【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
但最大嘅問題都係點解要畫到間咖啡館咁光亮咁超乎現實嘅黃呢?
呢個正正就係揭示左梵谷對 人群、愛、溫暖、社區、關懷等渴望嘅化身
完全體現到梵谷心底嘅寂寞。
之前都有提過亞爾嘅居民對呢個紅毛怪畫家有微言,所以梵谷係到都無幾個朋友一齊去飲下野,吹下水
其次係亞爾相對於巴黎算係落後少少嘅城鎮,城鎮入面嘅人比較保守,而且人與人之間都有一定程度嘅認識,對於外來人都係比較抗拒,所以梵谷好自然就加入唔到佢地嘅社區圈子
相反如果係巴黎,梵谷一定可以好輕易係咖啡館到識返三五七個朋友,因為巴黎係個大都市,對陌生人都無咁抗拒
梵谷本身作為異鄉遊子所背負嘅寂寞已經令佢痛苦萬分,再加上唯一可排除寂寞嘅方法都無用,呢顆渴望關懷嘅心已經失去左出路,一層又一層嘅痛苦不斷疊加落梵谷嘅心靈上
係呢幅畫入面,渴望嘅感情化作亮黃,係畫中心直射觀者心中

而且唔單單係顏色上嘅揭示,你可以見人群分佈都離梵谷有一段距離
畫中嘅人都係聚集一齊,唔單只係咖啡館嘅人,連大街上嘅行人都同梵谷所在嘅位置有段距離,離梵谷最近嘅只有空嘅枱凳,再加上單點透視同亮黃色彩嘅手法,令到前景梵谷所在嘅位置同最熱烈嘅正中間隔開
呢個分隔先係梵谷最想講嘅野,呢種就係梵谷想表達嘅寂寞
個種耀眼嘅人群,梵谷好渴望但又得唔到,只能夠遠觀而不可觸碰
呢種苦上加苦嘅狀態又有誰能夠明白呢。

不過梵谷係呢個咁痛苦嘅環境下都比左個出路自已,就係一開始講嘅星空
星星對梵谷黎講係夢想,亦係信仰救贖
當感到極度苦痛時,梵谷往往會求助於基督,從宗教方面得到心靈上嘅慰藉
雖然畫入面夜空嘅星比起咖啡館簷篷可能唔夠光
但有夜空嘅藍同咖啡館嘅黃強烈嘅色彩對比,作出一種互相呼應

幽暗寧靜嘅夜空同樓房剪影,流露出異鄉人嘅孤寂,以星光慰藉心靈苦痛,整個氣氛都顯得靜謐而安詳
另一面係夜晚街道一角嘅咖啡館,人群擁擠所帶黎嘅熱鬧同溫暖,隨住街道嘅石塊彌漫開去,一整個溫馨嘅氛圍
兩者如此衝突而又和諧,成個作品都充滿住理性與感性,簡直係如詩一樣嘅作品
到呢到大家多多少少明白到余光中點解會稱梵谷係一個詩人

梵谷一直以黎嘅夢想好簡單
希望所有人都能看到我的畫,並通過我的畫感受到我的內心。
今次你有無感受到梵谷嘅內心世界呢
最後我放幾個唔同版本嘅Cafe Terrace at Night
佢地嘅分別係唔同嘅相機影,色彩上面會有分別

所有經過電子化嘅色彩上都會有偏差,只能夠睇多幾個版本去分析最接近原始顏色

所以有機會一定要睇真跡!
留名
為慶祝page突破二百likes
呢邊即將有精彩更新
大家返黎未!?

冇走過

冇走過+1

好感動
<Cafe Terrace at Night>仲有好多位要講
下篇會唔會再講多啲?定係直接開始入<Starry Night>?
冇走,等緊你個元氣彈
<Cafe Terrace at Night>仲有好多位要講
下篇會唔會再講多啲?定係直接開始入<Starry Night>?

絲打分享吓大約仲有咩講
我想講嘅大概都講哂
下篇會講The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles夜間咖啡館
同輕輕講下Starry Night Over the Rhone 羅納河上的星夜
留明

歡迎野火巴打
探長終於回來了
pish!!!
終於
為慶祝page突破二百likes
呢邊即將有精彩更新
大家返黎未!?

冇走過

冇走過+1

好感動

無走過+1
支持
留名
高質

絲打分享吓大約仲有咩講
我想講嘅大概都講哂
下篇會講The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles夜間咖啡館
同輕輕講下Starry Night Over the Rhone 羅納河上的星夜

我懶唔想打太多字
如果正係討論顏色嘅運用,唔講其他野,
大概個討論位係,
1. 點樣用顏色去做主次位,lead住你去睇張畫。
2. 單一個色區/色面入面,點樣tune法,令該色面多野睇得黎又呼應到個整體。
3. 物件喺冇陰影嘅情況下,點樣將色面同色面並置,令物件有存在嘅感覺。
...

絲打分享吓大約仲有咩講
我想講嘅大概都講哂

我懶唔想打太多字
如果正係討論顏色嘅運用,唔講其他野,
大概個討論位係,
1. 點樣用顏色去做主次位,lead住你去睇張畫。
2. 單一個色區/色面入面,點樣tune法,令該色面多野睇得黎又呼應到個整體。
3. 物件喺冇陰影嘅情況下,點樣將色面同色面並置,令物件有存在嘅感覺。
...

好期待Starry Night Over the Rhone
講真我平時真係唔會睇artist background嘅書,所以真係唔知佢點解要畫埋晒啲咁嘅野。巴打快啲出書單
解釋好正呀
如果有相關畫展,參觀前有機會好似咁樣仔細了解作品,到睇真跡必定得著更大
所有經過電子化嘅色彩上都會有偏差,只能夠睇多幾個版本去分析最接近原始顏色

所以有機會一定要睇真跡!

希望係香港有機會睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞