【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
遲下東京都有個van Gogh展,同浮世繪有關。

有冇多啲資料?
東京起碼叫易去過德國先

有平機票不防去睇下。除左東京都美術館之外,國立西洋美術館都有好多近代畫家作品展覽,同期好似有一個北齋 vs Japonisme嘅展覽。
我都好想去...
那有錢...

我未儲到去日本嘅錢,所以都係喺度鳩噏下
我都好想去...
那有錢...

去德國仲開心啦
我都好想去...
那有錢...

去德國仲開心啦

窮撚一個人去陌生地方,日日咬住麵包入museum睇畫,睇完又唔敢周圍行驚危險要即刻返hostel,果仲悽涼法有苦自己知
話說之前van gogh museum同munch museum搞左個crossover嘅展覽,係荷蘭同挪威都有展過。當然我係冇去睇。但睇到佢地兩個d畫擺埋一齊真係好正。例如佢地兩個都有畫starry night但感覺真係好唔同。佢地兩個都有精神病,但一個就厚塗,一下一下咁"銳"落去張畫度;另一個就薄薄地咁皴擦張畫。
話說之前van gogh museum同munch museum搞左個crossover嘅展覽,係荷蘭同挪威都有展過。當然我係冇去睇。但睇到佢地兩個d畫擺埋一齊真係好正。例如佢地兩個都有畫starry night但感覺真係好唔同。佢地兩個都有精神病,但一個就厚塗,一下一下咁"銳"落去張畫度;另一個就薄薄地咁皴擦張畫。

有冇多啲資料?
東京起碼叫易去過德國先

有平機票不防去睇下。除左東京都美術館之外,國立西洋美術館都有好多近代畫家作品展覽,同期好似有一個北齋 vs Japonisme嘅展覽。

聽聞日本有個新幹線Gallery,響架列車上會做畫廊。
都好想去見識一下

咁正 好想去見識見識

絲打好鐘意edvard munch咁喎
有無邊幅你好鐘意?
我淨係識吶喊

有冇多啲資料?
東京起碼叫易去過德國先

呢個值得去喎頂
不過短期內唔會再去了
我都好想去...
那有錢...

去德國仲開心啦

科隆大教堂
都喺睇余光中教曉我, 好有畫面
GOOGLE下發現極之壯觀
不過歐洲10年8年內都唔建議去
我都好想去...
那有錢...

捕下平機票

有無邊幅你好鐘意?
我淨係識吶喊

如果我最鐘意嘅嗰張畫係值100分,我諗《吶喊》只係得30分。對比起佢嘅其他作品,《吶喊》真係好麻麻咋

我post我心目中嘅best 5出黎啦
第一位

1895, Moonlight, oil on cavans, 93 x 110cm

第二位

1893, Starry night, oil on canvas, 135.6x140 cm

第三位

1940-42, Self-Portrait- Between the Clock and the Bed, oil on canvas, 149.5x120.5cm

第四位

1896, Nude, oil on wood, 65x49.5cm

第五位

1893, Moonlight, oil on canvas, 140.5x137cm

有無邊幅你好鐘意?
我淨係識吶喊

如果我最鐘意嘅嗰張畫係值100分,我諗《吶喊》只係得30分。對比起佢嘅其他作品,《吶喊》真係好麻麻咋

第一位

1895, Moonlight, oil on cavans, 93 x 110cm

第二位

1893, Starry night, oil on canvas, 135.6x140 cm

第三位

1940-42, Self-Portrait- Between the Clock and the Bed, oil on canvas, 149.5x120.5cm

第四位

1896, Nude, oil on wood, 65x49.5cm

第五位

1893, Moonlight, oil on canvas, 140.5x137cm

你全部見過真跡?

頭兩張冇。其他喺挪威睇。
第一張係收藏左喺挪威官方research centre度,佢唔做展覽。第二張喺美國d museum到,所以都睇唔到。
突然諗到啲嘢
想問下依家好多contemporary artist嘅作品,好多都係好似二次創作咁,或者衰啲講直頭係抄考前人嘅風格嚟作畫。

咁佢哋算唔算係繼承咗前人既「脈絡」呢?

講起二次創作,我諗起巴打之前講過嘅杜尚,佢好似有幅係蒙羅麗莎加鬍鬚加簽名
係咪好似呢啲咁

例如依家有個藝術家叫Madsaki

類似咁

哇!好得意!

推返我個問題上嚟先!

依種咁既作畫方式算唔算係繼承「脈絡」?

真心唔知啊
我仲未接受到

有無邊幅你好鐘意?
我淨係識吶喊

第一位

第二位

第三位

第四位

第五位

我幾鍾意edvard munch既 vampire

放假去左台北玩,
因為探長先會去故官奧塞美術館展覽,
有講印象派同梵谷,
睇到真跡好感動,
可惜唔比影相,唔係可以分享吓!!!

台北而家有展覽??

係呀,好似去到7月都有
本身都無諗住睇

你去左台北?故宮博物館?

係呀

http://www.chinatimes.com/realtimenews/20170224001808-260415
唔知香港會唔會之後都有呢???

希望有。不過上年已舉辦過Monet畫展,相信無咁快再有
btw 有無導賞?

無睇到Monet畫展 個時都唔知係咩黎,無咩特別興趣,點解巴打唔早啲開POST
導賞我諗應該有,因為我都見到有一個人帶住班人一路講一路走黎走去
仲有個個錄音機都有得租
我覺得導賞對我地呢D門外漢黎講幾重要
因為通常展覽內各件作品旁邊、甚至場刊只會補充一兩句描述。我根本難以對作品同作者既脈絡有充分認識
就好似幾星期前去過大圍果個羅浮宮展,我join唔到導賞就搞到參觀過程大部分時間傻下傻下咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞