【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
好正
留名

Untitled (Yellow and Blue)

依幅畫得2隻色,但係就賣到3.6億港紙
探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

Mark Rothko神聖不可侵犯

探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

上年響Tate睇過佢其他作品
因為之前有人破壞過佢既畫,我去既時候守衛都幾深嚴

破壞
點解要咁做???

俾人用marker寫咗嘢落去

痴根...
有心定無心架...

我屌
總會有搞破壞既人。。。
留名

探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

破壞
點解要咁做???

痴根...
有心定無心架...

我屌
總會有搞破壞既人。。。

探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

破壞
點解要咁做???

痴根...
有心定無心架...

我屌
總會有搞破壞既人。。。

岩岩講完神聖不可侵犯就被人侵犯左

探長點睇?

學校老師講過
可能幅畫現場睇有種魔力
完美既顏色

破壞
點解要咁做???

痴根...
有心定無心架...

我屌
總會有搞破壞既人。。。

岩岩講完神聖不可侵犯就被人侵犯左

係阿
依家行近少少啲人都勁alert

好彩幾年前去tate modern已經睇左
https://hypebeast.com/zh/2017/6/library-of-congress-japanese-woodblock-prints

啱啱上網睇見到依篇嘢,上依個網
https://www.loc.gov/collections/japanese-fine-prints-pre-1915/about-this-collection/

可以大量浮世繪俾人download!

正嘢
多謝巴打分享
巴打 一向有追開你既文
但題外話想問下 如果想去學畫畫應該點入手
中學選修va但畫畫好差 唔讀都想畫畫成為興趣
你聽過梵高吧
你聽過梵高吧

你指首歌?
好鍾意Caspar David Friedrich幅wanderer above the sea of fog,好有氣勢
同埋我睇到拾穗者之歸 我就諗起拾穗
但兩幅比起黎我中意前者多d
感覺上無咁壓抑

拾穗好現實...
拾穗者之歸,美好好多
可能係進行vs回家嘅對比

你地講得好好呀 ,特別係絲打覺得拾穗好壓抑

米勒嘅拾穗因為要歌頌農民歌頌勞動
所以佢畫到畫入面嘅農民都比現實更現實,好似完全抺消佢地嘅正面感情
只係留底一種不憤,壓抑,屈悶,無奈同辛苦嘅心情咁

你望住幅畫你會想像到佢日復日咁務農嘅生活情景
對住幅畫你真正見到嘅並唔係畫面上嘅人物表象,反而係佢地嘅精神

但呢種就係生活係社會低層嘅農民嘅真實生活
唔追求更上一層嘅物質生活,只求好嘅收成,能夠果腹嘅食物
我覺得佢畫到農民有種屈屈不憤同不滿嘅感情,但同時又表現到土地嘅偉大,賦予到土地一種宗教意義
個個平衡真係畫得好好

相反拾穗者之歸對我黎講反而係太過美好
我比較鐘意拾穗多啲
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞