有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
我都試過Ironman一野quit錯左去desktop,跟住又要重新load過
唔知係我部機廢定係點,我平均要8-10分鐘先入到隻game,加上登入steam前又要load,真係分分鐘等三、四個字先入到game

繼承kingdom方面,pdx一早估撚到你會destroy title走精面,所以條rule係Younger children will have Titles created for them, if enough land is held.

雖然好多人都覺得好煩,但其實佢都係某程度反映緊歷史,愛爾蘭歷史上真係有實行過Gavelkind 均分制,神聖羅馬帝國亦都因為均分制而領地愈分愈細,不過pdx將Confederate Partition套用落全部國家就真係太過簡單粗暴

我覺得玩緊歷史game投入返歷史setting幾好呀至少有代入感(均分制某程度真係當時領主面對嘅問題)同真係有啲challenge,否則下下全部title由heir繼承就真係太容易玩鳥應該好快滾雪球三,四代就征服歐洲

你其實要發展幾塊屬於你同你繼承人嘅領地,早期起建築物好快就有經濟回報,你唔起嘅話經濟好難搞,你控制得好嘅話就唔使太擔心分得太多地係其他仔,就算佢哋比其他仔繼承左嘅話,你繼承人都可以剝奪佢攞返塊地
皇帝
我而家基本上將多餘領地直接比晒繼承人
如果整公爵領 又要限得兩個比自己
佢地作反又難打
同埋肥胖 係唔係冇得搞?
減咗成世人都減唔到
最慘下世好似又有遺傳
作反驚閪咩
打咪打囉,打佢老母唔洗驚

皇帝冇公爵手下、全部都係伯爵你覺得好難管咩
咁多手下,連樣都認唔到,啲event都唔知邊個打邊個
你係肥胖定係Giant(巨人)呀

Giant除咗大份啲之外好似冇咩唔好,全部都係positive modifier
老豆係Giant嘅話只有25%遺傳比個仔,你唔好搵Giant老婆就得

如果你話個樣好肥嘅話咁就應該係基因,冇得搞
呢隻game號稱每個character都有基因,基因決定外貌
你配對嘅時候試吓搵個靚女老婆配種,睇吓下代會唔會冇咁肥

xxxxx題外話xxxxx

我基因配種工程好成功
我幫第二代娶左個Intelligent老婆,生左1個Intelligent仔仔做繼承人、1個Genius囡囡
再幫第三代Intelligent娶左個Genius老婆,生左1個Genius仔仔做繼承人,仲有2個Genius囡囡可以配種

依家第四代全家都係天才
天生(Genius)全部技能+5,一出世就已經25點實在太勁鳥

Genius
+5 Diplomacy
+5 Martial
+5 Stewardship
+5 Intrigue
+5 Learning
+30% Monthly Lifestyle Experience

如果你夠兵嘅話佔咗塊地之後就企係度等佢帶兵上島囉,你佔領左目標後戰爭分數會慢慢加

另外你偷到佢首都,戰爭分數會高啲,如果你好好彩係佢首都淪陷時captur到佢國王,咁就直接100分贏咗

但如果你Intrigue夠高
可以係開戰前準備一個綁架scheme,一準備好就即刻開戰然後綁架佢國王,連兵都唔使rise就一日之內就100分贏咗
詳情參考上一頁個回覆#660
EU4 OK
HOI4 SHIT
Rome 麻麻 隻驚都係
CK3 very good
試過十字軍send左個孫女去打到耶路撒冷
做左耶路撒冷女王
可以轉玩耶路撒冷王國玩以色列式困獸鬥
paradox最易玩既一集
其實我force quit係特登, 因為真係手快快禁錯掣, 不過都係啲冇關同癢嘅嘢, 唔算load & save, 我反而冇你load入game load得慢嘅問題, 係一打杖兵多就lag, 尤其係打crusade, 同埋人仔啲樣個個都反哂光蠟蠟令咁樣, 睇youtube人地玩又唔係喎, 唔知係咪display card問題, 用緊舊macbook玩

Diu, title嗰到咁仆街ga, 好在仲有一代時間去打一次班19維京就好可以攞到6塊地嘅Duchy, 夠地整emperor title, 不過要等多二百年先可以改繼承法比哂一個仔

其實早期都有起咁啲, 但一嚟成日打杖, 二嚟班友打嚟打去, 到我之前老豆嗰代, Mercia攞咗成22塊地走嚟開我拖想claim我title, 勁到成萬鬆啲兵我先得嗰6,7千, 之前阿爺嗰陣已經輸咗次要屈服去lower crown authority要等廿年先可以升過, 但今次好在之前同法國聯婚, 雖然個外甥聯咗幾代婚變白痴仔, 不過可以call 同house member嚟幫拖先唔駛輸, 隔咗陣仲收返Mercia個title迫佢反我, 打7佢收返佢一半地, 啲收入鬆動咗, 之前真係諗唔到啲地比繼承人同仔再去發展嗰啲地, 走去比啲三唔識七steward好嘅人以為可以加tax
唉 又要畀錢買dlc了
Fun蘭 整左未?
其實宗教係咪冇得防啲人起啲異教出嚟? 之前一直都係天主教, 冇啦啦Mercia個大佬整咗個都係Christianity但異端嘅教出嚟, 類似新教咁, 成大忽地變咗個異教, 頂佢班巳o靚個個-20 opinon

同埋Fevor點解佢個細教就100, 天主教先得嗰4X? 有咩理由個領主轉啲平民諗都唔諗9秒9就轉咗成世都信開個教, 派主教去轉都7,8年啦
未…
diu 原來有得咁, 打杖真係好燒錢
有 叫Abduct
要係lifestyle tree到學Kidnapper

不過要kindnap外國君主比較煩
可能要Fabricate Hook佢老婆先(都係scheme,同樣係lifestyle tree到學),然後屈佢老婆做同謀一齊綁架佢老公
高手
諗起百年戰爭個傻鳩法國王 John II of France, John the Good
玩咗次東征, 派咗3次兵去, 頭兩次7千幾人去到, 啲AI盟友成日去咗西奈半島南面繞圈, 攻攻下城冇惟意搞到走唔切比2萬幾兵圍, 秒咗, 原本諗住等佢輸但見到又開始多人, 再去多次先贏, 但我都第1, 冇轉去玩, 但個繼承人靚女家姐冇耐就難產死咗, 計埋佢, 3代廿幾三十年就收咗皮, 睇嚟中東真係地獄嚟
想問下文化入面研發出尼個seize de jure duchy同我平時fabricate claim個dutchy有咩分別

D CB都係好難分,幾時係我有個title人地塊地踩咗入尼我可以打佢,幾時係我佔有個title一半地以上我可以打佢搶title,幾時係我可以直接去征服佢
話說 如果你地會唔會整直轄個地係自己個公爵領度?
依家有好多直轄地冇得起特殊建築
你呢個係近親生出黎定點
我都整過天才, 遲下想玩純血
唔係不嬲都係咁㗎咩?
睇下city skyline
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞