【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
lm
好耐無入過黎
好耐無入過黎

月經Post
留名
其實我第一眼睇,
最吸引眼球嘅地方係上面turquoise綠色天花插左入去鎘紅色牆身度,連同鐘後面個dark phthalo green色塊,呢兩隻綠顛覆左、「破」左整個空間透視,irrationality 同時又正正呼應到肢體殘障嘅白衣男子,詭異得黎又合理。(9up)
好耐無入過黎

月經Post

係雙月經post
等我睇埋你另一個PO先慢慢睇van gogh
btw呢度會唔會過時沉底?
我地後人分析、拆解一部又一部作品既背後理念、畫家心理狀況
其實畫家係創作過程中係咪都對呢d手法(例如構圖、顏色)有刻意安排?例如畫之前先研究每一種手法會否為觀者帶出預期效果?

我諗起呢一張,個地板處理手法大家係異曲同工 (9up)

的確個地板係會令人諗起呢一幅
地板啲光暗都係如出一辙,不過The Floor Scrapers 和順溫暖好多
其實我第一眼睇,
最吸引眼球嘅地方係上面turquoise綠色天花插左入去鎘紅色牆身度,連同鐘後面個dark phthalo green色塊,呢兩隻綠顛覆左、「破」左整個空間透視,irrationality 同時又正正呼應到肢體殘障嘅白衣男子,詭異得黎又合理。(9up)

絲打講得無錯,特別係提到「破」左整個空間透視
唔單只係綠色天花插左入去紅色牆身,亦都包含住黃色地板向上延伸
梵谷係呢個位做左一個引導,令畫面大部份拉向少部份,從下而上咁走一次畫面
最後會感受到畫面以外綠天花嘅延伸

亦都破左紅色牆身嘅分隔,令天花地板相連

如果少左個兩個部分,成個畫面會分離左好多,就完全做唔到之前講嘅駕馭畫面

而絲打最後講到嘅呼應,只要係合理嘅推斷同理解,亦無不可
支持絲打多啲分享睇畫嘅感受
其實畫家係創作過程中係咪都對呢d手法(例如構圖、顏色)有刻意安排?例如畫之前先研究每一種手法會否為觀者帶出預期效果?

你想像下你係畫家本人 你每日用八個鐘對住塊木板/帆布/牆壁 每一分秒鐘都諗緊每一下落筆旣位置 要用旣力道或技巧 而佢地唔少最精緻旣作品都係日復一日咁樣 以年計旣時間畫成
你覺得畫家有無可能對佢眼前旣作品完全無構思 隨隨便便咁scribble呢
親身畫一幅畫就會體會到 專注同耐性係幾重要 (後現代除外)

而繪畫旣基本技巧 如構圖 用色等係响High Renaissance時期大致形成一種規範 令畫家掌握到一套方法去指引觀者旣視線 從而明白作品表達旣訊息 甚至可以令你睇得明有時序旣故事
例如試下留意多啲 手指方向 視線方向 布紋皺摺 人物姿勢 就會發現到一啲畫家分割構圖旣痕跡 (平行線有協調效果 相交線有衝突效果 不一而足)
後少少旣威尼斯畫派 留意下佢地 同一種顏色重覆用响邊部分 (早期油畫顏料好貴同提煉旣色盤選擇較少) 巴洛克旣又留意下 邊啲位光邊啲位暗邊啲比陰影故意遮住 又可以睇到畫家想營造點樣旣氣氛同戲劇性質

作品理念的話 多數係要同時代背景 同畫家身處環境一齊睇 十九世紀以前絕大部分畫家都係依附行會接job維生 (主要係買好貴旣顏料) 其實即係睇買家旣目的 不外乎送比教堂或者王室貴族自娛
例如上面有幅達文西旣基督像 作品主題好明確 不妨試諗下佢用咗咩技巧表現出嚟呢 點解唔畫光環(中世紀傳統) 點解右手手指指天 點解係finger crossed 點解左手有個圓球 點解係玻璃 點解入面有三點 點解眼神係直視住觀者 點解背景係一片黑 點解佢係frontal position 而唔係蒙娜麗莎咁third quarter 唔係側視 等等等等 呢啲其實對畫家嚟講係非常重要 唔單止係畫得差會影響觀賞效果 有啲畫家會因為手多多比人送去宗教裁判所盤問 對於觀者嚟睇呢啲可能唔留意 但緊要旣係畫家令觀者無意中感受到傳遞旣意念 咁已經係傳世之作
到後來浪漫主義出現 畫家由工作室團隊師徒制模式 慢慢將創作重心轉移到個人身上
緊接而來係風起雲湧旣十九世紀 民族主義 社會動盪 行會壟斷瓦解 工業革命形成現代世界 藝術可以盛載旣意義多咗好多 而且顏料愈嚟愈平 人人皆可立志做畫家 又可以用膠管帶出街寫生 慢慢解放古典傳統旣制肘
印象派冒起 啟發咗之後更多藝術旣突破 新世代問旣係 藝術旣價值响邊?係歌頌現代 進步 科學 同未來?係表達自我?係展示潛意識?等等等等 唔同畫派各自實驗 研究新技法 從而創建自己旣新規範同想像 後人解讀就能更加豐富同互動
藝術由宮廷走出鄉村 走入城市 投向未來
學院派漸漸响現代主義大潮沒落

總結我想強調旣係藝術無想像中咁複雜 同一本書一首詩一首歌一樣 觀者感受到創作者旣意念就係成功旣創作 (後現代除外)
講得太多古典傳統可能離晒題 交返個場比探長巴打

總算可以近距離見到真跡

巴打有去睇 多唔多人

你想像下你係畫家本人 你每日用八個鐘對住塊木板/帆布/牆壁 每一分秒鐘都諗緊每一下落筆旣位置 要用旣力道或技巧 而佢地唔少最精緻旣作品都係日復一日咁樣 以年計旣時間畫成
你覺得畫家有無可能對佢眼前旣作品完全無構思 隨隨便便咁scribble呢
親身畫一幅畫就會體會到 專注同耐性係幾重要 (後現代除外)

而繪畫旣基本技巧 如構圖 用色等係响High Renaissance時期大致形成一種規範 令畫家掌握到一套方法去指引觀者旣視線 從而明白作品表達旣訊息 甚至可以令你睇得明有時序旣故事
例如試下留意多啲 手指方向 視線方向 布紋皺摺 人物姿勢 就會發現到一啲畫家分割構圖旣痕跡 (平行線有協調效果 相交線有衝突效果 不一而足)
後少少旣威尼斯畫派 留意下佢地 同一種顏色重覆用响邊部分 (早期油畫顏料好貴同提煉旣色盤選擇較少) 巴洛克旣又留意下 邊啲位光邊啲位暗邊啲比陰影故意遮住 又可以睇到畫家想營造點樣旣氣氛同戲劇性質

作品理念的話 多數係要同時代背景 同畫家身處環境一齊睇 十九世紀以前絕大部分畫家都係依附行會接job維生 (主要係買好貴旣顏料) 其實即係睇買家旣目的 不外乎送比教堂或者王室貴族自娛
例如上面有幅達文西旣基督像 作品主題好明確 不妨試諗下佢用咗咩技巧表現出嚟呢 點解唔畫光環(中世紀傳統) 點解右手手指指天 點解係finger crossed 點解左手有個圓球 點解係玻璃 點解入面有三點 點解眼神係直視住觀者 點解背景係一片黑 點解佢係frontal position 而唔係蒙娜麗莎咁third quarter 唔係側視 等等等等 呢啲其實對畫家嚟講係非常重要 唔單止係畫得差會影響觀賞效果 有啲畫家會因為手多多比人送去宗教裁判所盤問 對於觀者嚟睇呢啲可能唔留意 但緊要旣係畫家令觀者無意中感受到傳遞旣意念 咁已經係傳世之作
到後來浪漫主義出現 畫家由工作室團隊師徒制模式 慢慢將創作重心轉移到個人身上
緊接而來係風起雲湧旣十九世紀 民族主義 社會動盪 行會壟斷瓦解 工業革命形成現代世界 藝術可以盛載旣意義多咗好多 而且顏料愈嚟愈平 人人皆可立志做畫家 又可以用膠管帶出街寫生 慢慢解放古典傳統旣制肘
印象派冒起 啟發咗之後更多藝術旣突破 新世代問旣係 藝術旣價值响邊?係歌頌現代 進步 科學 同未來?係表達自我?係展示潛意識?等等等等 唔同畫派各自實驗 研究新技法 從而創建自己旣新規範同想像 後人解讀就能更加豐富同互動
藝術由宮廷走出鄉村 走入城市 投向未來
學院派漸漸响現代主義大潮沒落

總結我想強調旣係藝術無想像中咁複雜 同一本書一首詩一首歌一樣 觀者感受到創作者旣意念就係成功旣創作 (後現代除外)
講得太多古典傳統可能離晒題 交返個場比探長巴打

學野
話說電影係咪就上
巴打出快D
我會去睇電影架
好耐無入過黎

月經Post

係雙月經post
等我睇埋你另一個PO先慢慢睇van gogh
btw呢度會唔會過時沉底?

希望唔會啦...
我都唔知點計沉唔沉
日本俳句嘅Post已經推唔返上去
沉咗就有時間再開過個新Post
lm支持
樓主得閒可唔可以品評下小弟啲劣作 手繪淨係得針筆畫咋
順便講下邊張好鐘意邊張

我認為見得人既已經貼哂出黎係第2頁
https://lihkg.com/thread/441370/page/3?ref=android
為左更進一步,希望有啲敢言又有鑑賞能力既人幫下眼

覺得垃圾唔怕講
其實我第一眼睇,

絲打講得無錯,特別係提到「破」左整個空間透視
唔單只係綠色天花插左入去紅色牆身,亦都包含住黃色地板向上延伸
梵谷係呢個位做左一個引導,令畫面大部份拉向少部份,從下而上咁走一次畫面
最後會感受到畫面以外綠天花嘅延伸

亦都破左紅色牆身嘅分隔,令天花地板相連

如果少左個兩個部分,成個畫面會分離左好多,就完全做唔到之前講嘅駕馭畫面

而絲打最後講到嘅呼應,只要係合理嘅推斷同理解,亦無不可
支持絲打多啲分享睇畫嘅感受

感受仲有好多,不過都係9up野
我要讀吓史先。

個人意見︰

第一個問題,呀作者多數都係諗過度過,做左一堆sketch起稿先, 水彩呀, 完整度唔高嘅painting先,然而先會去做佢嗰件最終嘅oil on canvas/panel作品。

第二個問題,我又覺得作者好少可會去關心觀眾,為觀者設想。反而作者會較為關注作品自身,係唔係表達到作者想講嘅野。
第一眼睇,見一個二個顧客伏係檯上,好似深夜嘅24hr M記
呢場night cafe導賞真係無得頂 解構用色技巧學到好多野

另外,下面post左水彩畫版本,其實我同版本係咪有唔同野想表達?
呢場night cafe導賞真係無得頂 解構用色技巧學到好多野

另外,下面post左水彩畫版本,其實同版本係咪有唔同野想表達?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞