【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
留名
走左去做農夫
早兩星期去左梵高博物館,戥佢慘,努力過又咁堅持但當時冇人欣賞
想知佢地點畫自畫像?對住鏡?
咁成品應該係reverse既image?

之後呢張可以見到佢開始有顯露少許嘅筆觸,

樓主會唔會開post寫杜勒?
巴打講自畫像講得好仔細!
不過想問問咩叫做漩渦筆法???

其實呢到我講得唔夠清楚
係指佢後期作品畫風筆觸係扭黎扭去,好似漩渦咁
佢個幅星夜就係最漩渦狀嘅星雲畫風

之後呢張可以見到佢開始有顯露少許嘅筆觸,

係想講,係呢張自畫像你可以見到梵谷畫畫開始有明顯嘅筆觸,不過數量上唔多
早兩星期去左梵高博物館,戥佢慘,努力過又咁堅持但當時冇人欣賞

係,好難想像到係咁嘅環境同狀態下都可以堅持咁耐,真係覺得好勁
想知佢地點畫自畫像?對住鏡?
咁成品應該係reverse既image?

無錯呀
當年去美術館咁啱見到五六張Rembrandt作品,係由二十歲去到死之前,唔同時期嘅自畫像,好感動喊知點解 第一次對住張畫喊 到依家都講唔出原因,形容唔到當時心情。
期待討論美學 vs 藝術

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

應該有啦,我見美學都有一門學科
不過人嘅美學係唔係天生㗎?但對人靚唔靚又會跟時代而變
有無人識
利申9up

美學簡單啲嚟講
係解釋點解人會覺得一樣嘢靚
如果得一個人鍾意
你可能會話係主觀
但如果有好多人同時覺得靚呢
咁就一定有啲原因
啫係好似普遍人會覺得對稱嘅嘢係靚
仲有好似黃金比例同三分法咁
其實日常生活中都有好多例子
特別喺大自然
只係我哋平時冇留意
蝴蝶與對稱
海螺與黃金比例
美學亦同哲學密不可分
因為唔同學派對靚有唔同準則
但一般嚟講都係同比例/統一/和諧有關
如果有興趣
可以先睇下柏拉圖同亞里士多德
美學係一門學問
好難三言兩語就可以講解清楚
以上只係皮毛
sorry for 1999
因為只係讀過一個sem
同埋係用英文讀
所以可能有啲中文用詞唔準

學到野,有聽過黃金比例,原來係關美學事,仲以為係數學個啲
係囉,我都好好奇美學到底係宇宙萬物嘅本質,定係人類後天嘅野黎
好多野講唔出點解,但覺得好靚
到底係我天生覺得定後天影響

美學包咗好多樣嘢
其實你話關數學事係冇錯嫁
就好似有唔少哲學家都覺得幾何圖形係靚嘅
因為比例係可以計出嚟
用數字表達先有個準則
即係大家用同一種語言溝通咁
人天生係鍾意睇靚嘢
望靚嘢人都開心啲
呢樣好緊要
都係一種追求
沒有最靚只有更靚
好似啲人會不斷整容咁
一直要整到自己符合心目中嘅靚樣
但有個term叫ugly beauty
聽落好似幾矛盾咁
但靚呢樣嘢就係咁微妙
讀美學其中一樣重點係學識欣賞
仔細咁留意身邊嘅事物
就會發現你本身認為唔靚嘅嘢
其實都有靚嘅一面
但唔係樣樣靚嘅嘢都可以睇到人身心舒暢
如果會令人不安嘅又可唔可以叫做靚呢?
有另一種靚叫sublime
有冇人諗過點解咁多人都覺得galaxy係靚
因為顏色靚/神秘/bling-bling?
我覺得主要嘅原因係包含未知同無限呢兩個元素
都可以話係人類對大自然與生俱來嘅敬畏
有唔少landscape都有異曲同工之妙
好似Wanderer Above the Sea of Fog
後天嘅就係應該係審美觀
同個人經歷/時代/傳媒/教育等等有關
相對主觀

早期柏拉圖亞理士多德都仲有少少rules解釋到美感,完美呢啲概念。
但去到杜威我真係睇到個人wing下wing下,太詩意我跟唔到。

個人認為,解釋一種審美經驗,都只係「稀釋」緊經驗感覺,將經驗感覺降低到文字層面

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

有無人識
利申9up

美學簡單啲嚟講
如果得一個人鍾意
你可能會話係主觀
咁就一定有啲原因
特別喺大自然
只係我哋平時冇留意
蝴蝶與對稱
海螺與黃金比例
美學亦同哲學密不可分
如果有興趣
美學係一門學問
以上只係皮毛
因為只係讀過一個sem
同埋係用英文讀

係囉,我都好好奇美學到底係宇宙萬物嘅本質,定係人類後天嘅野黎

美學包咗好多樣嘢
因為比例係可以計出嚟
用數字表達先有個準則
人天生係鍾意睇靚嘢
望靚嘢人都開心啲
呢樣好緊要
都係一種追求
沒有最靚只有更靚
好似啲人會不斷整容咁
聽落好似幾矛盾咁
但靚呢樣嘢就係咁微妙
仔細咁留意身邊嘅事物
其實都有靚嘅一面
好似Wanderer Above the Sea of Fog
後天嘅就係應該係審美觀
相對主觀

早期柏拉圖亞理士多德都仲有少少rules解釋到美感,完美呢啲概念。
但去到杜威我真係睇到個人wing下wing下,太詩意我跟唔到。

個人認為,解釋一種審美經驗,都只係「稀釋」緊經驗感覺,將經驗感覺降低到文字層面

我覺得兩睇啦
唔係個個嘅表達能力都好
所以文字係有機會造成限制同隔閡
但如果下下都話speechless咁真係唔洗玩
留名學嘢
4寄3唐
樓主會唔會開post寫杜勒?

應該唔會,我本身對佢嘅了解唔深
同埋我覺得佢好難講
不過佢啲小故事係幾有趣嘅

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

有無人識
利申9up

美學簡單啲嚟講
如果得一個人鍾意
你可能會話係主觀
咁就一定有啲原因
特別喺大自然
只係我哋平時冇留意
蝴蝶與對稱
海螺與黃金比例
美學亦同哲學密不可分
如果有興趣
美學係一門學問
以上只係皮毛
因為只係讀過一個sem
同埋係用英文讀

美學包咗好多樣嘢
因為比例係可以計出嚟
用數字表達先有個準則
人天生係鍾意睇靚嘢
望靚嘢人都開心啲
呢樣好緊要
都係一種追求
沒有最靚只有更靚
好似啲人會不斷整容咁
聽落好似幾矛盾咁
但靚呢樣嘢就係咁微妙
仔細咁留意身邊嘅事物
其實都有靚嘅一面
後天嘅就係應該係審美觀
相對主觀

我覺得兩睇啦
唔係個個嘅表達能力都好
所以文字係有機會造成限制同隔閡
但如果下下都話speechless咁真係唔洗玩

當美學理論係其中一個幫助理解美嘅方向就得
工具黎,並唔係美嘅本身
咁樣諗對美學嘅建構應該比較好
4寄3唐

當年去美術館咁啱見到五六張Rembrandt作品,係由二十歲去到死之前,唔同時期嘅自畫像,好感動喊知點解 第一次對住張畫喊 到依家都講唔出原因,形容唔到當時心情。

有呢種回憶真係好重要,特別係當你對藝術有懷疑嘅時候
絲打當時一口氣面對受Rembrandt成個人生記錄,感受到啲咩
個下會好似有人明白自己,有一下會覺得佢同自己一樣
有一種釋懷嘅感覺

我覺得睇藝術有一樣好重要嘅感覺係,當你面對佢
有無感受到比人認同,比人安撫到心靈

絲打當時一口氣面對受Rembrandt成個人生記錄,感受到啲咩
有一種釋懷嘅感覺

相信有呢種經驗,係成世人都唔會忘記

有一種釋懷嘅感覺

相信有呢種經驗,係成世人都唔會忘記

月尾去德國睇展,希望睇到大師嘅作品。不過德國近代冇乜心水畫家,當代反而多D,但要去Gallery仲要岩展期先會睇到,唔似得museum咁長期擺近代作品。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞