【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
巴打文學講中國,藝術講外國咁有趣
向日葵

呢個系列正呀
我自己都好鐘意
巴打好有心機 加油!!!
巴打好有心機 加油!!!

多謝絲打支持

[現代藝術入門(一)ep.6] 詳談食薯者技法與脈絡

講左咁多素描,係時候講下佢嘅油畫啦
梵谷係1982先開始畫油畫嘅,一開始都有練習下畫石膏像個類
但係以半路出家畫畫嘅佢,跟本畫唔好石膏像
加上佢無辦法去關心無生命嘅石膏像
佢要嘅係真實
係有感覺有思想嘅對像。
所以佢呢段時間佢畫左好多農地嘅風景、農民、工作嘅情況等

以上呢幾幅係佢啱啱開始畫油畫個時其中一啲作品
可以睇到佢係唔畫細節,落筆豪邁,感覺為重

睇到佢同畫素描個時一樣,好鍾意用黑線圍邊
呢到講一下我地畫畫嘅習慣,好多時我地學畫都唔主張用黑線去圍住要畫嘅一件野
因為現實無一樣野係有條線圍住,通常係想強調想表達嘅主體先咁用
但梵谷好鍾意用
佢成日都圍住所有主體,細節部分都直接用黑線表達,呢一點係影響到佢後期風格嘅一大重點

而佢為左食薯者呢幅畫都做左好多練習同準備

你會見到畫中嘅人物係佢手中已經綀習過無數次
而你仔細睇可以睇到梵谷係技法上嘅脈絡

佢地面部色塊嘅畫法、農民嘅神態、用色都比較樸實
好有個種農民嘅氛圍,唔洗特意講你知佢係邊個佢背景係咩
因為係佢用色、筆觸、構圖已經表達哂
呢個就係長時間同勞動者相處生活觀察而得出嘅一種經驗
係書信上,有指出過梵谷為左食薯者呢幅畫
用左成個冬季淨係練畫手部
而今次要講嘅係之前提過嘅”食薯者”
食薯者係梵谷長時間觀察勞動者所得嘅一個總結
佢係同細佬書信當中曾經講過呢幅畫係佢得意之作,
而且仲講出佢想表達嘅係咩

「我想傳達的觀點是,借着一個油燈的光線,吃馬鈴薯的人用他們同一雙在土地上工作的手從盤子裡抓起馬鈴薯- 他們誠實地自食其力」

係呢句句子入面其實包含住好多層脈絡
你地可以諗返之前講過嘅脈絡去再睇呢幅畫

先睇下成品前嘅草圖同練習
你會見到係一步步咁向前

先從第一張概念草圖定左農民坐埋一齊食薯仔,氣氛暗沉,用一盞燈,一隻碟去做連結

之後第二張見到上左色,主調深沉,加上光影,傢俬構圖佈置

再到第三張比較完成,再加入一個人,
人與人之間嘅角色關係構圖建立,而關係帶動觀者視點移動
光影佈置更完整,傢俬加上有宗教意味嘅掛畫

你咁樣去睇就更清楚呢幅畫嘅重點同Van Gogh想你睇咩,佢想帶出啲咩意思

最後就係成品

先從技法上睇,作品主體嘅筆觸粗糙,短促,強硬,
特別係受光面嘅表現同外形嘅勾勒
高光位嘅表達方法更係強硬霸道
溫和漸變意圖唔強,經常會見到色塊明度對比強烈嘅情況,會令你嘅視線停留
呢個係梵谷常用嘅技巧

就好似畫中人嘅面部同手部
用呢種畫法表現得特別強硬,有力
刻意令你去觀察乾瘦且佈滿皺紋嘅農民,
感受佢地嘅辛勞,生活當中嘅簡樸踏實

受光面: 畫面受光嘅部分
高光位:受光剖分入最光嘅位置
明度:色調明暗程度,白色名度最高,黑色最低

整體深沉,墨綠泥綠,灰樸主調,背景用色稀薄淺淡,襯托前景嘅主體形象
利用光影嘅明暗去特別強調農民嘅面同手部,
呢間暗沉嘅房間,特別能夠帶出個種窮困嘅生活感,用大量大地嘅顏色(土黃泥綠)去營造農民生活嘅真實情況。

農民係呢個壓抑嘅生活之下,梵谷見到嘅唔係絕望,而係對生命有真實感嘅一種感情,環境壓抑、人之間嘅溫暖
農民之間係實實在在咁生存,食自己種嘅薯仔、飲黑咖啡,日復日。
梵谷唔單只同米勒一樣咁對勞動者保持敬意;讚頌工人階級
佢仲以一個宗教角度去睇呢班辛勞苦悶嘅人,以救贖苦難嘅心去對待。

靜觀生命之間嘅關係。
https://youtu.be/ubTJI_UphPk
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我
而今次要講嘅係之前提過嘅”食薯者”
食薯者係梵谷長時間觀察勞動者所得嘅一個總結
佢係同細佬書信當中曾經講過呢幅畫係佢得意之作,
而且仲講出佢想表達嘅係咩

「我想傳達的觀點是,借着一個油燈的光線,吃馬鈴薯的人用他們同一雙在土地上工作的手從盤子裡抓起馬鈴薯- 他們誠實地自食其力」

係呢句句子入面其實包含住好多層脈絡
你地可以諗返之前講過嘅脈絡去再睇呢幅畫

先睇下成品前嘅草圖同練習
你會見到係一步步咁向前

先從第一張概念草圖定左農民坐埋一齊食薯仔,氣氛暗沉,用一盞燈,一隻碟去做連結

之後第二張見到上左色,主調深沉,加上光影,傢俬構圖佈置

再到第三張比較完成,再加入一個人,
人與人之間嘅角色關係構圖建立,而關係帶動觀者視點移動
光影佈置更完整,傢俬加上有宗教意味嘅掛畫

你咁樣去睇就更清楚呢幅畫嘅重點同Van Gogh想你睇咩,佢想帶出啲咩意思

最後就係成品

先從技法上睇,作品主體嘅筆觸粗糙,短促,強硬,
特別係受光面嘅表現同外形嘅勾勒
高光位嘅表達方法更係強硬霸道
溫和漸變意圖唔強,經常會見到色塊明度對比強烈嘅情況,會令你嘅視線停留
呢個係梵谷常用嘅技巧

就好似畫中人嘅面部同手部
用呢種畫法表現得特別強硬,有力
刻意令你去觀察乾瘦且佈滿皺紋嘅農民,
感受佢地嘅辛勞,生活當中嘅簡樸踏實

受光面: 畫面受光嘅部分
高光位:受光剖分入最光嘅位置
明度:色調明暗程度,白色名度最高,黑色最低

整體深沉,墨綠泥綠,灰樸主調,背景用色稀薄淺淡,襯托前景嘅主體形象
利用光影嘅明暗去特別強調農民嘅面同手部,
呢間暗沉嘅房間,特別能夠帶出個種窮困嘅生活感,用大量大地嘅顏色(土黃泥綠)去營造農民生活嘅真實情況。

農民係呢個壓抑嘅生活之下,梵谷見到嘅唔係絕望,而係對生命有真實感嘅一種感情,環境壓抑、人之間嘅溫暖
農民之間係實實在在咁生存,食自己種嘅薯仔、飲黑咖啡,日復日。
梵谷唔單只同米勒一樣咁對勞動者保持敬意;讚頌工人階級
佢仲以一個宗教角度去睇呢班辛勞苦悶嘅人,以救贖苦難嘅心去對待。

靜觀生命之間嘅關係。

黎到新post 未睇先正評啦
留名再追
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我

沒有人比他更窮

係咪真
沒有人比他更窮

係咪真

窮到冇錢請model 唯有瘋狂畫自己做練習
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我

我未睇過都有少少感動到
佢啲音樂加埋佢個表情好感動到人

係咪得呢集係講梵谷?
黎到新post 未睇先正評啦

多謝森無無巴打又黎支持
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我

我未睇過都有少少感動到

係咪得呢集係講梵谷?

係呀,我好鐘意佢
真係喊到痛哭嗰隻
唔敢再睇

[現代藝術入門(一)ep.7] 淺談視線引導概念 並讀食薯者構圖 (上)

借食薯者講多少少概念
呢幅畫有五個人,四個係有樣貌而且之間係有相連關連互動
唯獨係一個女孩無樣睇,一個人默默地食薯仔
點解畫家要畫呢個對比嘅情況出黎
到底梵谷想係呢個位到話你知啲咩呢

係睇作品嘅時候,我地要成日諗下點解個畫家要咁安排呢
佢用意係咩呢
對於佢黎講,呢隻色呢件物品呢個構圖係代表咩呢
經過了解畫家嘅脈絡後
你可以從中作出一啲合理嘅推測,再自己去解讀作品。

好似幅食薯者咁

先講正面四位農民先,我地左邊數起係(一)至(四)。

佢地之間係有相互關係,你可以睇到(二)隻手係吉緊薯仔,而眼係望緊(一)
呢到存在住一種關係,一種構圖上嘅帶動
佢可以令觀者視線從(二)嘅眼帶動去(一)嘅面容再到返(一)嘅手。

你可能會問睇畫咪睇畫囉,點解要有咁多野,我點睇你可以控制到咩
我係鍾意打個交叉咁睇呀XXXX

當然可以,當刻意去意識呢件事去睇嘅時候,就唔存在咩帶動視點。
個重點係個"引導",佢一定唔能夠控制你點睇,但佢會引導你
其實呢種係畫家刻意安排嘅動作
目的就係令觀者視線可以跟住畫家嘅安排去睇
可以跟安排順序去遊覽成幅作品,跟住順序去感受。

如果再入一層去睇,就係睇個畫家有無駕馭能力
係唔係四方八面都駕馭到
駕馭畫面嘅能力有無遍佈成張畫
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我

我未睇過都有少少感動到

係咪得呢集係講梵谷?

係呀,我好鐘意佢
真係喊到痛哭嗰隻
唔敢再睇

如果佢真係可以睇到自己嘅成就 就好啦
佢表情上個種感激又難以置信,真係有啲心痛佢
梵谷一生係嘅痛苦、孤獨同無助
係呢一刻終於都得到釋懷
留名跟進
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我

我未睇過都有少少感動到

係咪得呢集係講梵谷?

係呀,我好鐘意佢
真係喊到痛哭嗰隻
唔敢再睇

係呢一刻終於都得到釋懷

係呀 我成日諗應該好多人喺天堂話返佢知
其實好多人好鐘意你嘅作品
一個感情咁豐富 咁有才華 咁努力嘅人
成世都無人問津 係幾咁孤獨
樓主咁講仲清楚過我個lecturer講成個sem
留名
一諗起梵高就諗起呢集

哩集哩個位喊死我

我未睇過都有少少感動到

係咪得呢集係講梵谷?

係呀,我好鐘意佢
真係喊到痛哭嗰隻
唔敢再睇

係呢一刻終於都得到釋懷

係呀 我成日諗應該好多人喺天堂話返佢知
其實好多人好鐘意你嘅作品
一個感情咁豐富 咁有才華 咁努力嘅人
成世都無人問津 係幾咁孤獨

係就好啦
留名

李商隱都過埋黎
膚淺既小弟想了解更多藝術
巴打指欣賞藝術必須了解脈絡
但要知咁多野先識欣賞佢既作品
咁作品本身仲係咪咁值得欣賞呢?

就當一幅你從未睇過既畫
你唔知作者係邊個
當然更唔知咩脈絡
或者你會覺得作品好普通
要了解左咁多野先覺得靚
咁係咪真既靚呢?

除左啲業界公認大師
現實好多時無乜機會俾你認識作者咁多野
咁啲大師又點成為大師?

關於第一個問題
重點在於作品撇除背後所有含意後,到底仲有咩可以欣賞呢?
答案係美,藝術離不開美。不論係視覺上定係意義上
你可以睇到作品技巧上嘅美,用色、構圖、筆觸等,呢啲都係視覺上嘅享受
比如去睇大型藝術展,入面會有你未了解過嘅藝術品,但你又會比他深深吸引住,當下只有覺得有種力係作品入面,你未去睇清佢嘅技法,未去了解佢嘅脈絡,但都會停係到睇,呢種咁純粹嘅感覺就係美學,純粹嘅欣賞。

至於第二條問題
當一件作品抹除所有含意,佢係造型上好普通,咁件作品又係咪真係有佢原來嘅價值呢?

呢到拉返出小小講,
首先要知道藝術分好多種類,表演藝術、視覺藝術、文學藝術等等
而當中有好多類別嘅核心係美感
比如繪畫、雕塑、音樂、舞蹈、戲劇
呢頪係佢抹除所有含義後都會有一定程度嘅美感存在

但亦都有相反嘅情況,比如觀念藝術、裝置藝術、互動藝術等等
呢類藝術形式反而核心在於思想、背後意義、作品過程、脈絡等
抹除佢背後一切嘅意味就等於這件作品不是一件完成嘅作品

就好似當年經典 杜象 嘅(噴泉 Fountain)

呢件野本身只係一個尿兜,仲要係現成係工廠直接買,係一件現成物,之後杜象係上面簽左個名,幫佢改作品名噴泉 Fountain,就話佢係藝術品。

佢就係要一件日常用品升格為藝術品,特別係呢件作品本身係一件不雅物,通過改名同簽名呢個行為去改變一件物品嘅意義同性質,令佢變成藝術品。咁到底佢可唔可以出展覽呢?

最後係唔可以,當時有兩個確切理由
該物是不道德且粗俗的。
該物涉嫌抄襲,所做的只是拿了一個普通的小便斗。

但正正展覽主辦品位拒絕呢件作品,令到呢件作品完整。
到底呢個只係多個簽名而又改左名嘅現成物尿兜,係唔係藝術品呢?

呢個連返去第一個問題,咁杜象呢件作品係唔知脈絡嘅情況下仲值唔值得欣賞呢?
答案係唔值得,因為呢類作品無左背後嘅思想就無左佢嘅價值。
無思想嘅噴泉,只係一件工廠出產嘅尿兜。

所以但當你再去了解埋作品嘅脈絡,帶出嘅意味、作品嘅過程
你可以係入面感受到多一層感覺

至於大師點成為大師,呢點最主要經時間去證明,仲有創新美感思想手法等等好多原因,之後會係藝術家嘅總結再講下[/quote]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞