【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
推一推先
等新文
講開畫 都係鐘意monet多d

之前去日本旅行京都有擺展 有得睇真跡 真係j死
又推
盡快
多謝大家支持
絕不太監
推唔推得返上第一頁?
一講要講埋苦"唉"酒 綠仙子
講畢卡索
出未
由頭爬到尾,原來仲未講星空。
Btw多謝巴打開心share
由頭爬到尾,原來仲未講星空。
Btw多謝巴打開心share

實會講到

[現代藝術入門(一)ep.20] 細讀夜間咖啡館 跟住梵谷沉淪係地獄漩渦之中

從夜晚露天咖啡座呢幅充滿詩意嘅畫感受出梵谷最根本嘅寂寞
另一方面不安嘅感情都同樣從另一幅畫反映出黎

夜間咖啡館The Night Café

同樣係情感大爆發嘅9月作品,同樣係咖啡館
但大家要知道此咖啡館不同彼咖啡館
網絡上,甚至有書籍都會講呢兩幅作品係同一間啡咖館,分別繪畫咖啡館室外同室內嘅作品
但實際上係兩間唔同嘅咖啡館黎!

雖然梵谷係作品名上無寫明邊間打邊間
分別係
「夜間咖啡館The Night Café」 同埋「夜晚露天咖啡座Café Terrace at Night」
梵谷係信上描述過夜間咖啡館係佢屋企附近,離車站好近

所以有啲地方/網站為左方便分辨兩者,會係作品名加上The Night Cafe in the Place Lamartine in Arles
而夜晚露天咖啡座嘅英文就只會叫Café Terrace at Night

名中嘅in the Place Lamartine in Arles就係指名係拉馬丁廣場(Place Lamartine)
亦都係梵谷黃色房屋嘅地點

係Google Map可以見到露天咖啡館現址同拉馬丁廣場有一段距離
所以唔好以為兩間咖啡館係同一間

另一點就係兩幅畫嘅風格差距太大,唔會係同一間咖啡館會出現嘅氣氛
你會感受到夜晚露天咖啡座比較上明朗正面啲,亦都見到部分客人身穿西裝,有侍應服務食客。
相反夜間咖啡館成個氣氛都怪怪地,人流疏落,有種死氣深深嘅感覺
中間仲要有張鬼咁大嘅桌球枱,後面個男人呆滯咁直望觀者
兩者差天共地

講返今次嘅主角先

The Night Café, 1888, Van gogh

呢幅畫第一眼睇落去奇奇怪怪咁,硬係睇得唔舒服
桌球枱、白衣男、吊燈嘅光線、特大嘅時鐘、四散嘅客人、天花同牆壁嘅對比色等等
整個環境彌漫住不祥嘅氣息
梵谷係信向佢細佬西奧描述過位於拉馬丁廣場嘅呢間咖啡館
「這就是他們在這裡的所謂午夜咖啡館…夜遊者如果付不起住宿費,或爛醉如泥,到處被拒之於門外,都可以在這裡落腳。我想在這幅畫中…表現咖啡館是一個使人墮落,喪失理智或犯罪的地方。因此,我選用淡紅、血紅、酒糟色,與路易十五綠、石青、橄欖綠及刺眼的青綠形成強烈對比…造成一種氣氛,好似魔鬼的硫磺火爐,以表現下等酒店裡暗的力量。這幅畫中的咖啡廳,是個可能令人身敗名裂、精神錯亂、甚至犯下罪行的場所,我努力想把這一切呈現出來。人們沉淪在地獄漩渦般的氣氛中。」

係呢段文字可以好完整咁了解到梵谷對呢間咖啡館嘅感受
係一種暗嘅力量,係指一啲人生上嘅負面狀態
呢間咖啡館流連嘅每個人,都擁抱住各自嘅寂寞同不安渡過每一個夜晚
但梵谷自已又想借呢間咖啡館講嘅咩呢
要深入了解佢嘅作品,我地就要先理解佢畫中嘅一草一木
先從構圖入手
作品用左高視點嘅單點透視,消失點定係門口方向,強調出店內緃深感
地板同桌球枱等嘅長線條引導視線向裏面
令整體畫面產生拉力引導去門口方向

我地先睇左最中心嘅桌球枱同企係旁邊嘅白衣人
呢兩樣野都非常搶眼,不過唔單止講緊係形體上
更多程度係指佢地嘅怪異上嘅搶眼
正中央嘅桌球枱係成幅畫最大嘅物件,而且用相對多嘅粗黑線去畫
(粗黑線係梵谷一直以黎常用於表達力量、重點時所用)
佢嘅存在形同冷冰冰嘅手術枱,或者係一副巨大嘅棺材
無論係形容係咩都好,感覺都係負面、怪異、冷漠,而且同外界分離
除次之外,大家仲要留意埋桌球枱經過上方吊燈所投影出黎異常巨大嘅影子
呢個影係成間咖啡館唯一清晰嘅影子,可以見到影子同地板嘅顏色差距好大
而其他嘅影係一整片咁表達,而且色彩上嘅差異都只係隱約表現

另外一樣就係桌球枱旁邊企係到嘅個位白衣人兄
其實佢係呢間咖啡館嘅老闆,梵谷因為成日黎所以同老闆兩公婆好熟
老闆可能覺得梵谷既然畫我間鋪,作為老闆嘅當然要畫埋入去
不過梵谷畫到佢無黎精神,仲奇奇怪怪咁望住我地
老闆企係桌球枱旁邊顯得格外細小,弓起背咁企係到,神情悲傷呆滯
而且動作僵硬,一動不動咁直視住我地

有趣嘅係梵谷好似畫到老闆無左隻腳咁,照計一個人隻腳唔會咁短
我自己覺得梵谷係想保護桌球枱嘅完整性而唔畫隻腳
感覺上桌球枱係呢幅畫入面有佢重要嘅地為,可能係畫作核心思想之一
梵谷為左突顯佢嘅重要性,放置中央,用特粗黑線去畫,誇張嘅影子。
呢幾樣野成為一個個體,而係呢個範圍之內如果出現一啲比本體搶眼嘅野,會破壞桌球枱嘅整體性同觀者對該事物嘅集中

不過呢啲都只係我個人過份嘅猜想
或者只係梵谷唔記得幫佢畫返隻腳,又可能老闆真係咁腳短
大家又會點睇呢個位呢?

而四散係外圍嘅客人從信中得知係墮落、喪失理智、犯罪嘅人
梵谷借佢地去表達環境背景嘅一切,呢間係一間點樣嘅咖啡館
亦都話左比我地知,梵谷自己都係佢地嘅一員
另外上半部係天花、牆壁同吊燈組成
呢個部分黎講,其實吊燈存在本身無咩特別
但特別在於圍繞住吊燈旁邊嘅光暈,呢啲光暈令到呢幾個吊燈存在得更鮮明,甚至係呢幅作品中躍升到核心位置
呢啲光暈圈渲染住吊燈所放射出黎嘅光線,而背後嘅血紅色牆身更突顯到光線嘅影響力,完全可以同下方嘅桌球枱媲美
吊燈完全照亮整個咖啡館,有如天上嘅星星
無錯啦!呢啲吊燈嘅光暈就係梵谷後期星夜嘅前身
經過夜間咖啡館之後,梵谷大多數嘅星光都會用呢種手法去表達

背後嘅牆壁同天花用左紅同綠形成好強烈嘅對比
上集都講過梵谷好鐘意用互補色,今次嘅紅綠就係其中一組
呢種咁強烈嘅對撞唔單只增加色彩的顯性,同時會產生排斥感
係呢幅畫入面就更加產生出不安同反感
當你睇呢幅畫嘅時候,視線會比紅色拉得好緊要,而且綠色係視覺上感覺基本好弱
係畫面上有咁大片紅其實好難去駕馭,再加梵谷直接放綠色係佢上面,感覺就更強硬
不過梵谷係有安排過,紅綠呢組顏色咁強硬嘅撞擊之中,梵谷用左好多黃色去作為緩衝,再安排大量而細小嘅綠去穩定畫面,呢啲綠更令到紅色係呢幅畫入面無出顯得咁猖狂

成幅畫嘅色彩關係就係,梵谷用紅綠呢組互補色帶黎嘅撞擊去營造暗嘅力量
但過於強硬嘅對撞必然唔會有好結果,所以梵谷就強化左咖啡館嘅光線,係牆嘅前景加入吊燈嘅黃色光暈去抑壓牆身嘅血紅色。再加上係整個畫面安排大量嘅綠去做調和,全幅畫嘅陰影部分都係由綠去組成
你可以見到不論係燈光、地板、衣物、枱櫈、影子,全部都滲透住不同程度嘅綠出黎

呢一格,可以體現到無處不在嘅綠
地板、酒吧枱、酒樽、花樽、桌球枱、門後嘅鏡/窗、客人嘅裙、燈光
全部都畫左唔同程度嘅綠上去

佢連吊燈所發出嘅光都加上綠色,甚至乎老闆個件白色嘅衣服都係有摻雜一啲綠
呢啲綠係一個安排,係有計劃咁平衡畫面而用
當仔細咁睇顏色,你會發現梵谷係呢幅畫玩嘅顏色好有趣,掌握得好好
紅色集中霸道,極度強硬;綠色分散柔和,非常配合
呢幅畫嘅對比唔係硬碰硬所帶黎嘅反感,但你仍然會有少許咁嘅感覺

最後要注意一下嘅係後面嘅花同大鐘
大鐘有人認為意解梵谷對自己感到時間無多,因為呢幅畫嘅背景再加上呢個鐘異常巨大,不過我覺得係無從考究,而且比例從來都係梵谷嘅弱項,所以我唔太應同
另一樣就係酒吧上嘅花
首先係佢比較上巨大,但唔係重點
重點係梵谷畫佢嘅仔細程度

呢束花放大黎睇嘅時候,你會見到來回修改過好多筆
而且係光影處理上比起畫中其他事物都係黎得迂迴
或者呢束花就係梵谷係呢幅畫嘅一個出口
係咁不安咁無希望嘅環境之下唯一出路
就好似佢當時嘅狀態咁,黎到新環境無變得更好,反而令自己墮落,就如同呢間咖啡館嘅其他客人一樣,係墮落係喪失理智係犯罪
梵谷自己其實係呢個月而已到左極限,佢開始忍受唔到呢種狀態
一路以黎畫嘅畫都得唔到應同,細路又叫佢轉風格,唔係就無人買
自己又搵唔到知心好友,理解佢應同佢
再加上家族遺傳嘅精神病一直困擾住佢
係咁痛苦嘅環境下就只有不斷畫畫
睇哂成幅畫之後,好感受到梵谷係畫中表達情感嘅能力上非常出眾
特別係同一個月份同樣係咖啡館作主題,但兩幅有如此大分別嘅作品

今次呢幅夜間咖啡館就係梵谷當時狀態嘅寫照
佢係想話比我地知佢都只係咖啡館其中一個客人
佢都係墮落係喪失理智係犯罪
都係沉淪在地獄漩渦般的氣氛中
正中間嘅桌球枱就好似一個棺材咁,老闆就如同一個地獄守門員
看守住呢間進入地獄入口嘅咖啡館
呢副棺材就係準備比梵谷
不過好在呢個時候有一個人拯救左梵谷
呢個人和同梵谷同樣係後印象派,係之後又帶起左綜合主義嘅畫家

高更

呢位畫家係10月份就去左梵谷間黃色房屋一齊住,實行佢地嘅藝術大計
梵谷更為左佢畫左一系列嘅作品黎迎接佢嘅到來
著名嘅向日葵系列
最後我放個解像度高啲嘅版本
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Le_caf%C3%A9_de_nuit_%28The_Night_Caf%C3%A9%29_by_Vincent_van_Gogh.jpeg

另外有水彩版嘅,呢兩張係同一幅黎,只係網上啲人調色唔一樣

詳細左
哇終於出文啦
詳細左

我諗起呢一張,個地板處理手法大家係異曲同工 (9up)
【01哲學】
啱啱睇到呢一篇,講van gogh
http://bit.ly/2fki7is
留名
【01哲學】
啱啱睇到呢一篇,講van gogh
http://bit.ly/2fki7is

多謝絲打分享
好長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞