有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
耶教去朝聖有機會撞到 Adamitism 信徒,可以改信 Adamitism
+25% morale 見到都爽
應該似係去得宴會多
我明明咁多代都冇娶過肥婆
打Ottoman一係一開場反殺佢
一係等後期Tech直接碌過去啦
不過只限歐洲
中期Blob到咁上下先打 打到破產都未必夠做
想叫埋frd一齊玩ck3,想問吓連機係咪每人扮演一個領主各自發展咁玩?最多幾多人一齊連?
任開睇下你想玩PVP定PVE
EU4玩薩摩純一日本,再玩大東亞戰爭打哂全世界真係好正,唔同時間都有唔同挑戰

初期首先係統一日本
中期就係向外擴張同時對抗大明
後期就同列強爭殖民地
終局打翻場守護東亞嘅世界大戰
土雞1.30唔知點解打過幾場過唔到巴爾幹半島
1.29打後波蘭太勁 但唔知點解神羅都唔夠打次次都迫住向下發展
利申 我唔係玩otto係睇電腦
大明好快比我一戰收皮
日本最悶
成日趁佢升天命就打鳩佢
我果邊土雞勁到飛起
你睇番我勃蘭戰報就知
撚得掂EU4同HOI4 但撚唔掂CK3

1. 想問點樣死左果陣點樣盡量比長子拎返D地
2. 有冇必要娶側室 娶左3個唔夠一陣就成打仔女
3. 點有多D士兵 我玩867布列塔尼果忽個維京領主一開波有3K兵好易拎到成個布列塔尼 一死果陣冇晒D事件兵(成3K) 西法D領主就個個聖戰我 擋唔住

隻GAME係咪唔可以用EU4同HOI4打仗個心態去玩
BTW 屌那星比自己個仔綠帽左
我每次都特登比佢做大先
1. Primogeniture 要好後期先有,所以要避免死後分地斬到碎哂嘅話就要控制有幾多個繼承人,例如disinherit、叫哂啲你唔想要嘅仔去哂做騎士打仗送死之類嘅辦法。

2. 承上,我唔會聚側室

3. 短期可以係啲下屬feudal contract到較多啲兵,但係會令不滿增加。長期要起多啲兵營之類嘅建築喺自己嘅直屬領地下。

隻game打仗係一個增加領地嘅方法。但係唔打仗都攞到地先係高手
可以 keep 住唔 form empire,所有 domain 喺同一個 kingdom,死嗰時其他仔就會喺其他 kingdom 夾硬食一塊地,跟住靠本身個 domain畀嘅兵打返其他 kingdom,前提係仔嘅數量少過 de jure kingdom 嘅數量
唔form empire嘅話
果個de jure kingdom下面嘅vassel全部都會不滿
送啲仔去死好似仲好
點解ck3可以垃圾過ck2
睇唔到title history
法理又難睇
然後免費剝異教徒頭銜又唔得
我唔明點解我高皇權都做唔到剝異教徒頭銜唔俾人當暴君
就咁偽造宣稱好過
個 religion 嘅 religious attitude 要係 righteous 或者 fundamentalist 先得
基本玩法係喺最Downstream 最高Trade Value同Trade Power個Node截住條水
咁樣一個Merchant Collect就夠
跟住其他Merchant幫手喺Upstream Steer Trade泵水
除咗會Steer啲Trade Value之外 仲會有個Bonus係直接乘大最後Collect嘅錢

你依個位可以試下打埋開羅
推高Node內嘅Trade Power佔有率
跟住喺Alexandria個Node Collect

歐洲某幾個位以外玩Trade係高難度啲
初期Venice同Genoa Trade Node小兒麻痺都大把錢收
有興趣研究嘅話可以睇返Reman嗰啲Youtube片
或者自己開場Venice感受下
有冇人覺得EU4個貿易系統好弱智,定死哂貿易流向,上流國家賣貨但又冇錢賺,又模擬唔到類似香港呢種港口
d node都係反映果個時代既格局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞