【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
除左思鄉之情帶黎嘅痛苦之外
梵谷仲蘊藏住大量嘅負能量
特別係身為一個異鄉游子所帶黎嘅寂寞
係梵谷初到亞爾時畫嘅麥田同亞爾橋系列,可以從畫中感受到有莫大嘅愛
不過隨住時間推移,佢心靈上嘅空洞無止境咁擴大,不安同寂寞慢慢掩沒左佢對亞爾嘅愛
梵谷只好不斷咁寫長篇大幅嘅信比所有人,以解寂寞之情
但始終唔係面對面交流,而且畫信一來一回非常耗時
所以唯一方法就係不斷畫畫去抒發感情,用全部精力放係繪畫到
當時嘅佢全日就只有畫畫食野瞓覺,梵谷講過有時佢會連畫十六個小時,又會連睡十二小時
總之當時嘅佢係好極端,特別係有躁鬱症,令佢嘅精神狀態好差
但就係呢種狀態之下佢畫出數幅佳作,亦都係今次我地重點要睇畫
分別係
《黃色房屋》(The Yellow House),1888年
《夜晚露天咖啡座》(Cafe Terrace at Night),1888年
《羅納河上的星夜》(Starry Night Over the Rhone),1888年

三幅作品都係一八八八年九月畫,各自用風景都帶出不同味道嘅寂寞

先從黃色房屋講起

The Yellow House, 1888, Van Gogh

一八八八年五月,梵谷租左間新屋
唔好睇呢間黃黚黚嘅屋平平無奇,佢背後嘅理念可以話係非常遠大
其實梵谷一直以黎都好想要個家

係信上面畫嘅黃屋
佢以前講過「我多麼願意安居下來並有一個家啊!實實在在,這是最好的工作環境,一旦安居下來以後,我們就應該一生一世都呆在那裡。」
所以當梵谷搬黎呢間黃屋嘅時候,佢真係好開心,佢覺得呢到就係佢安居嘅地方,係佢大展拳腳嘅地方
所以佢興致勃勃咁想去組織一個畫家社團,計劃要令呢間屋成為藝術家殿堂,可以吸引到好多畫家黎做交流嘅藝術聖殿

有個咁理想化嘅大計之後當然想分享喜悅比親朋戚友
佢當時仲力邀高更南下黎做駐場藝術家
當高更係六月回信答應佢嘅邀請時,梵谷興奮到一個極點
仲畫左好多畫去迎接高更嘅到來,當中就包括「向日葵」系列
可見梵谷對呢一切抱住幾大嘅期望,簡直推佢到一個至高嘅喜悅

不過你要諗下從一開始初到亞爾嘅狂喜,到呢次新屋新計劃又再次推到一個新嘅喜悅,每次梵谷好快又回歸到寂寞悲傷當中
特別係有躁鬱症嘅佢,大喜大悲令佢好痛苦

黃屋嘅水彩版本
係咁嘅背景資料下,呢幅畫就會有更多嘅意味
呢幅畫梵谷凝視住自己嘅住所,期待緊夢想嘅來臨
表面上係夢想嘅指向,係未來,梵谷想用佢黎填滿內心嘅空洞
但事實係顯露左梵谷內心寂寞嘅一面,特別係成幅畫嘅氣氛同構圖
成幅畫用黃色做主調,天空純粹用藍色

畫中心間屋就係梵谷嘅新住所
有綠色嘅門同窗,牆身係成幅畫最光亮嘅黃
梵谷放佢係畫嘅正中心,再加上間屋係梵谷計劃嘅重點
理應間屋係主角
不過比起間屋,周圍嘅氛圍更令人在意
跟本無辦法專注係主角身上而忽視周遭嘅環境
前景空無一人,房屋左右人群疏落,後景天空一樣,空空如也
成幅畫除左畫中心嘅房群之外,周圍都好荒蕪,顯得好寂寞
所以先會令人覺得顯露左梵谷內心寂寞嘅一面
最後你可以見到遠景橋上仲有火車向住黃屋方向駛過,可以理解成係畫高更嘅到來,雖然仲係好遠
扮工途中竟然見到update

終於等到update
終於等到update

大家都等得好苦
一向麻麻佢啲畫(主觀問題),但睇完探長講真係有另一番體會,識得由第二啲角度去欣賞
終於等到update

大家都等得好苦

多謝支持
一向麻麻佢啲畫(主觀問題),但睇完探長講真係有另一番體會,識得由第二啲角度去欣賞

可以改變到大家對梵谷或者藝術嘅睇法同態度 係我最高興見到嘅事
多謝絲打睇哂成篇文,希望可以繼續支持
余光中話:
梵谷的畫生前沒人看得起,死後沒人買得起

想知 佢幾時爆起左
同埋點解突然賣咁貴
真係有人發現到佢既美學
定純粹只係炒賣呢?

主要係當時嘅藝術主流風氣唔覺得靚,同埋最重要係資訊唔發達,作品無機會向外推廣

其實佢嘅畫作都唔算突然好賣得同有高價值
變到咁主要係因為一個女人
梵谷死左之後佢細佬嘅老婆成世人都非常努力咁不繼推廣梵谷同賣佢啲畫

梵谷當中一定有佢其獨特性美學,
但我都唔反對有炒賣成份,係現今社會藝術淪為搵錢工具係一件好平常嘅事

所以幾時都係(甚至死後)有人脈就有機遇
如果唔係佢弟婦,後世都無乜人認識到呢位奇才

有人脈就有機遇 千古不變
你講左半個大學課程內容
你講左半個大學課程內容

你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

絲打仲有留意我呢個Post
你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

間間u唔同 ,你可以借本西方藝術史黎睇都好詳細
你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

絲打仲有留意我呢個Post

Mark左星星
你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

d 藝術書好多都寫得好悶
唔似 探長寫野易明有趣
你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

唔似 探長寫野易明有趣

追哂探長咁多Post
每個Post都好似上左一個大學課程咁
仲要生動有趣
你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

唔似 探長寫野易明有趣

你個名係咪slowdive
你講左半個大學課程內容

大學咩科既課程?

唔似 探長寫野易明有趣

追哂探長咁多Post
每個Post都好似上左一個大學課程咁
仲要生動有趣

盡力而為
你地比面就真
探長既導賞真係無得頂
但我有問題,觀乎以下兩幅,我覺得打直條街畫得好似有少少怪:第二幅水彩版打直條街似係一條斜坡,而第一幅又似乎唔係。
同埋樓宇既水平線條出現失真其實係咪風格之一?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞