫有距離感,睇到審美疲勞,人景距離感好難睇 等等,不過係咁有膽識嘅手法上我都可以理解同接受

當有全油畫手繪呢個資源下,電影公司當然想盡量安排最大限度嘅原畫重現作為最大賣點,結果就係犧牲劇情
因為要重現大量唔同時期嘅畫作時,必需小心咁安排出現嘅方式同時機,否則會分影響到劇情發展
畫面上會盡量安排相同嘅場景同簡單、靜態為主,咁就自然會決定劇情嘅走向

以商業電影佢係做得好,但如果拉去藝術史電影嘅層面黎講就會完全比下去啦

好全面既觀點
呢套確係一套商業電影,嚴格來講稱唔上藝術電影,只係手法比較破格。而以我呢啲外行人(販夫走卒)眼中去欣賞覺得幾新鮮悅目,亦得到多一個機會去認識梵高。如果電影能照顧劇情需要同時加入深一層嘅藝術觀將會更精彩

噢。咁我唔去睇了

其實日本以前嘅動畫電影都係用同一手法製作
而且仲唔會用真人拍一次先再畫 難度更高

本身用咩手法包裝拍攝冇乜所謂 早幾年一樣有套講雷諾瓦嘅電影 一樣係側面去寫佢對藝術嘅態度同堅持

相反哩套梵高 睇完都唔知佢對藝術到底有咩觀點同犧牲

我一向都對梵高哩個由商家塑造藝術家冇好感 覺得佢冇技巧 對藝術冇啟發 甚至冇內涵 但都不得不佩服佢畫畫嘅數量同勤力

但哩套電影都冇表現到哩一面
最記得係星夜
小學第一次睇完印象好深
最記得係星夜
小學第一次睇完印象好深

絲打慢慢追文
追完差唔多講到架啦
探長都有留意小松美羽

呢排facebook會係咁出藝術文
歡迎大家留意、回顧同重溫
最緊要緊係比個心心
探長都有留意小松美羽

最緊要緊係比個心心

見你係哲學post都有出沒
有無讀過美學史(哲學)?
人在加州 有冇咩museum 推介?
LA山火 Getty Museum 閂咗
Lm
探長都有留意小松美羽

最緊要緊係比個心心

見你係哲學post都有出沒
有無讀過美學史(哲學)?

我唔算有正式上堂細讀過
哲學比較熟中國思想
不過黎緊應該會專注研讀吓
幾時有新文?
幾時有新文?

年尾多野做
呢邊寫親都好長
可能要等到2018……
其實呢邊出文都好多計劃
如果有人願意做小助手就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞