【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
係了解橫筆直筆之前,我提少少藝術元素
由康丁斯基嘅「點線面」呢本書撮要出黎,講一啲比較特別嘅概念同感覺
先簡介下,康丁斯基係抽象藝術嘅先驅之一
而當時嘅抽象並唔係突如其來,係先驅們一步步從理論中建立出黎
而「點線面」呢本書就係佢嘅其中一本著作,目的係探討藝術元素嘅本質
用更精確嘅詞彙去整理分類藝術
所以當我講到關於筆觸線條呢類,比起描述感覺,我更傾向大家先了解本質

係藝術元素入面,點線面係非常基本嘅一環
「點」係一切嘅開始,係結束,亦係上文下文之間嘅橋樑
係習慣上我地會認為封閉嘅圓點係無聲,係沉默
但當點離開文字或者形象,「點」嘅聲音就會變得好強勢,愈黎愈清晰有力
「點」無時間性同方向性,佢係一個面,亦都係
康丁斯基提到,「點」係想像中抽象中係完美地小,完美地圓
但實際上「點」有無數個造型,可以發展為自由嘅形態,無界限
所以佢認為「點」嘅基音係各式各樣,變化性係因應色彩而定,「點」只係純粹發出聲音。

「線」係「點」移動嘅軌跡,係「點」從靜態跳到動態嘅結果
「線」一定包含住張力同方向,康丁斯基先將「線」分為三種基本類型
先係水平線
想像中嘅水平線係一條直線,可以為人所站立嘅平面
感覺係一個冷而穏嘅基面,平坦咁無限延伸落去
「冷、平」就係水平線嘅基本調子
所以水平線形容為「無盡的冷性運動的最簡形式」

同前者相反,並與之成直角形嘅係垂直線
佢伸向高處,取化前者嘅平坦,佢係暖,代替前者嘅冷
所以垂直線形容為「無盡的暖性運動的最簡形式」

第三種就係對角線,係前兩者嘅變化體
帶住同等嘅冷同熱,形容為冷熱無限運動的最簡形式
而其餘嘅線只係對角線稍加變化嘅結果,不同嘅冷暖傾向就決定佢內在嘅聲音
講到呢到先,有興趣嘅可以去睇埋佢講折線同曲線
而「面」就留返下次啦

睇到呢到,開始了解到直筆橫筆會帶黎咩嘅感覺同佢地嘅基礎音色
夜空上最光位嘅筆觸係短促、橫向
短促嘅筆觸可以視為「點」,而「點」其中一個特性係純粹發出聲音,會將其內在放大,引致橫線嘅「冷、平」,藍色色調嘅「冷、平靜、安寧、沉實」以上感覺都無限放大
最暗位嘅直筆就用垂直線嘅特點將視線從最頂拉向下,有種夜幕低垂嘅感覺
而垂直線嘅移動性更大,比起水平線會更有跳躍同速度感,再加上用色深沉,更有下沉嘅感覺。

我地再跟返草圖嘅筆觸,想像一下整個夜空都用橫向筆觸,所帶黎嘅平靜、詳和同憂傷都會變得更強烈,而且同河流筆觸相同,成幅畫嘅味道都會變得單一
另外如果全用直筆就更難表達,夜空嘅空曠同深遠係好難單純用直筆去表達,氣氛會變得奇怪
所以單純用橫或直根本表達唔到更多嘅層次
梵谷就將全部合埋一齊用,分別引出夜空唔同嘅味道

所以整個夜空畫面結構用左三層
正中央畫嘅雲霧,用橫筆特點帶出雲霧嘅平移,安寧穏定,引出夜空嘅寧靜幽美
從中央向外延伸嘅就係橫直交錯嘅筆觸,係呢種筆觸下感受到嘅並唔係只有寧靜平和嘅夜空,而係更具複雜性,有神祕魅力嘅夜空

大家仲記唔記得上幾篇提到梵谷為星痴狂嘅信件,佢甚至應為到達星星可以不妨一死
呢種對星夜嘅愛同好奇某程度投映左落幅畫到,係呢啲十字筆觸嘅部分我睇到夜空嘅魅力,睇得越耐,越感受到夜空嘅神秘感,深遠,同複雜性,而呢一切並唔係單用橫筆直筆就表達到

到呢到我地終於明白梵谷點解要改變草圖嘅橫筆夜空,特意重新畫多一層十字筆觸去遮蓋之前嘅橫向筆觸
梵谷想表達嘅並唔只係寧靜詳和、廣闊舒坦呢啲咁單一嘅感覺
佢更想帶出夜空係深邃無際,富有色彩
lm
最後就係講埋下半部
首先係隆河,呢條河係畫面嘅中層,被夜空同近岸夾住,而且對岸都有啲房屋教堂等建築物
最特別嘅係畫中所有燈火、星光都反映係隆河嘅波折上
仔細留意下會發現比較明亮嘅星光都同對岸燈火嘅位置係相同
所以河上嘅倒影就係同一個位置映照住兩種不同嘅光芒

好明顯並唔係巧合,係梵谷刻意安排嘅位置
從技巧上,咁樣做可以令視線集中係同一排列上,垂直線引導你向上或向下望
從而引出兩者意義上產生關聯,更會加強引導目標嘅重要性
意義上,燈火、星光同樣都係光芒,兩者分別在於一種可接觸,另一種只能遠觀
所以梵谷就用倒影去串連兩者,安排星光同下方嘅燈火相同排列,再用倒影從對岸一直延伸至近岸,成個關係就如同一條引導線,引領你從岸邊一步步前往到星星
呢幅畫就實現左梵谷曾經提及過嘅諗法,借用燈火嘅倒影連繫到天上嘅星星,實現到達星星之處

最後就係前景,有幾隻小船停泊係岸邊,旁邊仲有堆稻草,右下有一對情侶慢步河岸

夜空好似陽光揮灑大地一樣,為黃綠色嘅岸邊增添一層晚間嘅色彩’
前景嘅兩個人可能係想引導觀者入畫,或是梵谷借人像投影自己落去?始終佢自己好渴望組織家庭

另一樣比較有趣嘅係左下角
你會感覺左下嘅筆觸特別混亂,有好多突出黎嘅線條

呢啲突出嘅線條其實黎自上一層嘅料
留意下呢啲線條嘅方向就會發現係一致

只要我地睇返前面嘅草圖就唔難理解啲線條出現嘅原因
原本嘅構想係兩岸相連,黃綠色嘅地面應該一路向左延伸直至對岸

睇呢個凹位就知道本來佢地嘅構圖係一樣
但最後梵谷用一層新嘅顏料遮蓋左原本草圖嘅構圖安排
情況就等同夜空嘅橫向筆觸一樣
明顯因為梵谷並唔滿意根據草圖所畫嘅作品,所以再次修改
更改整個夜空嘅筆觸,岸邊嘅大小
咁樣一改近岸嘅位置,距離感立即增強數倍
令梵谷同對岸嘅人有一條無法跨越嘅河,星光嘅距離更加遙遠更加無法觸碰
就好似梵谷當時嘅生活狀態一樣

成幅畫中最能感受到夜空嘅複雜性,並唔係只有平靜廣闊深遠,仲有種神秘無限無法接觸嘅魅力,引起我興趣去接觸去了解夜空
而畫面嘅星光同燈火帶出嘅係一種明顯但又慢慢滲透出黎嘅快樂,更感受到梵谷對星光嘅寄語,有種希望嘅光芒

「隆河上的星夜」唔單單係描繪風景,仲有一種平靜、安寧嘅詩意
更感受到夜空深邃無際神秘嘅魅力,而係呢個背景之下,星光同燈火從中跳出黎,帶住開心同希望,透露出對日後生活嘅衝勁
而最深深處會隱約感受到梵谷隱藏其中嘅愛意
講到呢到,終於成幅作品行左一次,唔知有無改變你對「隆河上的星夜」嘅睇法
因為太長所以要分好多段出,希望無阻閱讀

其實我起初係無諗住「隆河上的星夜」可以講到一篇
因為我覺得佢無咩特別,無咩可以詳細咁講
但當我一路打一路睇呢幅畫嘅時候,我發現越睇越有魅力
越長時間對住幅畫越比佢嘅夜空吸引住
起初對佢嘅感覺就只有好平常對夜景嘅平靜同舒暢,又帶點悲傷
但之後不斷對住幅畫慢慢仔細咁感受,你會發現無咁簡單,並唔係三言兩語就表達到,梵谷好成功咁令我感受到深邃無際嘅夜空
係畫中我感受到夜空嘅複雜性,並唔係單有平靜廣闊深遠,仲有神秘無限無法接觸嘅魅力,佢引起我興趣去接觸了解夜空
而畫面嘅星光同燈火帶出嘅係一種明顯但又慢慢滲透出黎嘅快樂,更感受到梵谷對星光嘅寄語,有種希冀係入面
留名
Lm
好,又有排睇了
留名
超強貼留名, 小弟唔熟悉藝術, 但之前巴黎旅行比Van Gogh 既畫深深吸引住
最深刻係佢既自畫像, 好容易就比副畫牽動情緒, 感受到佢部份既感受。
出了出了
套戲結尾仲話梵高係現代藝術之父
屌佢老母 google下都知我先係
樓主熟唔熟達文西
會唔會講下

佢係天才中既天才

唔熟但知道佢周身刀張張利
要講佢我諗要了解好多唔同範疇嘅嘢

巴打巴打,我睇到個vanishing point係中間個黑洞啵,點解同你睇到既唔一樣既?
用電話畫線畫得比較差,唔好意思

其實係睇咗巴打你一部分既post,今日再睇梵高電影,然後喊到仆街,之後來留名既
留名
藝術堂咁,探長講解得好有趣
D圖load等好慢
同埋我想問佢地患精神病之後會唔會好似一般人畫畫咁要起稿,構圖,比例等等...但一個精神病人有無能力咁冷靜去做咁多野去畫一幅畫
又如果佢唔做一般人繪畫前要準備既野,但點解佢地幅作品完成度又會咁高?

巴打我反而想問一個問題,究竟繪畫天份係先天定後天?
因為我睇好多藝術家好多都係自學成材
同埋有d自閉/精神病既藝術家,佢地既簡介都無講過佢地自細跟邊個邊個老師學過繪畫/藝術,但一患左精神病畫d畫就好似好勁咁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞