【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike

如果有人願意做小助手就好

可惜我唔識
助手係咪幫手推
先同大家講聲sorry,呢邊今年內都唔會出新一篇
大約要到下年一月尾先同大家再見
多謝大家一直守候係呢個Post
先同大家講聲sorry,呢邊今年內都唔會出新一篇
大約要到下年一月尾先同大家再見
多謝大家一直守候係呢個Post

有大事?
草地上的午餐之後有無裸女版都比人ban
證明唔關條女事
點睇綠仙子同苦艾酒

我忙埋今年再同大家傾
先祝大家聖誕節快樂

【德尼思化,2017年回顧與展望】

先預祝各位巴絲打,happy new year!
時間嘅里程碑,總係以一年又一年作為結算。
德尼思化,係2017年3月誕生,數數手指,原來已經搞咗9個月……
9個月以前,探長啱啱正係人生低潮,講文藝,本身係唔對現實低頭嘅姿態。
出文,雖然係無償嘅義務工作,但無形嘅回饋好多:

一、直到2017年12月31日,德尼思化一共出咗205篇文,保守估計平均一篇1500字,307705字,計完我都嚇咗一跳!
二、德尼思化目前出咗嘅四個領域,九個主題:
中國文學:《世說新語》(竹林七賢) 、李商隱、蘇東坡、辛棄疾、陶淵明
中國思想:荀子、韓非子
日本文學:日本俳句
西方藝術:Van Gogh 梵谷
三、九個主題入面,已經有七個主題正式完結,真係好頭好尾(仲有兩個未完係比德尼思化進步嘅)。
四、有幸請得講者若瞳講日本俳句,開始咗德尼思化嘅最大目標,建立一個文藝入門平台。
五、已經請得另一位講者子陵,即將會係2018年,開講外國詩,好正呀!
六、最後緊係要感謝各位巴絲打,係零資金零人脈仲要係用粵語嘅情況,德尼思化,由零開始,而家竟然有六百幾個追蹤,而且增長愈黎愈快,萬分感謝你地嘅支持。
七、探長渡過最忙嘅年尾,2018好快會開講李清照詞,歡迎大家到時再黎吹水。(Van Gogh 梵谷都會盡快出返,好似係。)

〈陶淵明讀山海經十三首其一〉
孟夏草木長,繞屋樹扶疏。
衆鳥欣有託,吾亦愛吾廬。
既耕亦已種,時還讀我書。
窮巷隔深轍,頗回故人車。
歡言酌春酒,摘我園中蔬。
微雨從東來,好風與之俱。
泛覽《周王傳》,流觀《山海》圖。
俯仰終宇宙,不樂復何如?

由陶淵明開始嘅德尼思化,最後都用陶淵明嘅句子總結2017,大家新年快樂!

歡迎大家課Like,感謝:
https://www.facebook.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96-1410350102358414/
會唔會講下
The Magpie
Landstrasse mit Zypresse
olympia
?
推一推先
新主題會講十四行詩?
強帖留名
我問問先
留名
可能一月完結前會出到呢邊
【一齊讀吓宋詞】尋尋覓覓,冷冷清清,悽悽慘慘戚戚——李清照
https://lihkg.com/thread/541954/page/1
歡迎大家入黎吹水
依邊無畫睇
07/02/2018 追哂全post 在此紀錄

多謝巴打
會盡快出文(好似係)
因為依個post
去左睇loving vincent 同梵谷傳(睇到7 8成)
梵高對生命既熱愛簡直比太陽還熾熱
甚至有衝動飛去荷蘭睇真畫 感受佢畫既每一筆
推一推先
Lm
月尾前出文(九成)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞