有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
我發現打開宗族樹係唔能夠左右移動
我都係,以為係bug左
CK3 有冇包含 CK2 既 DLC 內容 (例如way of life)?
ck2嘅話
部落/原始宗教:一直去有錢嘅地方(睇經濟地圖)搶,然後靠「入侵」一次過吞哂其他人

商共:起貿易站,家族裏面淨係留幾個成年男性(費事分身家),食地就唔使諗食得太多喇

封建:窮撚,靠聯姻同食地先賺到錢

通用技巧:1. 十字軍揀攞錢,賺到笑(又或者直接去玩同家族受益者)

2. 中東嘅記得要搶絲綢之路貿易站

3. 上面有ching講左,喺排行榜上面搵啲有錢又冇地嘅人,請佢哋過嚟跟住謀財害命,想要寶物嘅話同樣做法都得(懷璧其罪)

4. 食地嘅話Google 「格拉摩根大法」,步驟基本係搵有你想要嘅宣稱嘅人>邀請佢過嚟>然後封一塊首都公爵領底下嘅地(要先有呢個公爵頭銜,一定要係伯爵領)俾佢>利用呢個宣稱開戰>打贏咗之後最長等一年時間>跟住喺密謀介面
揀「剝奪xxx伯爵領」(搵你原先封嘅地,p.s.同你封臣搞好啲關係,如果唔係陰謀力量會唔夠)>呢個位會有兩個結果:1. 條友屈服,你可以攞番自己塊地,然後搵下一個受害者 2. 條友反叛,咁就打死佢喇,因為佢啲地都係啱啱打返嚟,基本上冇曬兵力,打贏之後直接剝奪曬佢所有頭銜,然後再搵下一個受害者 呢個方法只能夠用喺級別比你低嘅宣稱(e.g. 你而家係公爵,就可以打伯爵嘅宣稱;你而家喺皇帝,最高就可以用到國王嘅宣稱)

5. 聯姻:就係搵啲獨生女/又或者肯接受入贅婚姻嘅男性,然後殺曬所有繼承順序比佢前嘅人
CK3好似冇左D科技點?
我見一個最基本既發明都要等400幾年....
點樣先可以加速研究?
隻驚d錢多到用唔晒
買左ck3 留名
想問多人模式有咩玩

有冇得好似total war咁同fd連機
㩒實隻mouse中間嗰個轆就得
只要你係cultural head就可以揀focus某個科技,咁你就可以喺短時間入研究完你想研究嘅科技。
係可以連機嘅。

官方有唔少multuplayer嘅片,你可以上youtube睇下係點。
做蒙古人,兵又多,d地隨便打
我想統計下有幾人買咗ck3
如果有買嘅話麻煩留個正/負皮吖
thx
用緊女人
點先勾引到人
咁快開到6?
喺setting有得較
可以整做撳mouse3 咁就唔使等

可以間唔中睇吓上面彈出嚟啲tips
我都係睇佢地先知

CK3掃盲帖

記住呢隻game係玩歐洲中世紀
所以同你玩開嘅三國好唔同

歐洲世紀嘅核心係封建制度
簡單啲講即係權利與義務(Feudal Contracts)
上級分封領地比下級、下級向上級交稅(Tax)and打仗時出兵(Levies)

中世紀同時係一個等級深嚴嘅時代
Baron—男爵<Count—伯爵<Duke—公爵<King—國王<Emperor—皇帝

而玩家扮演嘅就係貴族領主
其中Barons太低級,唔玩得
當玩家家族冇繼承人、或者領主頭銜被剝奪(最低級係Count)時就會game-over

xxxxxx

三國你打咗塊地落嚟就係你嘅,但CK3有holding limit(畫面最右上角嗰個),代表你最多可以直接持有幾多個holding*,係呢啲holding你可以直接收稅(Tax)、徵兵役(Levies)

*holding你可以大概理解為據點,啫係地圖上最少嘅單位Barony—男爵領,一般分為Castle—城堡、City—城鎮、Tample—教會,你有餘錢嘅話可以興建建築物搞下經濟

city係自治,有市長,你管唔到
tample係教會財產,一般由聖職人員擔任,聖職人員根據你嘅虔誠程度(piety),你越虔誠佢越交得多稅俾你,最差可以唔撚交稅,最好就交50%稅
castle係你(貴族)唯一直接管到嘅holding

所以Holding通常一般係指你有幾多個castle,通常情況下你有幾多個County就有幾多個holding,因為大多數County—伯爵領都會包含一個castle、一個tample、一個city,County會共享

Control(0-100)代表你對嗰塊領地嘅控制程度,被佔領會降低control,control 100先可以收足100%稅,control每減少1點就會克扣你1%稅and0.5%兵
Development(0-100)用嚟量度technological advancement and general infrastructure,會隨着經濟同科技發展慢慢累積,你亦都可以委派Steward增加發展度,高發展度嘅county會帶動附近嘅 county。每1點development會增加0.5%稅and兵
。Popular Opinion太低可能會產生叛軍
。Corruption係Control太低時會產生嘅debuff

當你超出limit就要分封啲地比屬臣(Vassal)否則新獲得嘅領地係唔會再提供任何收益

系統默認設定屬臣要向上級領主交10%稅同25%與兵役,當然你可以調整契約(Feudal Contracts),但係你嘅屬臣唔高興,呢個時候你就要用把柄(Hook)嚟威脅佢,又或者用其他權利(Right)(例如鑄幣權、承諾會很任佢入cabinet—內閣等)同佢交換

睇到呢度你應該明白,屬臣只係為你提供10%稅同25%與兵役,其他嘅佢地自己keep,所以屬臣為你產生嘅收益同你直接持有嘅holding稅and兵役100%全取同不可同日而語

所以你應該自己攞咗啲豬肉,優先發展自己嘅領地,啲豬頭骨先分封比屬臣

xxxxxx

可能好多人會好confuse點解咁多兵係你領土上走來走去,甚至佔領你屬臣嘅領土

其實亦都同封建制度有關
係封建制度之下,你個班屬臣有時會發動戰爭嘗試吞併其他領地
戰爭對象有陣時係你嘅另一個屬臣(就好似幕府將軍下唔同大名互片一樣),有時會係外國領主,所以有陣時你會見到無啦啦多咗塊地,好可能就係你嘅屬臣打返嚟(但係唔好彩嘅話就係你嘅屬臣比外國吞咗塊地)

呢啲戰爭都唔關你事**,你都干涉唔到,關你事嘅戰爭你會係右下角見到敵人盾徽,顯示戰爭進度

**除咗有一個例外,就係維京人入侵掠奪(raiding),佢哋往往好似海盜咁搶完嘢就走,所以唔算戰爭(war),如果你唔想你嘅領地蒙受掠奪(looting)就要趁佢隊兵走佬前起兵打柒佢,否則佢搶完走咗你就冇仇報

你要注意你屬臣嘅擴張,隨着佢地越來越多兵力,佢地有可能組成faction挑戰你甚至威脅你嘅地位,甚至尋求獨立

Faction分為
Independence,顧名思義獨立
Claimant ,可能claim走你個title,例如支持你細佬做你個位
Liberty即係修改contract,交少啲稅同兵,最少可以唔交稅唔夠兵,我諗佢哋有兵力嘅話應該好樂意造反)
仲有另外兩款Faction唔關屬臣事,係你自己嘅領地造反
。Populists
。Peasant Rabble

xxxxxx

打仗(battle)唔係一定人多就贏,軍隊分為LeviesMen-at-Arms,3000人(2900Levies+100Men-at-Arms)都可能輸比1000人(200Levies+800Men-at-Arms)

Levies你可以理解為炮灰雜散,平時冇嘢做嘅時候係農民,打仗嘅時候先call佢哋做遊勇散兵,所以戰鬥力一般好低

Men-at-Arms係你軍隊嘅骨幹,你可以理解為職業軍人,你出錢養起佢地,就算平時武將打嘅時候都係訓練緊,佢唔同同兵種有唔同地型優勢,亦有相剋,例如Archer(弓箭手)剋Skirmisher(散兵),Light Cavalry(輕騎兵)又剋Archer(弓箭手)

另外有啲Culture、Region可以係解鎖Innovation後起專用兵種,例如印度有戰象(Elephants)、中東、北非、波斯有駱駝騎兵(Camel)、英格蘭人、 威爾斯人可以起長解(Longbowmen)、漢人可以起諸葛弩弓(Chu-ko-nu Archers)

除此之外,打仗輸贏仲睇地型、運氣、Commander、Knights帶黎嘅Advantage

xxxxxx

CK3有個terms叫De Jure,即係拉丁文"by law",法律上,而同佢相對嘅就係De Facto,即係實際執行上

例如中華人民共和國法律上(De Jure)宣稱台灣係佢嘅版圖一部份,但係實際執行上(De Facto)台灣另有政權

又例如遊戲入邊嘅Empire of Britannia(不列顛尼亞帝國)法律上(De Jure)宣稱包含蘇格蘭、英格蘭、威爾斯同埋愛爾蘭,但皇帝實際上只佔有英格蘭、蘇格蘭,咁嘅話佢就可以用De Jure做戰爭藉口(Casus belli)攻擊唔臣服佢嘅威爾斯同埋愛爾蘭領主,因為佢個頭銜(title) Emperor of Britannia法律上(De Jure)包括威爾斯同愛爾蘭

當你實際執行上(De Facto)佔有所宣稱頭銜(title) 一半以上嘅領土,就可以製造嗰個頭銜(create title),然後用De Jure做戰爭藉口逼剩低嘅領主臣服

例如Kingdom of Ireland有12個county(伯爵領),當你佔領左至少7個county時,就可以比500蚊claim自己係High King of Ireland(愛爾蘭國王),然後迫其他領主臣服

除左De Jure同比錢主教去偽造宣稱(Fabricate Claim)外,你仲可以係係diplomacy lifestyle點 Forced Vassalage同Ducal Conquest of County去做藉口開戰

更多關於戰爭藉口(Casus belli),可以睇呢度
https://ck3.paradoxwikis.com/Casus_belli

xxxxxx

最後,玩落有咩唔識都可以查https://ck3.paradoxwikis.com/Crusader_Kings_III_Wiki
Wiki page絕對可以幫到你

如果你隻game唔係求其玩幾個鐘就抌嘅話,絕對值得用一頭半個鐘睇吓個page,可以幫你慳返之後n個鐘嘅冤枉路
[HOI4荷蘭戰記]

Stage 4.4 決戰歐陸 (1940.11 - 1945.05)
上回題要 (1942年6月)

係時候量產新戰機搶返空中優勢

大家都係Fighter II,係德國西北領空激烈空戰。

開發石油化工設備

1942年10月13日,荷軍攻下柏林城外的大橋

11月,我軍決定登陸西班牙南部,排除在西班牙的德軍。
咁想問吓打完塊地返黎點解唔係屬於我嘅法理
想問下正體中文MOD有亂碼是咪正常
例如個「愛」「意」依d字都變亂左
但係台灣啲人話commander同Knight好易死

If an army loses a Battle each Knight has a 10% chance to be captured and imprisoned and 5% chance to be killed. The chances are increased to 55.3% and 27.6% respectively if the army is defeated in the Early Battle Phase.

其實都真係幾易死
除非你本身就有嗰個Title,否則嘅話你要自己比錢create個title

法理ducky、kingdom、emperor可以係右下地圖mode睇到
睇下#167-169幫唔幫到你~

有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)
https://lih.kg/qDpLjDX
#169 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞