有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
有冇得玩成吉思汗
有得做成吉思汗,但係冇得玩鐵木真
個中文mod都幾柒吓...
有冇知道點樣成立完愛爾蘭王國之後唔使俾蘇格蘭班撚樣屌死
成日去開party易肥啲咁。
個啲亂碼問題殘體都有
要官方處理
呢啲驚就話英文啦
學到好多term
上面講成堆強宣弱宣我都唔知你地up乜
要emperor 先唔會比人分身家
姐係你最高既頭銜得一個先一定落自己
其他會比人分身家
蘇格蘭對你做咗啲咩嚟?
次次form完Ireland 未得閒搞內政就俾佢哋帶成8000兵清我場

兩次都ally到蘇格蘭國王以為無事,跟手就被佢條靚Duke of lothian 滅國
邊年到揀
If you can't beat them, join them.
試下從內部瓦解佢
係decision嚟
你fulfill到某啲requirements就可以攞到一大堆獎勵
你係kingdom嘅話都可以做第二個kingdom嘅vassal咩?
唔玩英文根本唔識玩
中文仲難睇過英文
唔得
EU4 填坑系列
1.30版 勃蘭登堡
開局要軍事點,行政點+1 政策
同埋外交走去結盟選帝侯(因為帝國事件會送勃艮第比皇帝)

1舊水買條頓地

宣北邊波美同條頓接觸
3年時間完成佔領
由於波蘭唔夠實力宣條頓,所以我可以等到1460年先進行戰爭,1459年期間拉波蘭做盟友先(一黎要佢幫手打,二黎唔比佢偷我雞)
打左無耐,我就做左皇帝

之後再食多次條頓就打完,順便食埋斯丁德
波蘭之後同丹麥(我宿敵)同盟,同埋想要我堆地而斷我盟
勃艮第亦唔知發咩神經主動宣瑞士戰,搞到我打爆左勃艮第,做皇帝既好處又少左,平時既話無咁快到我做皇帝,奧地利會唔夠勃艮第打,到時就食到好多肥地

波蘭保里加獨立,丹麥發神經打佢
我都靜靜雞食地食到左呂貝克附近(呂貝克係里加一戰到比丹麥搶左呂貝克),我食左呂貝克後就宣丹麥拎番神羅失去左既土地,解放左HOLSTEIN
同吞佔呂貝克,HOLSTEIN 我升好好感度後就附庸左佢,由於神羅AE好高,要不停附庸小國黎擴張,勃艮第比人肢解到我都唔想食佢而開法國戰,一人一半算
奧地利無耐就上左去做皇帝,咁我唯有轉教變普魯士
AE無咁高後又食左漢堡同吞左D附庸
係呢到其實有幾種玩法
一個係養呂貝克/漢堡黎收呂貝克貿易點既錢
一個係我咁
第一個玩法係會賺錢好多

宗教戰爭開始,我都搵左法國做我靠山黎打奧地利

4年時間就完場
SAXONY,同波希都比我吞左堆地同肢解
而我係幾年後,又做番皇帝
不停靠外交附庸同戰爭黎擴張
直到俄羅斯條25仔離棄我,比人宣包圍網戰爭
呢場仗雖然贏左,但人力都打到盡,要靠降職業度,領地發展去換人力

場7年戰爭令我土地都有左快速既發展
開始唔理AE網,直接食萊茵蘭
想問eu4同ck3有咩分別
開始就要plan定儘快升王權
時代
玩法
求內部瓦解攻略, 養緊個仔玩計謀, 淨係識殺晒D男丁
呢個係之前玩既吞勃艮第,附庸呂貝克既版圖

荷蘭因為有次無轉移貿易力量(去左轉佢宗教),太多錢就唔受控制咁係咁請庸兵,D軍力壓都壓唔住(太有錢)
附庸流補左普魯士政體既缺憾
果時都係未爆CAPACITY
不斷生仔 將啲仔女同人地聯婚
當敵國生極仔都係你嘅宗族
咁就搞掂
亂倫咗幾代終於有純血
等我聽日慢慢寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞