【藝術賞析】集狂人、詩人、情人於一身 —— 梵谷Van Gogh

923 回覆
734 Like 6 Dislike
睇完套戲,最先嘅感受係唔夠喉,仲諗住再有多啲畫睇

我覺得唔夠喉好大原因係跟本睇唔切,成套電影每分每秒都好多野同時要睇
有個位係梵谷望住水嘅倒影,睇到我嘩嘩聲 製作呢套電影真係好勁

不過基於我無睇預告,所以戲情同敘事手法同我預期中有啲落差
感覺套電影少左梵谷呢個人,感受唔到佢嘅生活佢嘅態度
但又可能係電影本身只係想用一個完全客觀嘅角度去睇返梵谷,唔對梵谷心境上作出任何猜測
可惜左少少

我聽日再出個post講下套戲,到時大家一定要一齊討論下

我已經有野想回應
不過等你開左post先

樓主會幾時出文?
我下個禮拜先睇希望無劇透
早幾日先行完Musee d'Orsay

咁正,巴打有無影到啲相可以分享下

我無乜影相 都係齋睇多

巴打多唔多見到munch?
多的話我都想下年去法國睇吓
我開左個講情謎梵高嘅新Post啦

https://lihkg.com/thread/467543/page/1

https://lihkg.com/thread/467543/page/1

早幾日先行完Musee d'Orsay

咁正,巴打有無影到啲相可以分享下

我無乜影相 都係齋睇多

巴打多唔多見到munch?
多的話我都想下年去法國睇吓

如果係Musee d’Orsay
我就唔覺有Munch(畢竟佢太撚大我都行唔晒)
但查返好似擺左佢嘅一幅作品

BTW 去得嗰度一定係睇印象派架啦
冇讀過美術但好鐘意梵高...多謝探長詳細介紹
食大麻既傻佬比人搬左上神枱

你食埋海洛英都只係一個keyboard fighter
樓主熟唔熟達文西
會唔會講下

佢係天才中既天才

好多謝巴打咁用心,文章影響到你對藝術有新睇法同見解係我最樂意見到嘅事

可以親眼見到令自己產生悸動嘅作品好難得
當時為藝術流嘅眼淚要好好記住個份感動,得來不易

藝術同政治都好有關係,歷史上都好多藝術為政治服務嘅事
再加上藝術好多時候都係表達思想,所以都係一個大方向
巴打要加油

多謝絲打支持
有無興趣睇埋最近上個套 情謎梵高呀

多謝絲打支持

睇咗一次,打算再睇多次,出碟再買

多謝絲打支持

實在太多野睇,隻眼成日都睇唔切
有碟可以停住黎慢慢睇

多謝絲打支持

有碟可以停住黎慢慢睇

同埋嗰日套戲完咗出credits,我一路喊到credits完先走......嗰刻好似我終於明白佢喺每幅畫入面投放嘅感情.....

多謝絲打支持

有碟可以停住黎慢慢睇

同埋嗰日套戲完咗出credits,我一路喊到credits完先走......嗰刻好似我終於明白佢喺每幅畫入面投放嘅感情.....

我都睇完啦,又係坐到最後
心情停留左係結尾,久久不復返
Lm
留名
留名
套戲睇左
好正下
心態決定境界
一個畫家嘅電影 唔講畫作 唔講生平 唔講對藝術嘅觀點
竟然用一個懸疑式查案劇情去切入 咁都叫一套好戲
果然夠晒商業 一眾文青大讚好

同bbc印象派簡史 同 透納先生比真係差9皮
探長幾時出文 之前講左睇完你po想去學油畫 依家都學左差唔多5個月啦

[現代藝術入門(一)ep.21] 慢步隆河感受梵谷無限愛意

今次要講嘅畫就係星空三部曲入面嘅第二部 隆河上的星夜
之前有提到所謂嘅星空三部曲就係 「夜間露天咖啡座」 「隆河上的星夜」 「星夜」呢三幅畫
我地睇「夜晚露天咖啡座」知道梵谷當時愛上左夜晚嘅景色,幅畫完全表現出夜晚幽深神祕嘅魅力
今次嘅二部曲更加強化左夜空同星星嘅位置,但今次帶黎嘅唔再係寂寞,反而係一種好巨大嘅愛

Starry Night Over the Rhone, 1888, Van Gogh

畫面構圖係用一條地平線分格開天空同地面,而地面就分開對岸、河流同近岸

天空懸掛住無數發光嘅星星,而對岸亦都亮起無數嘅燈火
所有嘅光影都被河水接納並且反映到我地面前,湖光倒影從對岸一直延伸至近岸
而近岸邊有幾隻小船停靠係到,有禾草堆係旁邊,最下方有一對情侶
成個畫面好簡單,係一個好常見嘅風景結構,並無特別花巧之處

不過係筆觸上就有幾點值得我地留意下
我地首先需要睇嘅係梵谷點樣用唔同嘅筆觸處理不同嘅部分
畫上中下三部分梵谷就用左三種不同嘅筆觸去處理
而呢啲筆觸又分別帶出咩嘅感覺呢

點解要分開三種唔同筆觸
要了解呢幾點就先睇下「隆河上的星夜」嘅草圖

呢兩幅草圖嘅夜空部分都只係用橫筆黎畫,反而隆河先用十字筆觸
不過有可能梵谷係草圖上想表現隆河比夜空暗,所以先用十字筆觸表達更暗
但當我地仔細咁睇返原畫,會發現夜空上嘅星光出現得唔太順暢,有部份嘅光芒比夜空嘅筆觸遮蓋左

咁姐係話,梵谷先畫左第一層嘅夜空,再畫星星
之後再畫多一層十字筆觸嘅夜空,而呢層十字筆觸嘅夜空有部分筆觸就遮蓋左少少星光嘅筆觸。
如果係咁就奇怪啦 ,因為我地畫畫通常係從後畫上前,咁先唔會令前景嘅事物比後景遮蓋。
梵谷咁樣回頭上多一層背景顏色係為左啲咩,點解佢要不惜工本咁重畫一次呢

我地先睇下原本底個層顏色先

呢幾張圖係畫中嘅星光,放大會睇到圖中加左啲紅線
紅線嘅上下方仔細睇會見到隱藏係星光背後嘅橫向筆觸
因為顏料有厚度,當佢乾透之後會突出黎,所以會顯示上一層嘅顏料嘅筆觸

咁姐係話,梵谷係畫星光之前,背景嘅筆觸大多數係用橫向筆觸,同草圖一樣
代表住梵谷一開始用橫向筆觸畫後景嘅夜空,再畫前景嘅星星
但因為某啲原因令佢改用十字筆觸畫多次夜空,造就左依家嘅夜空
要了解梵谷點解改用十字筆觸就要先睇下各種筆觸嘅用法
夜空從筆觸上可以分為三部分

紅圈最光嘅係橫筆觸
綠圈最暗嘅係直筆觸
黃圈係中間色,用嘅係橫直交錯嘅十字形筆觸

梵谷呢個畫法分為三部分,分別係最光最暗同中間色

夜空嘅正中央就比較光亮,筆觸都偏向用橫向嘅短促筆觸,可以推想為夜空中嘅雲霧,而雲霧背後隱藏月光,所以比起天上其他位置都光

而最暗嘅地方係右上同左上

而其他部分就係中間色
留意下三者嘅筆觸有咩分別
最光嘅中間基本係由橫筆觸構成

不論係長或短,方向性都係一致
就算係圍繞住星光嘅筆觸都係用橫筆

如果你落筆畫,其實係可以一下直筆就遮蓋到,跟本唔需要畫咁多下
點解梵谷咁執著係呢個區域用橫筆呢?

我地再睇最暗嘅部分
左上

右上

係最暗嘅地方梵谷主要用直筆表達

我地見到夜空部分嘅筆觸分配
最光位用橫筆,最暗位用直筆,而兩者嘅中間色就用橫直交錯嘅筆觸表達
咁我地可以返去前面個問題,點解要將原本嘅橫筆觸改用十字筆觸?
呢三種唔同嘅筆觸有咩唔同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞