【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
所有經過電子化嘅色彩上都會有偏差,只能夠睇多幾個版本去分析最接近原始顏色

所以有機會一定要睇真跡!

希望係香港有機會睇到

我都希望有日同各位巴絲一齊睇
好好睇呀,由淺入深,用所有人都可以理解既方式

不過我有個問題

有好多時 一樣野 靚唔靚 真係好主觀

我記得第一次見梵高既畫,其實唔係咁impressed

但之後知道係大師作之後,慢慢真心覺得佢好靚

同梵高d畫出名一樣?都係無人問津到有一兩個人識

到底係真係好既藝術 定 只不過個世界比左個 good 既意識比大家?

多謝巴打支持 如果你覺得容易理解就好了

你呢個諗法好常見,好多人都會,包括我自己
唔單係藝術方面,幾乎所有關係到感覺嘅都好易會受到權威效應影響
不過我覺得不論件作品係唔係大師所創作,都唔會有一件藝術品可以得到所有人嘅喜愛
當然有意識到自己有可能受權威影響係一件好事,起碼你可以跳出一步反思返呢件事。
同最重要係你覺得呢件作品好,而且有根據下解釋推論得合理,咁起碼對你黎講就係一件好嘅作品

「同梵高d畫出名一樣?都係無人問津到有一兩個人識」唔係好明,你係指邊樣野同梵高啲畫出名一樣

扮下野貼下van gogh問下問題先

呢張真係好奇妙啊
咁細個樽居然可以插到成12枝花,梵谷是咪老作架?
(其實我真係聽過有老師咁講)

btw佢啲筆觸畫法又幾有sense
lm

呢張真係好奇妙啊

呢幅向日葵有五個版本
頭兩幅係响黃屋畫嚟迎接gauguin 所以gauguin响有幅作品係描繪gogh 响向日葵面前作畫旣情景
如果呢幾幅向日葵係假 咁gauguin嗰幅都係老作
前幾日van gogh museum fb 先搞咗個全球live 導覽 可以比較下佢地有咩唔同 或者邊幾個版本之間有咩關聯

<Cafe Terrace at Night>仲有好多位要講
下篇會唔會再講多啲?定係直接開始入<Starry Night>?

絲打分享吓大約仲有咩講
我想講嘅大概都講哂
下篇會講The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles夜間咖啡館
同輕輕講下Starry Night Over the Rhone 羅納河上的星夜

我懶唔想打太多字
如果正係討論顏色嘅運用,唔講其他野,
大概個討論位係,
1. 點樣用顏色去做主次位,lead住你去睇張畫。
2. 單一個色區/色面入面,點樣tune法,令該色面多野睇得黎又呼應到個整體。
3. 物件喺冇陰影嘅情況下,點樣將色面同色面並置,令物件有存在嘅感覺。
...

絲打講得好好,你提出嘅都係顏色範疇重要嘅地方
會直接會影響到幅畫嘅主要觀感同幅畫好與不好

不過呢啲太過深入,背後牽涉到好大量嘅色彩理論
而且過於複雜,比較難會講得輕鬆易明
所以唔會講得咁深啦 不過之後有機會就一定會輕輕講下

呢張真係好奇妙啊

呢幅向日葵有五個版本
頭兩幅係响黃屋畫嚟迎接gauguin 所以gauguin响有幅作品係描繪gogh 响向日葵面前作畫旣情景
如果呢幾幅向日葵係假 咁gauguin嗰幅都係老作
前幾日van gogh museum fb 先搞咗個全球live 導覽 可以比較下佢地有咩唔同 或者邊幾個版本之間有咩關聯

van gogh museum fb 先搞咗個全球live 導覽
呢到我放條Link 關於呢條live 導覽
https://www.facebook.com/philamuseum/videos/10155099135547054/
<Cafe Terrace at Night>仲有好多位要講
下篇會唔會再講多啲?定係直接開始入<Starry Night>?

絲打分享吓大約仲有咩講
我想講嘅大概都講哂
下篇會講The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles夜間咖啡館
同輕輕講下Starry Night Over the Rhone 羅納河上的星夜

我懶唔想打太多字
大概個討論位係,
2. 單一個色區/色面入面,點樣tune法,令該色面多野睇得黎又呼應到個整體。
3. 物件喺冇陰影嘅情況下,點樣將色面同色面並置,令物件有存在嘅感覺。
...

好高深,真學術

絲打分享吓大約仲有咩講
我想講嘅大概都講哂

我懶唔想打太多字
大概個討論位係,
...

好高深,真學術

盡量唔講咁學術
想問探長, 畫單點透視法或兩點透視法既時候係咪要畫線去project個點?

如果唔係有機會出現類似The Yellow House入面既扭曲情況
想問探長, 畫單點透視法或兩點透視法既時候係咪要畫線去project個點?

如果唔係有機會出現類似The Yellow House入面既扭曲情況

無錯 如果唔跟投影出黎個條線黎畫係會有少少扭曲嘅情況
讀到梁實秋 <讀畫>,裡面有對於中國山水畫同西洋畫(以拾穗做例子)有關題詩既睇法,分享一下,幾有趣

---------------------------------------------------------------------------
畫中已經有詩,有些畫家還怕詩意不夠明顯,在畫面上更題上或多或少的詩詞字句。自宋以後,這已成了大家所習慣接受的形式,有時候畫上無字反倒覺得缺點什麼。中國字本身有其藝術價值,若是題寫得當,也不難看。西洋畫無此便利,《拾穗人》上面若是用鵝翎管寫上一首詩,那就不堪設想。在畫上題詩,至少說明了一點,畫裏面的詩意有用文字表達的必要。一幅酣暢的潑墨畫,畫有兩棵大白菜,墨色濃淡之間充分表示了畫家筆下控制水墨的技巧,但是畫面的一角題了一行「不可無此味,不可有此色」的大字,這張畫的意味不同了,由純粹的畫變成了一幅具有道德價值的概念的插圖。金冬心的一幅墨梅,篆籀縱橫,密圈鐵線,清癯高傲之氣撲人眉宇,但是半幅之地題了「晴窗呵凍,寫寒梅數枝,勝似與貓兒狗兒盤桓也……」的詞句,頓使我們的注意力由斜枝細蕊轉移到那個清高的畫士。畫的本身應該能夠表現畫家所要表現的東西,不需另假文字為之說明,題畫的辦法有時使畫不復成為純粹的畫。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/essay/qjj338b.html
讀到梁實秋 <讀畫>,裡面有對於中國山水畫同西洋畫(以拾穗做例子)有關題詩既睇法,分享一下,幾有趣

---------------------------------------------------------------------------
畫中已經有詩,有些畫家還怕詩意不夠明顯,在畫面上更題上或多或少的詩詞字句。自宋以後,這已成了大家所習慣接受的形式,有時候畫上無字反倒覺得缺點什麼。中國字本身有其藝術價值,若是題寫得當,也不難看。西洋畫無此便利,《拾穗人》上面若是用鵝翎管寫上一首詩,那就不堪設想。在畫上題詩,至少說明了一點,畫裏面的詩意有用文字表達的必要。一幅酣暢的潑墨畫,畫有兩棵大白菜,墨色濃淡之間充分表示了畫家筆下控制水墨的技巧,但是畫面的一角題了一行「不可無此味,不可有此色」的大字,這張畫的意味不同了,由純粹的畫變成了一幅具有道德價值的概念的插圖。金冬心的一幅墨梅,篆籀縱橫,密圈鐵線,清癯高傲之氣撲人眉宇,但是半幅之地題了「晴窗呵凍,寫寒梅數枝,勝似與貓兒狗兒盤桓也……」的詞句,頓使我們的注意力由斜枝細蕊轉移到那個清高的畫士。畫的本身應該能夠表現畫家所要表現的東西,不需另假文字為之說明,題畫的辦法有時使畫不復成為純粹的畫。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/essay/qjj338b.html

之前東坡有篇正係講呢方面:
扭曲的怪畫:與世不容的正直 讀東坡畫論,看偃松圖
http://deliver90.blogspot.tw/2017/06/ep21.html
睇完探長講
得一個諗法
好想睇真跡呀!!!!!!

總有機會呀
幅畫實長命過你

之前東坡有篇正係講呢方面:
扭曲的怪畫:與世不容的正直 讀東坡畫論,看偃松圖
http://deliver90.blogspot.tw/2017/06/ep21.html

溫故知新
Lm
文呢?
拾穗“咖啡廳真係正
期待講星空
想睇樓主畫畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞