【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
支持
強勢插入
我都好想去荷蘭
我睇咗一本書叫Van gogh’s ear
https://www.amazon.com/Van-Goghs-Ear-True-Story/dp/0345816056
睇完好心up
依邊又推一下

今日就係月尾喇喎
二月原來得28日
三月都就黎完喇喎
買左張飛去睇齣內地紀錄片《中國梵高》,雖然到時未必去到。
淨係睇個trailer都眼濕濕,好感觸,有啲野係畫撚先會明
我幾年前喺大芬村買過一張畫,個「畫家」當時興奮嘅表情,我到而家都仲印象深刻。

大家有時間都可以去睇,不過得四場。
係講述深圳大芬村嘅畫師們,大量生產仿作畫嘅心路歷程,最後佢地終於去左荷蘭睇到梵高嘅真跡。

個畫師對眼係閃閃發光的。
而家現場睇緊,好多謝巴打詳細的教導,真心如果無睇post係了解唔到咁多
lm
尋日第一頁開始 到宜家终於追完
巴打唔多爛尾啊
唔好

唔會爛尾
留名
未有新文前,寫咗篇文,之前講過辛詞嘅青玉案
除咗重溫,亦重申自己睇文藝嘅原則
大家得閒就入去睇睇,分享交流啦

———

雖然「Oh Readly?」Tag此文為DSE雞精文,為廣大香港學子方便重溫此詞的概要,立意甚好,為文也自是淺白輕鬆,然而此論未免過於主觀。此詞的愛情愛國之爭,又豈是可以輕言定論呢?古時文人難道沒有愛情追求嗎?

尚無公論前,既欠深度的詮釋,又非轉引他人說法,不宜輕率作出結論,否則即如時下網路文章一般,因襲舊說,甚至三人成虎。這種例子甚多,如屈原「一定」是同性戀,或待將來另文再談。

既見貼文頗多學生閱讀,眾人分享轉載不少,只好勉力撰文,但求以正視聽。

與「Oh Readly?」專頁切磋:古人亦有家國之外的愛情追求 — — 兼談文學多向詮釋
https://medium.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96/%E8%88%87-oh-readly-%E5%B0%88%E9%A0%81%E5%88%87%E7%A3%8B-%E5%8F%A4%E4%BA%BA%E4%BA%A6%E6%9C%89%E5%AE%B6%E5%9C%8B%E4%B9%8B%E5%A4%96%E7%9A%84%E6%84%9B%E6%83%85%E8%BF%BD%E6%B1%82-%E5%85%BC%E8%AB%87%E6%96%87%E5%AD%B8%E5%A4%9A%E5%90%91%E8%A9%AE%E9%87%8B-b06943b7ce15
去munich 睇過向日葵, 仲有其他館睇過達利
唔識寶覺得都係咁
munich的那張不太好
睇緊黃色嗰本《梵谷——書信選》
杜辣 果幅自畫像都有睇到
同埋魯本斯 有張地獄圖都幾深刻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞