有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
禁慾
修改繼承法,
你有至少一個強力封臣對自己好感為負。
條件係點達成?
我見全部封臣 好感已經係負數啦喎
全部要正數先啱
Navarra 戰記 (5) - 最終篇

鋪Navarra我玩到1708年先攞到Forever Golden個achievement, 完成之後就封檔!! (反正過左age of absolutism 如果冇目標嘅話就會變成填色遊戲, 所以就冇玩落去)
我宜家玩緊Granada , 有時間同反應好嘅話我可以寫個小戰記 + achievement guide

講番鋪Navarra, form Spain後有好多colonisation同歐洲任務我已經完成左, 第一個要做嘅任務係
Prepare Reconquista – Reach 100% force limit + 100% naval force limit + 60% manpower

起足100% force limit 我就唔單止做Reconquista啦, Conquest of Sunni World 都做到啦

Form Spain之後第一樣重要事件就係Commonwealth succession crisis. Commonwealth係Age of Absolutism 開始之後會有一個disaster, 將elective monarchy變做正常monarchy, 同埋會冇左elective monarchy 時期個heir, 即係話Commonwealth 好容易就會有一個50歲冇仔嘅皇帝

如果你係elective monarchy 時期跑馬仔跑贏左咁就恭喜你可以直接claim throne, 但我diplomatic reputation 唔夠所以條友唔係我嘅姓, 好在國家夠大, 死左皇帝之後是我過繼, 於是我就可以claim throne,將Commonwealth變做我隻狗

因為Commonwealth 死之前做左HRE emperor, 我以為打好啲關係就會有人投我票, 點知班友自己投自己… 既然我做emperor 無望, 你地個小圈子就再冇生存價值啦, 於是就拆左個HRE落黎, 同歸於盡

Spanish mission tree 有個mission要conquer 半個lowlands嘅地, 1.29之前有Burgundian inheritance應該會易啲, 但宜家要打番黎, 啲AE真系不得了… 係解散HRE之後, 食lowlands 嘅AE細左, 所以我開始打Liege, 但仍然係大到我只係一次食最多四個省, 明明以我個size個班卡拉蘇完全不足為懼

因為瑞典得4k兵, 完全唔會派兵打仗, 見佢咁冇用, 就開始intergrate佢. 但奇怪嘅係我打仗嘅時候個annexation process 會突然靜止, 搞到我有幾年時間唔打仗, 呢個時候我個君主死左, 丹麥都被integrate, 於是我可以騰空啲位繼續claim throne

去到1664年, 我先大致將castile 係Iberia嘅省份割落黎

我主要目標擺左落殖民地度, 始終Spain 條mission tree 有七成任務, 都同殖民地有關, 但因為殖民強權都已經被我打低, 而treaty of Tordesillas 都基本上係我 , 所以墨西哥同印加土著基本上都健在, 咁我好輕鬆就打落黎, 唯一嘅小差錯純粹係中間有個mission要係Mexico region起五個Holy Order, 我就手多多起錯係central america度, 都係浪費左250點, 少事啦

見Hungary係咁食隻Ottoman, 仲打到接近君堡, 於是我決定先下手為強, 叫埋Hungary過去打Ottoman, 但就occupy大部分地, 就一個都唔俾Hungary, 中間有塊Hudavendiger就係俾Hungary霸左所以割唔到, 但割完個經濟特區, 加埋係Ragusa 用商船protect trade, 令到我有一大筆錢去到Genoa
Btw, Spanish Iberia 係乜料

講起錢, 呢張係之後啲圖, 但基本上Alexandria 我係一塊地都冇打落黎就直接用商船搶都過半share, 商船op

由於做左curia controller (-20% AE), 加埋個-10% AE 嘅golden bull, 我終於可以打到Liege 所有地過黎, 之後直接完成任務去拿英國條restoration of union CB, 最後打到英國番黎, 殖民強權只剩荷蘭非我控制
我只可以講 -30%AE 再加crusade 真係不得了

之後通過聯統將Bradenburg變做我PU, 同趁curia效力未過, 再打義大利嘅省份番黎, 完成mission 順便再將trade income提高 (明明個node未打已經有80%share, 但未到100%我係唔會心足嘅 )
雖然到呢個時候coalition已經完全不成問題, 但查實AE都認真唔少

與此同時, 見我啲任務完成得七七八八, 於是就開始annex法國, 原因純粹是因為法國霸左一啲columbia region嘅省, 我要將呢批省直接歸入我殖民控制才可以完成控制整個columbia 嘅任務

1698 年, 我宣Brunei, 直接將所有不屬於我嘅菲律賓嘅省份割走, 完成任務

我亦都見荷蘭弱勢, 決定 subjugate左佢, 於是所有南北美洲嘅殖民地都屬於我

我嘅trade game 誇張到明明我一個coal省都沒出現, 都可以因為market share嘅關係攞到 coal 嘅 merchant bonus

係呢刻, 未完成嘅任務只有cultural convert所有Andalusia culture 嘅省, 同控制整個Columbia, 同埋攞走Papal 霸住嘅一個省, 頭兩個純粹係等
講起cultural convert, 有段時間我太無聊, 手多多將捷克啲地改做Basque culture

完成等待, 最後一戰, 我決定

Threaten war 攞個省番黎

呢個係我完成個刻嘅Spain, 我等嘅時候又再打Ottoman, Malacca 同西非嘅國家, income 過千可以拿economic hegemon

Forever Golden 完成, 封檔!
仲有冇人有玩Vic 2
https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/hoi4-dev-diary-greece.1421189/

好似幾正 利申 小國型玩家
Btw 我估更新保加利亞 希臘 土耳其 伊朗
屌啦成日整細國,蘇聯等左幾年都未rework
既然我做emperor 無望, 你地個小圈子就再冇生存價值啦, 於是就拆左個HRE落黎, 同歸於盡

....好似小朋友咁搶唔到嘅玩具就寧願整爛佢
有錢有兵就是任性
佢呢個好似直情外判咗出去
唔係由hoi4 team人寫
佢話雖然之前Death or Dishonor「評價參差」,但係不失為一個有效方法補充唔同國家嘅national focus

Paradox真係越嚟越識搵錢
遲啲會唔會招攬啲mod當dlc賣
sunset invasion 咪係mod式DLC
西班牙,一個連二戰都無參加過既國家比蘇聯意大利個focus tree加埋仲要多
Btw pdx一早已經將mod當dlc賣,依家個stability war support 咪係抄kaiserreich
句嘢係紅色 就係講緊你衰依樣
你仲要全部都係負
玩家寫啲mod仲有創意過佢
唔係要解成就的話,一定裝哂啲focus tree mod玩
就係要全部好感,點會要你全部負好感
哩個位佢中文又真係譯得衰
ck3 自己開一個po都得

利申 hoi4仔 睇唔明
過左一個月之後冇咁旺,信我
PDX每隻驚都唔同玩法
EU4前中後期都有任務,事件黎GUIDE住你點玩
會變左似歷史發展既遊戲
國家理念政體都會有唔同,令你行戰爭定外交質易路線
同埋地圖係全個世界
想問點解啲後備兵會停咗唔再升滿
Ck3我都覺得似歷史發展

只係好多家庭糾紛
當年部機好咋, 玩HOI2/EU3/VIC1玩落好慢

而家D 新PARADOX GAME優化如何??
ck你係半rpg
eu4係國家扮演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞