【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
巴打,一路都有睇開你個blog,少啲響依邊幫你推post

近來去咗artistree度睇Zaha Hadid個展,感覺上佢似係一個artist多過architect,究竟兩者係唔係好相近?
因為好多architect既草稿都畫得好靚
同埋design家俬果啲又可唔可以當係藝術呢?

仲有,依家越來越多中國現代藝術家,依班人又係唔係接住梵谷既脈絡咁發展出嚟呢?

應該分開咁睇,成個世界都越黎越多藝術家
而中國現代藝術係唔係由梵谷既脈絡發展出黎呢?
唔係,但唔會無關
因為當年都有好多留法藝術家回國

但中國當代藝術都有佢自己一個脈絡發展出黎嘅

係清代開始受到外來文化嚴重影響,當時會派一啲人去借鑒外來文化
你要諗下以前中國嘅畫同西方幾大分別
對佢地黎講係幾大衝擊

之後成個19到20世紀都係一個對中國重要嘅問題,點樣去了解同學習新嘅文化
再去融合固有嘅中國文化
之後又內戰,到新中國成立,文革
一直都係一個自我尋找嘅過程
19世紀初就不斷有聲音問如何從中國藝術突破
有人應為如果一直守舊不變,中國畫學應遂滅絕,提出要中西融合
但都有人覺得要固守傳統,借古開新
覺得中西兩者完全係兩種不同嘅畫種

到19世紀中,新中國成立,改革開放
政府大量提倡百花齊放、百家爭鳴和藝術為人民服務
特別係慘痛嘅文革出現,令文革藝術同時出現
中國藝術係文革呢段時期完全停止左前進
藝術完全淪為政治工具,失去所有個性
係1976十年文革過後,中國藝術重現曙光

之後就開始真正嘅中國藝術發展
我呢到放條Link (殘體慎入) 係講中國當代藝術進程嘅50件事
http://www.artsbj.com/Html/art/wrd/236782.html

我個人睇法係中國當代藝術係1976後先正式發展
比西方藝術慢差唔多一百年
中國藝術就好似係個爆發戶,文革完左一下子爆發出黎
加上全球發展,一下子跟本吸收唔黎,所以好多都係跟住西方黎行
所以點解我感覺中國當代藝術上充斥着小聰明藝術
係因為個脈絡傳承唔夠深厚

如果無左文革你話幾好呢...

近來去咗artistree度睇Zaha Hadid個展,感覺上佢似係一個artist多過architect,究竟兩者係唔係好相近?

仲有,依家越來越多中國現代藝術家,依班人又係唔係接住梵谷既脈絡咁發展出嚟呢?

唔係,但唔會無關

係清代開始受到外來文化嚴重影響,當時會派一啲人去借鑒外來文化
對佢地黎講係幾大衝擊

之後成個19到20世紀都係一個對中國重要嘅問題,點樣去了解同學習新嘅文化
再去融合固有嘅中國文化

我呢到放條Link (殘體慎入) 係講中國當代藝術進程嘅50件事
http://www.artsbj.com/Html/art/wrd/236782.html

呢條link講得幾好

唔係,但唔會無關

對佢地黎講係幾大衝擊

再去融合固有嘅中國文化

呢條link講得幾好

D資料好詳盡
正post
留名
嚇死我
幾時先講到蒙羅麗沙啊
幾時先講到蒙羅麗沙啊

星空先岩
Lm
幾時先講到蒙羅麗沙啊

星空先岩

超高質,樓主加油
超高質,樓主加油

多謝巴打

[現代藝術入門(一)ep.11] 淺談浮世繪 梵谷心靈救贖所在

講講下梵谷,點解又關浮世繪事呢,日本架喎
其實因為當時巴黎掀起左日本風潮
好多畫家都比浮世繪呢種新畫風吸引住,當然梵谷都唔例外
但係日本嘅野到底點樣傳到過去巴黎呢

日本係19世紀中開放通商,有大量日本風嘅商品流通市面
而當中有好多商品係用浮世繪嘅圖黎做包裝紙
咁去到巴黎自然有好多人都收到呢啲包裝紙,令到好多人都接觸到日本文化
個時嘅歐洲社會仲出現左一個詞語叫日本主義
係形容當時嘅社會上嘅和風熱潮
而唐基當時因為呢個熱潮有好多浮世繪嘅商品
所以你會見到梵谷畫唐基嘅肖像畫時,後面會有好多浮世繪

佢係唐基老爹
以前係巴黎公社嘅老革命家,成日宣揚他嘅革命理論
要用革命去改變不公平嘅社會
之後佢退左落黎,就去左蒙馬特區開畫具店
但佢依然揸住呢個信念生活
所以唐基成日幫助窮困階層,不斷係精神同物質上支持佢地
接濟窮朋友,又賖顏料比啲窮畫家,非常有情有義
有好多時候仲因為佢太過幫人而同老婆吵大鑊
有個咁好嘅畫具店老闆係到,成個蒙特區嘅人都尊稱佢做「老爹」
係梵谷眼中佢更係一個溫和又善解人意嘅老人家
佢兩個仲好傾得埋,因為佢地兩個都一樣相信人類可以無種族差異
無階級差別,人類都可以和平友愛

梵谷係唐基老爹身上除左接觸到好多浮世繪嘅嘢之外
更搵到一班志同道合嘅朋友
又有一個可以比佢地聚埋一齊嘅地方
唐基老爹可以話係大家之間嘅一個橋梁
最重要嘅係梵谷搵到個可以理解佢理念嘅人

講左咁耐,咁咩叫做浮世繪呢?
浮世繪係一種日本傳統嘅版畫
浮世係指世人所處嘅現世,塵世之意,咁姐係描繪世間風情
特別係江戶時代庶民嘅生活、
好多場景都係風月場所、戲院舞台等等
呢種咁新鮮嘅藝術風格對當時巴黎帶黎好大嘅影響
不論係用色、製法、定選材對令巴黎所有人都震驚不已,特別係藝術界嘅朋友

咁咩係版畫呀
版畫分好多種類,有木刻、銅版、石版、絲網、數位版五大類
而浮世繪係木刻版畫
佢係由原畫師、雕版師、刷版師 三者分工協力完成
一開始會由原畫師畫左個原圖先,
再到雕版師係木版上雕刻出圖形
最後由刷版師係版上面上色,將圖案轉印落紙張上
而張原圖有幾多種顏色就要刻幾多版
雕刻師佢會雕一塊主版同好多塊色版,每張作品嘅顏色就係咁一層層印上去

製作嘅步驟:

1,在木版上貼上原畫稿 2,用小刀雕刻出輪廓 3,用鑿子鑿出凹面 4,主版完成 5,為木版著色 6,鋪紙 7,用馬連摩擦 8,刷版完成 反覆多次拓印這種色版,浮世繪就完成

當時嘅巴黎係呢種咁新鮮嘅日本風氣影響之下
當然會引起印象派嘅畫家好大興趣
我地嘅印象派大師們當然唔例外

Girl with Fan, 1881, Pierre-Auguste Renoir

Camille in Japanese costume, 1876, Claude Monet
你會見到佢地真係畫好多日本嘅元素係入面
和服,妓藝都會出現
咁梵谷當然都有畫啦
佢同佢細佬西奧仲非常鐘意浮世繪版畫
鐘意到兩個加埋收藏左成500幅浮世繪作品
由線條勾勒,平塗套色技法,明亮嘅色彩,到迥異於西方嘅透視
所有所有都深深吸引住佢地
既然咁鐘意,當然唔少得臨摹啦
佢以前就臨摹米勒,依家就到浮世繪
梵谷以西方油畫素材去臨摹呢種日本版畫

龜戶梅園, 1856 歌川廣重

大橋驟雨,1856 歌川廣重

Courtesan: after Eisen, 1887, Vincent van Gogh

同以前臨摹米勒一樣,佢會加入自己好多個人風格同諗法
今次浮世繪佢係臨摹之餘,仲加左個外框,框內有一系列嘅漢字、日文
梵谷認為呢啲字同符號係日本嘅特質,係一種好有力量嘅藝術
佢用心去研究、了解同學習,去掌握漢字結構嘅美
當重新學習一種完全唔同文字結構嘅語言時,呢啲漢字同日文對佢黎講就好似圖像而唔係文字
所以佢框入面嘅文字係以繪畫嘅方式畫上去

臨摹令梵谷體會到浮世繪嘅特質,並且引入自己嘅繪畫理論
經過浮世繪嘅洗禮後,佢繪畫更進一步確立個人風格
特別係佢慣用嘅線條勾勒同燦爛色彩
一步步以黎,你都會見到佢係顏色方面不斷咁改變
一個藝術家每步都係有足跡可尋

梵谷曾經同佢妹妹講過「在此我不再需要日本木刻版畫,因為我就在日本
可見佢迷日本迷到一個咩地步,分分鐘仲勁過依家啲香港人
而蔣勳係書講左段我覺得好好
梵谷一生都在尋找心靈的救贖,最初,他以為是在礦工人的社區,後來尋找到農民,又尋找到街頭無助的妓女,在一切救贖之夢一一破滅之後,他找到了浮世繪中的世界,他夢想著要去日本,他告訴朋友,想到日本,出家做僧侶,把自己奉獻給永恆之佛。
句中講到嘅妓女係佢以前一個情人西嬿(Sien),16歲就係街上面拉客,生左五個細路,識梵谷嘅時候個肚仲有一個,佢地仲一齊左一段時間。
蔣勳講出左梵谷真正需要嘅嘢,係一直追尋緊心靈嘅救贖
係佢明白自己要救贖嘅同時,佢就意識到要救贖他人
所以廣義黎講,梵谷係世人嘅情人,就如同佢愛佢嘅礦工人、農民同妓女

最後講到他告訴佢嘅朋友,呢位朋友係高更
梵谷送過一幅自畫像比高更,係一幅光頭嘅自畫像
呢幅自畫像可以睇到日本文化對梵谷有幾大嘅影響
下一篇會開始講自畫像

另外有一點好多人都講,梵谷嘅星夜係有浮世繪影響嘅影子

葛飾北齋 《冨嶽三十六景》之一, 神奈川沖浪裏

不過呢點就見仁見智啦
等更新 之前個個講李商隱既都好正 幾時再講下詩人

https://lihkg.com/thread/249810/page/2
歡迎巴打即刻點擊進入東坡嘅文學世界

支持
等更新 之前個個講李商隱既都好正 幾時再講下詩人

https://lihkg.com/thread/249810/page/2
歡迎巴打即刻點擊進入東坡嘅文學世界

支持

中華式既審美方法「赫謝六法」,其實係唔係都可以apply響西洋畫上?
定係西法畫有第二種審美方法?

之前睇過本「身價四億的鯊魚:當代藝術打造的財富傳奇」依本書,都好似無好明確咁講一樣藝術品包含啲咩拎佢有個價值⋯

p.s. 其實係唔係靚唔代表佢貴?

謝赫六法通常都應用喺中式傳統水墨創作上,但當代水墨作品嘅評賞已經唔會再將佢當做「天條」咁睇。
中華式既審美方法「赫謝六法」,其實係唔係都可以apply響西洋畫上?

之前睇過本「身價四億的鯊魚:當代藝術打造的財富傳奇」依本書,都好似無好明確咁講一樣藝術品包含啲咩拎佢有個價值⋯

謝赫六法通常都應用喺中式傳統水墨創作上,但當代水墨作品嘅評賞已經唔會再將佢當做「天條」咁睇。

另外你講嘅「十億鯊魚」其實有排討論但我覺得價值有分好多種,美學上,金錢上,歷史上,政治上都可以有各自嘅價值。

另外你講嘅「十億鯊魚」其實有排討論但我覺得價值有分好多種,美學上,金錢上,歷史上,政治上都可以有各自嘅價值。

藝術史上嘅價值黎自畫技高低 對藝術發展有影響性同突破性

拍賣行上價值嘅高低 就不外乎行銷手段
仆街畫商後面有好多暗盤交易
藝術品只係一件稀少性嘅貨幣代替品

仲有就係,一件好嘅當代概念藝術作品,唔理望落去係美定醜,其實都係「指示」緊一個「藝術性」嘅「經驗」。

仲有就係,一件好嘅當代概念藝術作品,唔理望落去係美定醜,其實都係「指示」緊一個「藝術性」嘅「經驗」。

係,好同意絲打講嘅「好嘅當代概念藝術作品」一定係帶到個好嘅藝術性經驗

好似十億鯊魚咁 原名:《生者對死者無動於衷》(The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living)
不過我覺得概念藝術有一個問題係呢一種經驗係會麻木
同一個方向,表達手法再唔同都會比同一個概念比下去
而藝術家所帶出嘅經驗好主觀,理解與否都影響住同一件藝術品係唔同人心目中嘅價值同地位,而已波幅好大

我想問下大家對於當代藝術會抱住咩心態去理解同欣賞

好同意,以前嘅藝術價值都比較上有明顯嘅脈絡睇到
但當代藝術嘅價值定位我真係捉唔到路

不過自問藝術造詣真係得毛皮
所以好開心見到巴絲打係到討論藝術,分享下對藝術嘅睇法
我自己都好希望吸收到大家唔同嘅知識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞