【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
g持探長

g持探長

留名等睇咖啡館

咖啡館我覺得佢嘅色彩對比同畫面整體平衡做得好好
不過可能令你失望,因為未必會單件拎出黎講
呢到我放佢張畫嘅超高清Link ,非常建議大家下載落黎慢慢睇
大到好似尋緊寶咁,真係好值得下載落黎睇
(你開條Link會Load好耐,因為佢解象度太太太高,所以直接下載啦 )
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Georges_Seurat_-_A_Sunday_on_La_Grande_Jatte_--_1884_-_Google_Art_Project.jpg
呢幅畫原本大細係207.6 cm × 308 cm

再比個任務你去搵下圖入面嘅人係張畫邊到

搵到喇
btw個post好正,我睇晒,支持你
呢到我放佢張畫嘅超高清Link ,非常建議大家下載落黎慢慢睇
(你開條Link會Load好耐,因為佢解象度太太太高,所以直接下載啦 )
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Georges_Seurat_-_A_Sunday_on_La_Grande_Jatte_--_1884_-_Google_Art_Project.jpg

搵到喇

勁喎巴打
係搵嘅過程可以睇到佢每一點每一隻色
真係好正

多謝巴打支持
睇完樓主講potato eaters, 之後一定追哂所有post

樓主寫得好清楚, 同埋好有心機, 正評是我給的

前面紅衫男人條褲?

唔係
拉遠啲睇張圖

張圖係完整嘅個體,唔係某部份

搵到

真係遠睇畫得好, 近睇分唔到

原來仲有巴打都搵到,押韻押到我都睇唔到

呢d先係應該上熱門
多謝分享
學到野
好正

Agger

我都係咁諗呀

搵到喇

嘩,我睇左好耐先見到
唔下載大圖跟本搵唔到

嘩,我睇左好耐先見到
唔下載大圖跟本搵唔到

我搵都搵唔到

唔緊要 有巴打post左答案出黎
Chuck Close 會唔會都係受佢影響?
我見佢地兩個都係分析一個個小色區嘅顏色嘅組成,方法好相近。
睇完樓主講potato eaters, 之後一定追哂所有post

探長寫咩都好清楚,
連我呢個無底都睇得明,
大家一齊追巴打Post!

每篇都花好多時間架
希望唔會誤人子弟
之前讀過吓書加少少個人睇法:
duchamp係dadaism嘅中心人物
dada呢個名本身就係由2個唔關事又冇意義嘅字組成
主要係以anti war同anti art為宗旨
佢哋好多作品都係透過作品嘅荒謬同矛盾去表達對社會嘅不滿
有嘲諷同不屑嘅意味
好似L.H.O.O.Q. 
啫係加咗鬚係mono lisa嗰個作品
一般人係唔會夠膽咁對masterpiece
仲要改埋個不雅嘅名
可以話係對原作大為不敬
之後就咁當做自己嘅作品
真係前無古人
非常有膽色同有趣
而fountain係對大家開嘅一個玩笑
有種無傷大雅嘅玩味
佢創咗用日常同現有嘅物品做藝術品嘅先河
的確引起唔少嘅爭議同衝擊
對於佢嘅作品
唔少人都覺得睇唔明
唔知佢做緊咩
咁就啱啦
duchamp就係想咁樣
你可能會話:
如果咁都係藝術品
咁我都整到啦
求其係個尿兜簽個名
我都得啦
但佢嘅作品真係影響咗後世好多
有人話佢嘅作品低俗
難登大雅之堂
但我就覺得佢將藝術拉近咗大家
好貼近生活
令更多人可以認識到同對藝術產生興趣
一改對傳統藝術嘅固有想法
原來藝術都可以咁好玩
令藝術呢條界線畫得冇咁實
同埋真係太突出同獨特啦
你睇過一次就會記得

感謝兩位巴打回覆#ad

其實我係絲嚟
不過唔洗客氣

連登無可能有真絲打架
你一定係紅巴

信不信由你

唔知點解呢排有時quote唔到
有時會cut咗啲字
有冇人都係咁
定係我問題

做得經典一定經過年月嘅洗禮
自然有佢本身嘅價值

的確
近年多咗好多唔知點定義嘅作品
我見過一張揸皺咗嘅白紙
同埋多咗好多人進入藝術市場
原因係門檻唔高
有啲新進藝術家嘅作品都唔係咁貴
仲有啲主題係特別受歡迎
好似有關政治之類
但我到宜家都唔係好get到係點玩法
不過好似andy warhol
佢係呢方面真係好成功
講到pop art真係唔可以唔提佢
我自己呢
欣賞吓就算
炒賣呢啲
就不了

講下笑
我無事喎,係咪無左個[ /quote]

係,好多作品直情作者本身都唔知點定義
門檻唔高對藝術黎講我覺得係一件好事
不過正正因為門檻唔高導致有人炒作藝術
亦都有一班用小聰明做作品嘅偽藝家
用你所講嘅大路主題去做作品
用模糊去解釋模糊

andy warhol當然好成功,不過佢嘅成功係只有佢先會成功
呢類概念藝術只有第一人做先有力量

啱呀,欣賞吓就算
炒賣呢啲
就不了
藝術已經比市場派佔領左
現今藝術同金錢己經完美掛鉤

我上面有個回覆都係講呢啲,我等等quote返
支持巴打!我係讀音樂架,我覺得任何藝術形式都係互相影響,例如好似音樂同畫畫既impressionism咁,所以我都好想學識睇畫或者畫畫

Btw已正評
#291sharon
巴打你仲係度嗎 請受我一拜
都好有偏見,覺得不外乎都係啲孤芳自賞嘅野 或者有錢佬打j用嘅野(其實我相信好有人同我有一樣嘅睇法)
個陣我覺得本書寫到狗屁不通,完全都唔知佢講緊咩
至少巴打你完全咁改變左我對藝術(未必係全部,至少係梵谷先)嘅睇法 你寫得仲好睇過出面啲書

我有啲問題想問巴打
我屋企人好鐘意去藝術館 所以多多少少咁多年旅行都去左唔少 香港個啲又係 m+ art basel咩都有去過
當然入面有啲作品真係一睇 就覺得佢有一種好強勁嘅吸引力係入面(例如the lacemaker咁) 我估應該就係你講嘅美
但係老實講 我覺得更加多作品 係類似你頭先講個個尿兜咁
唔係 係仲衰過個尿兜 個尿兜你講完個典故俾我聽我都會笑下
有時有啲新派/現代/抽象啲嘅藝術品,就咁睇嘅時候就感覺已經一頭霧水
睇埋佢個簡介仲一頭霧水 有時候又批判下啲社會呀 制度呀 哲學呀咁 再睇下件藝術品 挑都唔啦更嘅老實講 我覺得我睇過嘅99.9%嘅作品都係咁 有時睇完 完全唔知佢講乜春咁 有時我屋企人又同我講返呢個作者係名家黎

我想問其實點解會咁?定係個啲藝術品唔係啲咩好展品黎?定係我要某啲鑑賞力先睇得明個啲art basel入面啲展品?Sorry其實我有時真心覺得藝術有啲馬後炮嘅感覺,啲人又淨係評論個作者係咪出名咁(特別係我屋企人),無意冒犯

巴打太客氣啦
如果改變到你對藝術舊有嘅諗法,我都好開心,係我出Post嘅動力黎

的確係有好多作品係咁,就好似之前我講到嘅小聰明咁
睇到一頭霧水都好正常,確實有部分作品係需要詮釋
但需要詮釋唔一定等於唔好,只係呢一個年代藝術變得更開放自由
藝術種類變得更多更闊,所有野都可以係藝術
所以對唔同類型雖要有唔同準則,

鑑賞的確係有分能力,而當中經驗佔好多
先從以前嘅畫家開始了解會有幫助
理解整個藝術派絡係一個好好嘅基礎

呢個問題
好大原因係睇藝術嘅方式同要求多過以前太多
而當代藝術又以一個極開放嘅態度前進
外行人跟本好難去明白當代藝術,
以前嘅藝術都係比較直接、具象,但係梵谷個個年代開始變得不一樣
藝術家更注重去表達自己,更不在乎傳統技法
咁樣一路走到今天,每一次轉變都係再加深一層藝術脈絡,難明係好正常

以前睇藝術最根本係用最個人嘅感受去感受幅畫,
睇下個作品名,睇下有無關連,用多少少嘅想象力
呢到係第一層,比較重要,再去就係去了解脈絡,了解更多作品嘅由來
之後就再睇藝術家過去嘅作品,去比較同了解更深嘅脈絡關係

但依家嘅藝術品用呢一個方式只適用部分
藝術形式太多,每類都有唔同嘅準則
好似呢個藝術家:馬丁·克里德(Martin Creed)
係2001年以《作品227:這些燈會忽明忽暗》(Work No. 227: the lights going on and off)拎左英國嘅透納奬(Turner Prize )
https://www.youtube.com/watch?v=Vd-MH1uLIS8

件作品就係係一個空嘅房間入面有周期性開關嘅燈
佢想表達嘅野我唔知,我無去過現場感受件藝術品,我比唔到啲咩客觀意見
上網搵到嘅詮釋個個都唔同
有啲話係要人靜靜咁睇開關燈嘅光線變化
有啲話佢係要令極簡藝術推至更簡,比少更少
有啲話佢係要人感受所在空間嘅存在,係一間空嘅地方去意識仲有"空間"呢樣野係房
有啲話佢係用周期性嘅開關去令你思考世間本質都係周而復始

但其實以上嘅詮釋全部都係我自己作
你感唔感受到當代藝術嘅問題,好多作品都係思想藝術
係一種思想嘅實體化,但唔係你淨睇作品就明白到
你係要了解深入,有一定學術成份
咁個結果就係更多人睇唔明,理解唔到
令到好多人混水摸魚,以小聰明去做藝術,以賺取名利
好多作品直情係藝術家都唔知佢有咩意思,係等觀者去幫佢諗,幫佢去詮釋
有啲就係就算佢有佢想表達嘅野,如果有人幫佢解得更好聽更有趣,
佢會接受新嘅詮釋方式去取代原本個個
呢幾十年就有好多所謂當代大師係由藝術嘅市場派推舉出黎

依家個風氣係所有野都可以係藝術,每個人都可以係藝術家
要令藝術普及化,大眾化,但呢樣野更加模糊左藝術嘅定義,更難用一個準則
去睇藝術,
大眾跟本就唔會識分咩視覺藝術表演藝術裝置藝術行為藝術應用藝術多媒體藝
術觀念藝術,只會叫做藝術
呢個時候大多數人都會用同一把尺去睇哂所有五花百門嘅藝術

所以我對當代藝術嘅睇法係,無一定藝術知識唔好睇太多新嘅當代藝術
唔係話佢唔好,只係我覺得佢會令人更加想放棄藝術,
吓,咁都係藝術品呀?
小朋友都畫得出喎!
一張床都係藝術品,我屋企個張都得啦
你越睇越迷,越睇越唔明
但成個環境係好似個個都好識欣賞咁
你就開始懷疑係唔係自己嘅問題
覺得藝術離自己好遠

所以我地面對緊嘅問題係當係食左屎你都唔知
仲要有一啲咩都唔識嘅人同你講好野黎架
令你變得更加難去判斷何為好與不好

我個人比較傾向美學派
感覺到當代好多都無左個份藝術嘅直接同感情
我自己亦唔識去欣賞佢地
不過既然分辨唔到,就等時間去證明啦

探長寫咩都好清楚,
連我呢個無底都睇得明,
大家一齊追巴打Post!

每篇都花好多時間架
希望唔會誤人子弟

支持巴打

又要多謝絲打撐場
巴打點睇今年中大fine arts作品 現代說永遠已經很傻

講當代藝術 持續的短暫
有個質疑話佢digoxin中毒,睇D野黃色搞到畫D野都係黃黃地。
lm
巴打呢邊會唔會出快少少

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞