有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
Ban左好耐
估唔到04年已經搞緊戰狼外交
Btw 1.11 DLC叫Barbarossa
(Twitter HOI官方回應)
見ck2免費dl左黎玩
試左幾次終於成功creat左king of eire個title 暫時一統左南愛爾蘭
CK3 每次死老豆D人都起義
每次都要打一餐, 捉大班人先
已經分封同族都搞搞震

Frozen Assets 可以用嘅 trade node

English Channel 可以用嘅 trade node
之前有巴打講過儲一堆犯, 繼承後立即處決夠100 Dread啲人就會淆底唔起義, 我而家嗰個小妹妹, 3歲加冕有成百個犯比我定期處決, 安全渡過頭13年
新手留名
先前HOI4一出已經買 諗住係二戰版嘅三國誌 心諗正啊
點知完全唔識玩 打仗一直輸 始終都鑽研唔到 幾百蚊就咁浪費咗
CK3一出又買咗嚟玩 世估唔到又係咁
不斷上網睇文 見啲人話CK3已經係P社遊戲中算易玩
到琴晚終於有突破 係無限sl下摸索到有少少成績
唔再係得一個直轄伯爵領
亦開始揾到樂趣
琴晚玩到一點唔想停
你用光榮三國志黎睇Paradox既game已經錯左
三國志要理解既野少過paradox既game好多,水土不服正常啦
新手唔知 HOI4係我第一隻正式玩嘅P社game
心諗差唔多啦
btw到而家都唔知點玩 係咁做軍備出兵 但係打仗都係以多輸少
最可惜係浪費幾百蚊
你睇返#2 reference我寫既戰記,大部分都有教學性質

編成既懶人方法係5步填線、12步5炮1重防空做主力師,其餘工廠整支援裝備同飛機

HOI4有空優先贏一半,其他慢慢學啦
多謝先
而家先專心玩CK3 琴晚平咗幾個叛臣 直轄咗成個公爵國
好有成功感 終於累積到少少實力
先前一直好窮 而家每月終於有10蚊收入
今晚返去諗下點分封其餘領地 而好大部分臣子好感度都負100
你玩下加拿大熟悉下操作先
玩機動作戰中坦師唔洗空優
等我下篇HOI4 HRE world conquest戰記表演
做乜會負100. 識玩肯定係挑撥佢地叛亂跟住剷起佢地d title
嗰時我試咗好多次蘇聯
好氣餒 一直以多輸少無解放棄
唔記咗 原來之後仲買過另一個P社game 太空嗰隻
呢隻無玩太多 都係放棄咗 都係鍾意歷史戰略多啲
有無CK3玩家一齊交流下心得
我琴日突破係領略到聯姻搞關係嘅重要性 揾咗兩個強力盟友
夾埋有成萬五兵 又揾好多女臣返嚟再揾騎士入聚 (btw啲人話騎士好重要 一個騎士大概等於幾多兵?)
於是打仗終於贏 CK3最好係電腦盟友係真盟友 係法國下邊都上嚟幫我蘇格蘭 真係有派強力軍隊嚟幫拖
唔似三國信長嗰啲只係派小貓三四隻做下樣無咩戰鬥力
先前靠自己一個小領地嘅兵 點農都唔會夠打 錢又生勁慢 一個月得幾蚊 都唔知點解P社做到個國王咁窮 但啲普通人俾我勒索輕輕鬆鬆交50蚊出嚟 等於我一個國王一年稅收
本來無乜野 只係兩個領主結黨想反我 要我變返自由共和(第一個制度)
但我想剥奪頭銜最少攞返個公爵國直轄(唔知點解唔直轄好窮)
咁我又識揾到強力盟友 咪同佢地開波 跟住變咗6個領主反我
好多謝盟友幫我打贏咗 全部亂臣拉晒 恐佈值增加 跟住唔知點解變咗暴君
就大部份都負好感 跟住我個公爵領仲有兩塊地係個忠臣嘅 但我好想直轄成個公爵領 但設定又唔俾換地 唯有再剝奪佢頭銜 好快就負100
返去諗下點分封同點挽回好感
係咪唔好封地俾啲負好感嘅人? 有啲人我想挽留
有人話唔好分公爵領俾親屬 免得佢地坐大造反
而家我有三個公爵頭銜要分一個出去
好想快啲返去玩
睇下#167-169幫唔幫到你~

有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)
https://lih.kg/qDpLjDX
#169 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

無論hoi4定係ck3
強烈建議你去佢哋嘅wiki page度睇吓個機制係點玩
有多餘時間嘅話上YouTube睇吓人哋點玩
隻game係要用少少時間上手,但係上咗手之後絕對值得
因為AI廢點打都贏
唔該巴打
又知道多啲野
btw個game入面要睇資料唔係好方便
如果可以好以三國咁按個表列晒所有可以查找嘅數據資料方便啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞