【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike

估唔到探長會從梵高lung埋杜勒同林布蘭,呢兩個都係我好鍾意既畫家。杜勒除咗呢幅自畫像外,我最鍾意就係佢幅犀牛同埋免仔,因為兩幅精細之餘,亦有一種好cute既感覺:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/The_Rhinoceros_%28NGA_1964.8.697%29_enhanced.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Albrecht_D%C3%BCrer_-_Hare%2C_1502_-_Google_Art_Project.jpg

林布蘭又係另一種感覺,佢無杜勒畫得咁精細,人人都話《夜行》出名,我自己亦好鍾意佢既肖像畫,覺得好有生活感,而且幅幅既表情都有細讀既空間

少少 +重貼,希望唔好介意

我都幾鐘意幅犀牛,好鐘意佢嘅幻想 最搞笑係全部人都拎佢呢幅就當係犀牛真身

佢幅兔仔我覺得好利害,佢畫嘅兔仔非常寫實,啲肌肉同毛髮仔細到不得了
特別係啲肌肉表現好精彩

林布蘭我個人好鐘意呢幅The Man with the Golden Helmet

你講生活感重啲嘅我幾鐘意解剖學課個幅

原來巴打有係原Post 覆過我一次 過到黎等我講杜勒又Post多次
多謝巴打咁有心支持
唔會介意,多啲留言討論

探長終於覆我post啦...

留名睇Durer~ 無咩我都係繼續追返postss先

係,我終於睇到你個留言
可能令你失望,Durer應該唔會再講啦
多謝一直支持 睇哂可以討論下或者睇下我其他文學Post

估唔到探長會從梵高lung埋杜勒同林布蘭,呢兩個都係我好鍾意既畫家。杜勒除咗呢幅自畫像外,我最鍾意就係佢幅犀牛同埋免仔,因為兩幅精細之餘,亦有一種好cute既感覺:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/The_Rhinoceros_%28NGA_1964.8.697%29_enhanced.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Albrecht_D%C3%BCrer_-_Hare%2C_1502_-_Google_Art_Project.jpg

林布蘭又係另一種感覺,佢無杜勒畫得咁精細,人人都話《夜行》出名,我自己亦好鍾意佢既肖像畫,覺得好有生活感,而且幅幅既表情都有細讀既空間

我都幾鐘意幅犀牛,好鐘意佢嘅幻想 最搞笑係全部人都拎佢呢幅就當係犀牛真身

佢幅兔仔我覺得好利害,佢畫嘅兔仔非常寫實,啲肌肉同毛髮仔細到不得了
特別係啲肌肉表現好精彩

林布蘭我個人好鐘意呢幅The Man with the Golden Helmet

原來巴打有係原Post 覆過我一次 過到黎等我講杜勒又Post多次
多謝巴打咁有心支持
唔會介意,多啲留言討論

係,我終於睇到你個留言

唔緊要~ 文學果邊一路有追ga!! 加油!

特別係啲肌肉表現好精彩

多謝巴打咁有心支持
唔會介意,多啲留言討論

係,我終於睇到你個留言

唔緊要~ 文學果邊一路有追ga!! 加油!

巴打做得好
大家睇完呢邊咪睇埋另一邊
藝術嘅嘢,觸類旁通,互補不足!
留名學野 巴打好西利
可唔可以講下Café Terrace at Night?
唔識藝術 但唔知點解細細個第一次見到呢幅畫已經好鐘意

多謝支持
呢幅本身唔諗住講,點知一路都有巴絲打問呢幅畫
我諗去到後面會講下,我自己都覺得唔錯嘅
都唔少人鐘意梵谷呢一幅,我自己覺得佢呢幅咁極端嘅黃色用得好妙
藝術只有鐘意唔鐘意

但應該都有返基本條件???

咁一個人靚唔靚都係好主觀
基本條件? 當刻嘅審美觀?

的確對藝術黎講,個人觀感好重要
但用人靚唔靚黎比喻就唔合適
始終藝術係有一定嘅技術成份,而本身藝術都包含左大量嘅歷史脈絡
所以有一定程度嘅對比同準則,個人觀感唔會影響到藝術本質上嘅價值
相反人靚唔靚只係根據當時嘅審美觀,背後並無任何脈絡可以做價值準則

如果藝術只係用個人觀感去決定
好多電影、音樂、文學、設計都會失去佢嘅價值

我好支持大家留言,你引出嘅一串討論都有趣
其實你提出唔係錯哂,都係大眾常誤解嘅事
的確鐘意唔鐘意對一個過客黎講係最重要
但當你走入領域內就會發覺一切並不是這麼簡單

超高質回應
施主你呢個po引起左好多本來對藝術無有認識之人嘅興趣,實在功德無量呀
有冇得問下樓主讀咩科畢業

多謝巴打
如果成功引起大家對藝術嘅興趣嘅話,我好高興
呢個可以話係我開Post嘅其中一個大原因

小弟中文系畢業
超高汁 一直係我好中意睇既範疇 CD ROM特登註冊個AC黎留名
梵歌真係好有個人魅力 幾年前有幸係歐洲睇過真跡 佢既粗筆觸顏色運用同個份氛圍 遠睇近睇都好有感染力 遺憾當日係梵歌博物館咁岩食薯者唔知係外借左定點收埋左睇唔到sosad

d討論都好高汁有趣 之前上過一個course都係討論現代概念藝術既爭議 好得意 有d真係見到心諗做乜9 但有d唔知做乜9之餘會莫名感染touch到我 好奇妙 之前同朋友去art basel係會用覺得件piece plea唔pleasant想唔想擺係屋企黎做標準 瘋狂ff有d好靚但太dark擺係睡房會訓唔著覺之類

期待巴打既post同更多討論

多謝巴打支持,仲特登註冊留名
講得啱呀,係佢吸引到咁多人嘅一大原因

係,多得大家咁熱心討論,我都覺得大家好高汁
咁正,有機會分享下個Course講咩
當代藝術好多都係玩緊個趣味性,的確有啲係好過癮
有時我都會 ,FF下件作品自己會放係邊,放咩係佢格離,會帶咩效果出黎
期待討論美學 vs 藝術

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

應該有啦,我見美學都有一門學科
不過人嘅美學係唔係天生㗎?但對人靚唔靚又會跟時代而變
有無人識
利申9up
突然諗到啲嘢
想問下依家好多contemporary artist嘅作品,好多都係好似二次創作咁,或者衰啲講直頭係抄考前人嘅風格嚟作畫。

咁佢哋算唔算係繼承咗前人既「脈絡」呢?

講起二次創作,我諗起巴打之前講過嘅杜尚,佢好似有幅係蒙羅麗莎加鬍鬚加簽名
係咪好似呢啲咁
超高汁post
巴打好有心,講解又清晰

以前我讀u take 過一科藝術欣賞,果陣開始學到少少點樣賞析畫作,我好記得畢業旅行去奧塞博物館睇到d真跡時果種興奮激動 同埋果時終於明白點解d人睇一幅畫可以睇咁耐
之後我都有嘗試搵d講印象派嘅書睇下,但好多都講到好複雜,幾難入口,難得見到巴打你個post講得咁精彩,我追得好開心,多謝你呀

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

有無人識
利申9up

美學簡單啲嚟講
係解釋點解人會覺得一樣嘢靚
如果得一個人鍾意
你可能會話係主觀
但如果有好多人同時覺得靚呢
咁就一定有啲原因
啫係好似普遍人會覺得對稱嘅嘢係靚
仲有好似黃金比例同三分法咁
其實日常生活中都有好多例子
特別喺大自然
只係我哋平時冇留意
蝴蝶與對稱
海螺與黃金比例
美學亦同哲學密不可分
因為唔同學派對靚有唔同準則
但一般嚟講都係同比例/統一/和諧有關
如果有興趣
可以先睇下柏拉圖同亞里士多德
美學係一門學問
好難三言兩語就可以講解清楚
以上只係皮毛
sorry for 1999
因為只係讀過一個sem
同埋係用英文讀
所以可能有啲中文用詞唔準

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

有無人識
利申9up

美學簡單啲嚟講
如果得一個人鍾意
你可能會話係主觀
咁就一定有啲原因
特別喺大自然
只係我哋平時冇留意
蝴蝶與對稱
海螺與黃金比例
美學亦同哲學密不可分
如果有興趣
美學係一門學問
以上只係皮毛
因為只係讀過一個sem
同埋係用英文讀

學到野,有聽過黃金比例,原來係關美學事,仲以為係數學個啲
係囉,我都好好奇美學到底係宇宙萬物嘅本質,定係人類後天嘅野黎
好多野講唔出點解,但覺得好靚
到底係我天生覺得定後天影響

美學 = 主觀感覺?

美學都有理論架???

有無人識
利申9up

美學簡單啲嚟講
如果得一個人鍾意
你可能會話係主觀
咁就一定有啲原因
特別喺大自然
只係我哋平時冇留意
蝴蝶與對稱
海螺與黃金比例
美學亦同哲學密不可分
如果有興趣
美學係一門學問
以上只係皮毛
因為只係讀過一個sem
同埋係用英文讀

學到野,有聽過黃金比例,原來係關美學事,仲以為係數學個啲
係囉,我都好好奇美學到底係宇宙萬物嘅本質,定係人類後天嘅野黎
好多野講唔出點解,但覺得好靚
到底係我天生覺得定後天影響

美學包咗好多樣嘢
其實你話關數學事係冇錯嫁
就好似有唔少哲學家都覺得幾何圖形係靚嘅
因為比例係可以計出嚟
用數字表達先有個準則
即係大家用同一種語言溝通咁
人天生係鍾意睇靚嘢
望靚嘢人都開心啲
呢樣好緊要
都係一種追求
沒有最靚只有更靚
好似啲人會不斷整容咁
一直要整到自己符合心目中嘅靚樣
但有個term叫ugly beauty
聽落好似幾矛盾咁
但靚呢樣嘢就係咁微妙
讀美學其中一樣重點係學識欣賞
仔細咁留意身邊嘅事物
就會發現你本身認為唔靚嘅嘢
其實都有靚嘅一面
但唔係樣樣靚嘅嘢都可以睇到人身心舒暢
如果會令人不安嘅又可唔可以叫做靚呢?
有另一種靚叫sublime
有冇人諗過點解咁多人都覺得galaxy係靚
因為顏色靚/神秘/bling-bling?
我覺得主要嘅原因係包含未知同無限呢兩個元素
都可以話係人類對大自然與生俱來嘅敬畏
有唔少landscape都有異曲同工之妙
好似Wanderer Above the Sea of Fog
後天嘅就係應該係審美觀
同個人經歷/時代/傳媒/教育等等有關
相對主觀

[現代藝術入門(一)ep.15] 自畫像直達靈魂深處 從杜勒到林布蘭再到梵谷(下)

講到自畫像另一個要提嘅畫家就係林布蘭(Rembrandt)

Self-portrait of, 1629, Rembrandt
呢位先生又有咩料呢
林布蘭同梵谷一樣都係黎自荷蘭,不過佢早梵谷近三百年出現
佢善於用戲劇性嘅燈光效果作畫,而且重點係佢自己都畫好多自畫像
係史上第一位長時間觀察自己、記錄自己、反省自己嘅自畫像畫家

https://en.wikipedia.org/wiki/Self-portraits_by_Rembrandt
係維基可以睇到佢大部份嘅自畫像

The Prodigal Son in the Brothel, 1635, Rembrandt
林布蘭前半生大富大貴,所畫嘅自畫像大多數都係英姿風發,神采飛揚
呢張畫就係一個好例子
入面嘅女士係佢嘅老婆莎斯姬亞,你睇林布蘭幾咁開心
畫入面華麗嘅衣着,高舉酒杯嘅林布蘭,正在準備盛宴嘅老婆
成個畫面都十分歡愉
林布蘭靠住佢老婆家族嘅人脈而進身上流社會,飛黃騰達

但可惜好景不常,佢老婆係1642年因為肺結核而過世
而佢地四個小朋友當中亦都只有最細個個仔成功長大成人
去到後半生嘅佢,妻子兒女都已經相繼去世
無左個靠山家庭好自然經濟會一落千丈,最後仲破埋產

Self-Portrait as Zeuxis Laughing, 1662, Rembrandt
晚年孤獨一人,生活非常潦倒
比著係普通人,慘到咁,食飯都成問題,仲邊有心情畫畫
不過佢就係要畫低咁衰嘅自己
一筆一筆咁畫低自己嘅衰老、失意、沮喪
佢晚期嘅自畫像真實表現出佢飽經生命悲歡離合過後嘅滄桑衰老面容

Self-portrait of, 1669, Rembrandt
呢張係佢最後一張自畫像,係佢1669逝世當年完成
佢嘅表情好似話比你聽佢欣然接受死亡、命運
面容流露住一絲絲嘅無力感同無奈
倦容同難堪都表露無遺
呢一個畫面就好似佢深呼一口氣
然後對住鏡入面嘅自己講
係咁架啦

呢一幅自畫像
你可以見到面上嘅筆觸幾咁細膩,層次豐富
但其餘嘅細節部分一概不提,刻意簡單淡化
其實佢呢到係用左一種佢獨創嘅技法

而呢一種技法係源自巴洛克時期嘅戲劇性燈光效果
係從卡拉瓦喬(Caravaggio)所創立嘅明暗對比法發展出黎
而林布蘭更加係發展出更富戲劇化嘅舞臺燈光效果,營造出神祕多變嘅氣氛
特別係佢自己獨創嘅光影效果,當時係轟動整個畫壇
我地後世稱之為林布蘭光(Rembrandt lighting)
我諗玩攝影嘅巴絲一定有聽過或者用過

最簡單嘅識別方式就係主體唔受光個半邊面會有一個倒三角出現

佢呢個獨創嘅光影效果去到今時今日都仲影響住好多野
電影、攝影、繪畫
總之有人像嘅地方多數你都會見林布蘭光嘅影子
你話幾咁犀利
過左成四百幾年都仲係主流,所以話呢種藝術美係永恆嘅

林布蘭成世畫左十幾幅自畫像,記錄住佢一生嘅高山低谷
用最真實嘅感情去面對自己嘅生命
每一幅都直視到靈魂深處,不斷咁自我反省
每畫一幅就係記錄一次生命中嘅一個過程
林布籣一生嘅自畫像就好似一本忠實於自己嘅懺悔錄

我地從杜勒到林布蘭再到梵谷
佢地每個都有自己嘅一套風格
杜勒用自畫像化作上帝嘅工具,去顯示自己嘅信念
林布蘭用自畫像內省,記錄住一生嘅跌宕起伏
梵谷用自畫像去挖掘內心世界最狂嘅一面

呢幾個偉大嘅藝術家都講出一個重點
自畫像係藝術家反映自我狀態嘅一種重要方式
亦都係最重要同最直接嘅方式
你地可能會問咁梵谷呢?

因為佢太多嘢要講,所以直接開多一篇新嘅係後面,星期日出埋佢
如果有啲留言或者問題係我無覆到嘅
你地再po多次呀

因為有時我追唔返miss左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞