【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
點解到依家先發現呢個post
lm
巴打 一向有追開你既文
但題外話想問下 如果想去學畫畫應該點入手
中學選修va但畫畫好差 唔讀都想畫畫成為興趣

多謝巴打支持

如果係想改善技巧上嘅話,我覺得最主要係先確定點解自己會覺得畫得唔好,係邊個部分有問題
畫得唔夠寫實、色準唔夠好、構圖比例失真、主題意念空洞
邊個問題大就一直針對佢練習
不過我覺得最重要嘅一點係要搵自己有興趣嘅野黎畫,咁樣先會持久,同無咁易比自己打沉

最直接一定係畫素描打好比例同光影先,不過有時會覺得好悶,特別係一開始畫個啲立方體、杯碟瓶
所以搵自己鐘意嘅野黎畫會開心好多

我會推薦寫生,先從速寫開始
當你遇到個場景好有feel就畫底佢,過程會好開心

最緊要都係持之以恆,不斷畫就會越嚟越好

余光中話:
梵谷的畫生前沒人看得起,死後沒人買得起
余光中話:

想知 佢幾時爆起左
同埋點解突然賣咁貴
真係有人發現到佢既美學
定純粹只係炒賣呢?

仲有排出呀巴打

仲有排出呀巴打

幾時再出

仲有排出呀巴打

幾時再出

星期日會再出多一篇

仲有排出呀巴打

幾時再出

星期日會再出多一篇

食大麻既傻佬比人搬左上神枱

係呀,都有幾多畫家係飲Absinthe之後畫畫
上神枱就見仁見智啦

咩Absinthe?大麻酒?

探長可唔可以再講多啲

Absinthe中文叫苦艾酒,主要用好多藥材萃取之後蒸餾
佢受歡迎嘅最大原因係成本低,而且可以搞到酒精濃度要幾高有幾高,只要蒸餾多幾次就得

最引人入性嘅係佢會令人產生幻覺,見到綠仙子
但其實真相只係當時嘅蒸餾酒精技術唔好令到啲人飲到高酒精濃度同甲醇中毒
現代嘅Absinthe已經唔會有嘅個效果

另外大麻嘅講法係因為Absinthe有一個成份同大麻一樣,但其實完全唔會對人體產生相同反應。不過依家都仲係好多人會用大麻酒呢個名做賣點

btw呢隻酒飲落好大陣花椒八角味
有好多酒吧都會自己infuse favourites落去做signatures

多謝探長解答我
不過其實我係想問呢隻酒同梵谷有咩關係

我遲啲再答你
主要都係因為梵好鐘意飲呢隻酒,都有畫過靜物畫
佢開始飲呢隻酒係因為係巴黎識嘅畫家羅特列克(Raymond de Toulouse) 介紹佢飲

佢因爲精神困擾而狂飲苦艾酒
而佢瘋狂咁飲呢隻酒又令佢個精神病發作,不斷循環
巴打中西學術乜都識
余光中話:

想知 佢幾時爆起左
同埋點解突然賣咁貴
真係有人發現到佢既美學
定純粹只係炒賣呢?

主要係當時嘅藝術主流風氣唔覺得靚,同埋最重要係資訊唔發達,作品無機會向外推廣

其實佢嘅畫作都唔算突然好賣得同有高價值
變到咁主要係因為一個女人
梵谷死左之後佢細佬嘅老婆成世人都非常努力咁不繼推廣梵谷同賣佢啲畫

梵谷當中一定有佢其獨特性美學,
但我都唔反對有炒賣成份,係現今社會藝術淪為搵錢工具係一件好平常嘅事

仲有排出呀巴打

幾時再出

星期日會再出多一篇

過多日先出
今晚會有新搞作,出左新野先
余光中話:

想知 佢幾時爆起左
同埋點解突然賣咁貴
真係有人發現到佢既美學
定純粹只係炒賣呢?

主要係當時嘅藝術主流風氣唔覺得靚,同埋最重要係資訊唔發達,作品無機會向外推廣

其實佢嘅畫作都唔算突然好賣得同有高價值
變到咁主要係因為一個女人
梵谷死左之後佢細佬嘅老婆成世人都非常努力咁不繼推廣梵谷同賣佢啲畫

梵谷當中一定有佢其獨特性美學,
但我都唔反對有炒賣成份,係現今社會藝術淪為搵錢工具係一件好平常嘅事

所以幾時都係(甚至死後)有人脈就有機遇
如果唔係佢弟婦,後世都無乜人認識到呢位奇才
正,留名
頭兩幅郵差個背景咁唔梵高風格

仲有排出呀巴打

幾時再出

星期日會再出多一篇

過多日先出
今晚會有新搞作,出左新野先

[現代藝術入門(一)ep.18]
進入高潮 細讀九月份三大作品 解構梵谷的寂寞 (上)

梵谷成世人都講到七七八八啦,但淨低未講嘅先係最重要
我地一路以黎睇住梵谷學左咁多野,從佢讀書畫礦工農民,再去巴黎學習印象派點描派浮世繪,到最近搬入亞爾,終於講到晚期啦

我地前面一齊睇左咁多集,同梵谷經歷左咁多
都可以話係為左呢個時期而準備
點解話最重要?
因為基本上我地大眾對梵谷嘅認識都係黎自晚期嘅作品
雖然晚期只係從一八八八年二月到一八九零年七月,但晚期我地都會細分三個
向日葵,咖啡座,羅納河上的星夜等作品出自亞爾時期
星夜,鳶尾花,有絲柏的道路等作品出自聖雷米時期
嘉舍醫師的畫像,麥田群鴉,奧維爾教堂等作品出自奧維時期

雖然只有短短一年半嘅光景,但因為梵谷到左呢段時期嘅技巧已經臻於圓熟
所以創作嘅質同量都非常高,單單係亞爾時期就創作左二百幾幅風景油畫、一百幾幅水彩同素描
今次我地就睇幾幅亞爾時期比較重要嘅作品

上次講到梵谷初到亞爾,吸受天地靈氣,深有感受再次模倣佢偶像米勒嘅畫作
完全睇到佢嘅個人風格出哂黎,開始從自己嘅風格中成長
余光中形容梵谷初到亞爾嘅狀態「南方嘅大太陽燒艷了他的色板,燒活了他的線條,燃着了已成死灰的早年的宗教狂熱」
另外講到梵谷對亞爾呢個地方瘋狂嘅愛同佢無比嘅寂寞形成無限嘅拉鋸
呢條吊橋就係令梵谷孤獨寂寞嘅引線之一

呢條係亞爾吊橋,正名叫朗格羅橋 (Le Pont Langlois)
已經毀於戰火,係1962年重建,但位置已經並非原址,而且改名為梵谷吊橋
當時梵谷初到亞爾,見到呢條橋令佢憶起家鄉荷蘭,所以畫左一系列嘅吊橋畫作

不過佢唔單單畫條吊橋,佢畫埋過緊橋嘅馬車,係河邊洗緊衫嘅婦人,撐傘過橋嘅人,畫低畫中人嘅生活先能夠解開梵谷嘅思鄉之情

呢一系列吊橋嘅風景畫都畫出碧藍嘅天空同河水,橙黃嘅草地同吊橋
兩者色調鮮明對比強烈,令人感覺更富感情同暖意
一系列畫作整體都帶出一片寧靜,配色同畫中人物嘅日常生活更滲透出一種平淡嘅家鄉味,加上我地睇過亞爾吊橋嘅實景圖有一個比較係到,就更加感受到當下梵谷內心嘅感情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞