【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
幾時先講到蒙羅麗沙啊

星空先岩

呢張可能要少少時間
但蒙羅麗沙就

[現代藝術入門(一)ep.8] 淺談視線引導概念 並讀食薯者構圖 (下)

呢篇解構得好精彩,學習中

[現代藝術入門(一)ep.8] 淺談視線引導概念 並讀食薯者構圖 (下)

呢篇解構得好精彩,學習中

多謝張巴打欣賞
梵谷咁識食嘅
可以做6個細佬嘅爸爸
梵谷咁識食嘅
可以做6個細佬嘅爸爸

你可以咁講嘅 個妓女的確係一個好好嘅救贖對象

[現代藝術入門(一)ep.14] 自畫像直達靈魂深處 從杜勒到林布蘭再到梵谷

自從梵谷去左巴黎之後
佢識多左朋友,又見識到好多種新嘅藝術風格
對佢黎講係好豐盛嘅一年
正所謂近朱者赤,近墨者黑
佢都開始因為班畫家朋友而開始畫自畫像
短短一生就畫左三十六幅

Two Self-Portraits and Several Details, Drawing, Paris, 1886
自畫像係從佢1886年去左巴黎先開始畫
以前嘅佢從來都無諗過要畫自己
只係專注畫受苦難嘅對象,感受佢地生命嘅根本
但到左巴黎之後,有好多志同道合嘅朋友,又人樂觀左
成個風格都變埋,比起以前開朗又有精神
佢細佬同母親書信中都提到
梵谷成個人變得樂觀又正面
又話梵谷最艱苦嘅日子已經過去啦,佢搵到自己嘅路啦!
不斷係信到讚佢
所以話搵到班志同道合嘅朋友係幾咁重要呢
有人同你一齊面對困難,一齊向住目標進發
有可以分擔嘅對象時,一切都變得簡單

梵谷係開始畫自畫像之後
佢同朋友之間仲會互相交換自畫像作為友誼嘅證明

有伯納德(Emile Bernard),高更(Paul Gauguin),畢沙羅(Camille Pissarro)等等
呢兩幅都係佢地送比梵谷

Self-Portrait With Portrait Of Gauguin, 1888, Emile Bernard
牆上面掛住嘅係高更肖像

Self-Portrait with Portrait of Émile Bernard (Les misérables) Pont-Aven, 1888, Paul Gauguin

同樣牆上面掛住嘅係伯納德嘅肖像

而背景寫住嘅字係雨果劇作孤星淚(Les Misérables)
表示佢地三個都好似劇中主角咁,不被世人認同

你可以見到佢地三個嘅關係有幾好
用自畫像送比其中一個朋友時,都不忘加埋第三個入去,
三人嘅HEHE友情就係透過自畫像去傳遞
你畫我時我畫你,送自己嘅畫像比你同時又收返你嘅畫像
呢份心意好過好多禮物啦

不過自畫像除左送禮之外,自用係比較常見嘅
自畫像就係用黎記錄當時畫家嘅心情同感受
或者係想表達出畫家自身對自己期望嘅投影
所以對世界有咁多感受嘅梵谷黎講
就算佢無識到咁多畫家朋友
佢自己都會發現自己需要從自畫像當中尋找答案,去認真咁面對自己
所以自畫像係必需架!

而梵谷一生畫咁左多張自畫像,到底佢想講嘅咩呢
我認為梵谷呢種自畫像係忠於自己內心感情嘅表現
畫出內在嘅孤寂
佢每一幅自畫像都係深深凝視住畫緊畫嘅自己同觀緊畫嘅你
望穿表層一切,直達靈魂深處
呢種咁有力量嘅眼神就係佢每幅自畫像嘅共同點
你可能會諗有邊張自畫像唔係咁

但其實以前嘅自畫像唔係好似梵谷咁畫
用咁明顯而強力嘅感情表現手法
而係大多為左記錄而畫
咁點先演變到梵谷咁有表現感情力量嘅自畫像呢
既然講到自畫像,咁我就要提兩個畫家
一個係記錄自己嘅起點,一個係記錄感情嘅起點
第一個就係人稱自畫像之父嘅 杜勒(Albrecht Dürer)

Self Portrait, 1498, Albrecht Dürer

點解佢係自畫像之父呢?
最主要係因為佢係第一個持續咁畫自畫像
一生畫左十幾幅唔同創作手法嘅自畫像
其次係佢比達文西(Leonardo da Vinci) 仲要再早二十幾年畫佢第一幅精緻細膩嘅自畫像
總之佢係西方繪畫史上最早以寫實方式紀錄自己容貌的畫家
所以後世都稱佢為自畫像之父

杜勒佢深明自畫像可以有效自我宣傳
佢用自畫像記錄低自己嘅名成利就
記錄住佢一生風光一面
叫旁人羨慕不已

Self-Portrait at 28, 1500, Albrecht Dürer
呢一幅就係最多人認識佢嘅自畫像
但咁多張點解係呢一張呢?
其實最主要嘅原因係因為佢畫到自己成個耶穌咁
仿造出耶穌the holy face嘅表現形式去畫自己。
對我地現代黎講當然無咩問題啦
但對於當時仲係神權主導嘅西方國家黎講就好大問題
真係非常之狂妄自大,係當時仲帶黎好多爭議
但點解佢要咁做呢?係咪想話比人知佢有如同基督一樣嘅地位

Self Portrait, 1493, Albrecht Dürer

不過有研究講過
其實佢係想借呢張自畫像去提高藝術家係德國嘅地位
因為當時德國嘅藝術家地位如同勞力工匠一樣,十分低賤
而去完義大利旅行嘅佢,深深感受到義大利對藝術家嘅尊重
所以佢覺得有需要提高藝術家係德國嘅地位

杜勒係用自畫像哂命嘅同時,又用自畫像為藝術家發聲
叫人又愛又恨
追到live留明
留名
VA撚留名
咁梵谷當然都有畫啦
佢同佢細佬西奧仲非常鐘意浮世繪版畫
鐘意到兩個加埋收藏左成500幅浮世繪作品
由線條勾勒,平塗套色技法,明亮嘅色彩,到迥異於西方嘅透視
所有所有都深深吸引住佢地
既然咁鐘意,當然唔少得臨摹啦
佢以前就臨摹米勒,依家就到浮世繪
梵谷以西方油畫素材去臨摹呢種日本版畫

龜戶梅園, 1856 歌川廣重

大橋驟雨,1856 歌川廣重

Courtesan: after Eisen, 1887, Vincent van Gogh

同以前臨摹米勒一樣,佢會加入自己好多個人風格同諗法
今次浮世繪佢係臨摹之餘,仲加左個外框,框內有一系列嘅漢字、日文
梵谷認為呢啲字同符號係日本嘅特質,係一種好有力量嘅藝術
佢用心去研究、了解同學習,去掌握漢字結構嘅美
當重新學習一種完全唔同文字結構嘅語言時,呢啲漢字同日文對佢黎講就好似圖像而唔係文字
所以佢框入面嘅文字係以繪畫嘅方式畫上去

臨摹令梵谷體會到浮世繪嘅特質,並且引入自己嘅繪畫理論
經過浮世繪嘅洗禮後,佢繪畫更進一步確立個人風格
特別係佢慣用嘅線條勾勒同燦爛色彩
一步步以黎,你都會見到佢係顏色方面不斷咁改變
一個藝術家每步都係有足跡可尋

梵谷曾經同佢妹妹講過「在此我不再需要日本木刻版畫,因為我就在日本
可見佢迷日本迷到一個咩地步,分分鐘仲勁過依家啲香港人
而蔣勳係書講左段我覺得好好
梵谷一生都在尋找心靈的救贖,最初,他以為是在礦工人的社區,後來尋找到農民,又尋找到街頭無助的妓女,在一切救贖之夢一一破滅之後,他找到了浮世繪中的世界,他夢想著要去日本,他告訴朋友,想到日本,出家做僧侶,把自己奉獻給永恆之佛。
句中講到嘅妓女係佢以前一個情人西嬿(Sien),16歲就係街上面拉客,生左五個細路,識梵谷嘅時候個肚仲有一個,佢地仲一齊左一段時間。
蔣勳講出左梵谷真正需要嘅嘢,係一直追尋緊心靈嘅救贖
係佢明白自己要救贖嘅同時,佢就意識到要救贖他人
所以廣義黎講,梵谷係世人嘅情人,就如同佢愛佢嘅礦工人、農民同妓女

最後講到他告訴佢嘅朋友,呢位朋友係高更
梵谷送過一幅自畫像比高更,係一幅光頭嘅自畫像
呢幅自畫像可以睇到日本文化對梵谷有幾大嘅影響
下一篇會開始講自畫像

另外有一點好多人都講,梵谷嘅星夜係有浮世繪影響嘅影子

葛飾北齋 《冨嶽三十六景》之一, 神奈川沖浪裏

不過呢點就見仁見智啦

呢篇係咪比之前version 加入好多point?
中華式既審美方法「赫謝六法」,其實係唔係都可以apply響西洋畫上?
定係西法畫有第二種審美方法?

之前睇過本「身價四億的鯊魚:當代藝術打造的財富傳奇」依本書,都好似無好明確咁講一樣藝術品包含啲咩拎佢有個價值⋯

p.s. 其實係唔係靚唔代表佢貴?

謝赫六法通常都應用喺中式傳統水墨創作上,但當代水墨作品嘅評賞已經唔會再將佢當做「天條」咁睇。

另外你講嘅「十億鯊魚」其實有排討論但我覺得價值有分好多種,美學上,金錢上,歷史上,政治上都可以有各自嘅價值。

藝術史上嘅價值黎自畫技高低 對藝術發展有影響性同突破性

拍賣行上價值嘅高低 就不外乎行銷手段
仆街畫商後面有好多暗盤交易
藝術品只係一件稀少性嘅貨幣代替品

好同意,以前嘅藝術價值都比較上有明顯嘅脈絡睇到
但當代藝術嘅價值定位我真係捉唔到路

不過自問藝術造詣真係得毛皮
所以好開心見到巴絲打係到討論藝術,分享下對藝術嘅睇法
我自己都好希望吸收到大家唔同嘅知識

勁開心開咗個topic有咁多回覆

其實我覺得依家既contempory art好多都好似同modern art一嘢斷咗層咁,無哂脈絡

而價值就由畫廊、拍賣行捧出嚟,但係依家就算當代藝術最高成交額都仲係Andy Warhol, Jean Basquiat 依啲,新果堆好似無咩勁人咁

同埋樓上位巴打話依家無人當謝赫六法果啲評賞方法係天條咁睇,咁依家啲人會用咩準則?

巴打你打字要清楚少少,以免引起誤會:contemporary art, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst
年輕藝術家要睇技術、技巧、個人特別之處。成熟藝術家睇名氣、風格、意念。個人認為謝赫偏向於畫面之內嘅構成,六法中講得最多嘅係技術層面。但係點先知到佢個畫面、技巧係「好」?咁就要識國畫嘅人先會真正知道。
利申︰唔係讀藝術,9up。

呢篇係咪比之前version 加入好多point?

係呀,最近個幾篇都多左
好多都因為加多左好多而分開左兩集講
追到live留明

多謝支持
追到Live 可以睇下我其他嘅文學Post
中華式既審美方法「赫謝六法」,其實係唔係都可以apply響西洋畫上?

之前睇過本「身價四億的鯊魚:當代藝術打造的財富傳奇」依本書,都好似無好明確咁講一樣藝術品包含啲咩拎佢有個價值⋯

謝赫六法通常都應用喺中式傳統水墨創作上,但當代水墨作品嘅評賞已經唔會再將佢當做「天條」咁睇。

另外你講嘅「十億鯊魚」其實有排討論但我覺得價值有分好多種,美學上,金錢上,歷史上,政治上都可以有各自嘅價值。

其實我覺得依家既contempory art好多都好似同modern art一嘢斷咗層咁,無哂脈絡

而價值就由畫廊、拍賣行捧出嚟,但係依家就算當代藝術最高成交額都仲係Andy Warhol, Jean Basquiat 依啲,新果堆好似無咩勁人咁

同埋樓上位巴打話依家無人當謝赫六法果啲評賞方法係天條咁睇,咁依家啲人會用咩準則?

有冇邊個好出名

出名係指近代/當代? 邊個地區?

有冇邊個好出名

出名係指近代/當代? 邊個地區?

如果係近代呢,你地有無留意開邊幾個
想了解近代有咩藝術家
冇乜認真留意同了解,相關嘅書都冇睇過,但我睇畫會停留耐啲喺「edvard」嘅作品度,仲有「塞尚先生」咁啦,都係啲大路人物。
有個質疑話佢digoxin中毒,睇D野黃色搞到畫D野都係黃黃地。

其實都好合理,始終佢個病係要食有呢種成份嘅藥
特別係後期佢病發後佢嘅畫比以前用更多黃色

Portrait of Dr. Gachet, 1890, Van Gogh
同埋有文章講佢畫Gachet肖像畫入面嘅植物就係Digitalis嘅莖
Digitalis係令佢中digoxin毒嘅植物提取物

Gachet係佢後期病發之後嘅醫師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞