【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
【先秦法家】由Walking dead開始,進入韓非子嘅革命思想
https://lihkg.com/thread/279664/page/1

新Post加埋新facebook page
https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/
大家記入去比個Like啦!
突然諗到啲嘢
想問下依家好多contemporary artist嘅作品,好多都係好似二次創作咁,或者衰啲講直頭係抄考前人嘅風格嚟作畫。

咁佢哋算唔算係繼承咗前人既「脈絡」呢?

講起二次創作,我諗起巴打之前講過嘅杜尚,佢好似有幅係蒙羅麗莎加鬍鬚加簽名
係咪好似呢啲咁

例如依家有個藝術家叫Madsaki

類似咁

哇!好得意!

推返我個問題上嚟先!

依種咁既作畫方式算唔算係繼承「脈絡」?

真心唔知啊
我仲未接受到

模仿本身就係「脈絡」???

不會吧
就算是繼承脈絡,也是繼承Marcel Duchamp,而不是Da Vinci和Matisse。
Madsaki「挪用」Da Vinci和Matisse的經典作品,挑釁傳統「繪畫」本身,而不是這些畫作裏的「藝術性觀念」,這是屬於一種犬儒式的探討藝術本質的行為,明顯與Duchamp的《蒙羅麗莎》的行徑更相近。當然,Madsaki必須賦予藝術一個突破性、具説服力的新意義。至於他是否「有效地」自圓其說,我並沒有去深究。
利伸︰真9up
幾時出文

忙緊韓非子掛
搵人去台灣故宮寫review
今晚又有平機票
Lm
去緊台灣故宮準備睇展
去緊台灣故宮準備睇展

下就落勁大雨
去緊台灣故宮準備睇展

下就落勁大雨

有沒有心水作品?
去緊台灣故宮準備睇展

下就落勁大雨

有沒有心水作品?

襲擾

雖然我係因為呢個post而去展覽

(有朋友睇到呢個post既話 勿起底
去緊台灣故宮準備睇展

下就落勁大雨

有沒有心水作品?

襲擾

我都有去呀巴打
入面有張好深刻印象
農婦曼達.阿美特利

我係絲
其次深刻係乾草地 拾穗者之歸
仲有樅木屋父親之逝
呢幅我睇左陣
我諗緊對皮鞋個比例會唔會畫大左

下就落勁大雨

有沒有心水作品?

襲擾

我都有去呀巴打
入面有張好深刻印象
農婦曼達.阿美特利

我係絲
仲有樅木屋父親之逝

絲打好!
我都好中意拾穗者之歸
同拾穗放埋一齊好有對比!
同埋閱讀的女子都好正!

帶有絲絲既濛瀧美

有沒有心水作品?

襲擾

我都有去呀巴打
入面有張好深刻印象
農婦曼達.阿美特利

我係絲
仲有樅木屋父親之逝

絲打好!
我都好中意拾穗者之歸
同拾穗放埋一齊好有對比!
同埋閱讀的女子都好正!

帶有絲絲既濛瀧美

拾穗者之歸真係好靚...
完全係夢幻嘅田園生活!

講真我都係門外漢
只不過就算唔識
有d畫都可以帶黎心靈上既沖擊
同埋我睇到拾穗者之歸 我就諗起拾穗
但兩幅比起黎我中意前者多d
感覺上無咁壓抑
幾時出文

忙緊韓非子掛
搵人去台灣故宮寫review
今晚又有平機票

睇緊資料
會盡快再出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞