【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
樓主咁講仲清楚過我個lecturer講成個sem

應該係大家講嘅重點唔同姐
到後面講畫可能就無你lecturer講得咁好
巴打文學講中國,藝術講外國咁有趣

文科生
藝術只係個人興趣
比起西方對中國藝術真係唔太大興趣
所以都唔太熟識
So true 樓上
有啲嘢係要了解背後意義先欣賞到 ,有啲嘢係就咁睇己經靚

有啲似人咁
我好鍾意睇佢啲畫,每次睇佢啲畫我都好有感覺,呢個感覺係其他畫家比唔到我。佢既畫未必係世上最靚,但就最令我著迷。

文科生
藝術只係個人興趣
所以都唔太熟識

中國畫永遠係詩嘅輔助
去到四王時期先有變化同進步

但係而家學畫水墨都係要練皴法
又要背山石樹花畫花 創作圍繞意境同氣勢
好大局限
見到boccioni件sculpture入黎追post

文科生
藝術只係個人興趣
所以都唔太熟識

中國畫永遠係詩嘅輔助

好大局限

成日覺得宋之後啲中國畫進步得好慢
臨摹之風太重
去到近代嶺南畫派先叫做有啲突破

文科生
藝術只係個人興趣
所以都唔太熟識

中國畫永遠係詩嘅輔助

好大局限

成日覺得宋之後啲中國畫進步得好慢
臨摹之風太重
去到近代嶺南畫派先叫做有啲突破

而家山水畫 大陸有個叫曾剛畫濃彩畫得好勁
我覺得中國畫要再突破要有齊白石哩種玩工筆高手
重視返裝飾藝術 可能先會出現革命性突破
意象畫都玩到爛
題外話 而家歐洲藝術都反思緊意象同寫實關係
英國畫家弗洛伊德重新得到注重
西班牙嘅Antonio Lopez Garcia展覽聲譽好好

[現代藝術入門(一)ep.8] 淺談視線引導概念 並讀食薯者構圖 (下)

最後我講下我點睇食薯者
方便說明,我設定畫入面有樣嘅四位農民從左至右係ABCD

呢幅畫第一眼我會望左落去人物(B) ①到,主要係因為最近光源

但點解係人物(B)唔係人物(C)呢
因為人物(B)頭上有頂明度高嘅帽,所以視線自然會吸引去(B)而唔係(C)。
但你係呢一下其實累積左一種好奇感係人物(C)嘅面上
之後就會加強你停留係人物(C)嘅時間。

再由①去②,因為人物(B)嘅視線,直望去人物(A)。

②去③,呢到有兩種路線

第一係去佢兩個隻手到,因為佢地隻手同埋餐枱上薯仔嘅受光面
第二係②直接去④,然後枱上嘅③會係睇⑥嘅時候先再移動過去睇。
③去④,係基於②嘅視線,係②去④嘅一個途經地

而②去④嘅過程會比人物(C)再次吸引,所以你會係睇④之後立即睇⑤

睇④係一個極短嘅過程,你會一瞬間去睇⑤
了解過後會因為⑤嘅人物視線再返去睇人物(D) ④。

視線返去人物(D)個時,你會由上至下咁睇,所以會去⑥

⑥呢個位就睇到點解Van Gogh要畫人物(D)一隻手指向下
其實呢到係一個引導,引導你去向下向外,你會走去睇個女孩、茶壺。
而手指向下除左產生動勢之外
我會覺得隱約係說明農民對大地嘅情
佢地生活嘅一切都依靠住大地,當中表達到農民對大地有種嚴肅尊敬
亦都係Van Gogh 對信仰投射嘅感情。

⑥去⑦,⑦個位女孩形體係下闊上窄,所以個動勢係向上。
引導你去最上嘅空間⑧同⑨

呢到講一下呢位女孩嘅存在目的

係食薯者入面,只有佢係無正面,無動作
連佢係咪食緊薯仔你都無從考究
點解咁奇怪呢?
係Van Gogh 荷蘭時期入面,讚頌勞動者嘅作品系列,入面自命非凡之作
會出現一位非勞動者嘅人物兼且坐落係畫面正中央
非常奇怪

其實佢就係我地,亦都係Van Gogh 佢自己
呢個女孩嘅背影擋住我地
令我地只能夠安靜旁觀而不能干涉
去感受勞動階級帶比我地嘅所有
對佢地投射一種莊嚴同崇高嘅形象,同時又以同情嘅目光安靜咁凝視
而女孩呢個形象坐係到同農民一齊食薯仔
係帶出我地被農民照顧,食住佢地種出黎嘅野黎生存

返黎⑦去⑧同⑨

去⑧先都係因為佢有一個相對明亮嘅宗教畫框同掛牆鐘
然後就引導去埋剩低嘅⑨

最後係⑩,呢到放一個茶壺目的係填補右下嘅空位

你可以試諗下嗰個位如果空左,就會有一個奇怪嘅焦點,特別空洞。

⑩之後會好快咁去睇左下角,人物(A)嘅凳⑪

最後我放張示意圖
視線停留愈耐愈多紅色

經過咁多說明,了解到Van Gogh 嘅脈絡
比起一開始我放呢幅畫出黎個時
你依家再去睇返呢幅食薯者,會唔會有新嘅感受同睇法呢

睇佢呢種駕馭整幅畫嘅能力
睇佢係信仰上急切地救贖苦難而訴諸藝術嘅心情
睇佢對食薯者昇華到如同基督教入面嘅最後晚餐

呢種係藝術嘅一種美

The Potato Eaters, 1885 Van Gogh

So true 樓上

有啲似人咁

無錯呀
始於美學都係一門好深嘅學問
我好鍾意睇佢啲畫,每次睇佢啲畫我都好有感覺,呢個感覺係其他畫家比唔到我。佢既畫未必係世上最靚,但就最令我著迷。

佢嘅畫真係好有個人魅力,非常有風格
我都好認同,特別令人著迷
So true 樓上

有啲似人咁

無錯呀

我成日都想學多啲哩啲嘢 但又唔知點入手
淨係識睇吓傳記嗰啲

係呀 我有啲會用佢啲畫做嘢 次次都俾人話靚/拎嚟用lol
留名學野
膚淺既小弟想了解更多藝術
巴打指欣賞藝術必須了解脈絡
但要知咁多野先識欣賞佢既作品
咁作品本身仲係咪咁值得欣賞呢?

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
現實好多時無乜機會俾你認識作者咁多野
咁啲大師又點成為大師?

關於第一個問題
重點在於作品撇除背後所有含意後,到底仲有咩可以欣賞呢?
答案係美,藝術離不開美。不論係視覺上定係意義上
你可以睇到作品技巧上嘅美,用色、構圖、筆觸等,呢啲都係視覺上嘅享受
比如去睇大型藝術展,入面會有你未了解過嘅藝術品,但你又會比他深深吸引住,當下只有覺得有種力係作品入面,你未去睇清佢嘅技法,未去了解佢嘅脈絡,但都會停係到睇,呢種咁純粹嘅感覺就係美學,純粹嘅欣賞。

至於第二條問題
當一件作品抹除所有含意,佢係造型上好普通,咁件作品又係咪真係有佢原來嘅價值呢?

呢到拉返出小小講,
首先要知道藝術分好多種類,表演藝術、視覺藝術、文學藝術等等
而當中有好多類別嘅核心係美感
比如繪畫、雕塑、音樂、舞蹈、戲劇
呢頪係佢抹除所有含義後都會有一定程度嘅美感存在

但亦都有相反嘅情況,比如觀念藝術、裝置藝術、互動藝術等等
呢類藝術形式反而核心在於思想、背後意義、作品過程、脈絡等
抹除佢背後一切嘅意味就等於這件作品不是一件完成嘅作品

就好似當年經典 杜象 嘅(噴泉 Fountain)

呢件野本身只係一個尿兜,仲要係現成係工廠直接買,係一件現成物,之後杜象係上面簽左個名,幫佢改作品名噴泉 Fountain,就話佢係藝術品。

佢就係要一件日常用品升格為藝術品,特別係呢件作品本身係一件不雅物,通過改名同簽名呢個行為去改變一件物品嘅意義同性質,令佢變成藝術品。咁到底佢可唔可以出展覽呢?

最後係唔可以,當時有兩個確切理由
該物是不道德且粗俗的。
該物涉嫌抄襲,所做的只是拿了一個普通的小便斗。

但正正展覽主辦品位拒絕呢件作品,令到呢件作品完整。
到底呢個只係多個簽名而又改左名嘅現成物尿兜,係唔係藝術品呢?

呢個連返去第一個問題,咁杜象呢件作品係唔知脈絡嘅情況下仲值唔值得欣賞呢?
答案係唔值得,因為呢類作品無左背後嘅思想就無左佢嘅價值。
無思想嘅噴泉,只係一件工廠出產嘅尿兜。

所以但當你再去了解埋作品嘅脈絡,帶出嘅意味、作品嘅過程
你可以係入面感受到多一層感覺

至於大師點成為大師,呢點最主要經時間去證明,仲有創新美感思想手法等等好多原因,之後會係藝術家嘅總結再講下
[/quote]

但有講法個尿兜係Elsa von Freytag-Loringhoven作品,巴打點睇?
So true 樓上

有啲似人咁

無錯呀

我成日都想學多啲哩啲嘢 但又唔知點入手
淨係識睇吓傳記嗰啲

美學所牽涉到嘅係好深嘅哲學
我諗如果要入手真係要睇好多哲學著作
藝術我就覺得睇多啲作品最重要

睇傳記好呀
特別係當代藝術之下,了解以前嘅藝術家更加重要

係呀 我有啲會用佢啲畫做嘢 次次都俾人話靚/拎嚟用lol

巴打會用黎做咩架
真正嘅美係直達人嘅內心
留個靚名
留個靚名

lm
正評留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞