有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
睇下#169幫唔幫到你~

有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)
https://lih.kg/qDpLjDX
#169 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

Seize De Jure Duchy即係你擁有嗰個duchy嘅上級法理,打贏左之後目標Duchy就會臣服於你,但佢保持Duke嘅頭銜

Eg你有英格蘭王國法理,打贏左之後約克公爵就會臣服於你

Claims係你聲稱擁有目標頭銜(下到伯爵上到皇帝title),當你有目標Duke of A嘅claim,打贏左之後你就奪走目標Duchy,成為新嘅Duke of A,原本嗰個ducky嘅count會臣服於你

Eg你聲稱擁有約克公爵嘅頭銜,打贏左之後約克公爵之後你就會成為新嘅約克公爵,舊嘅屬臣會直屬於你,如果舊約克公爵持有嗰個公爵領內嘅領地嘅話,佢就會降級為伯爵做你封臣

至於你第2段嘅問題
右下角地圖有法理公爵領mode、法理王國mode&法理帝國mode
你可以隨時切換睇
另外呢亦都可以click嗰個title(盾徽啊),咁就可以查到嗰個Title而家嘅情況,有邊塊地係屬於邊個一目了然

公爵領專屬建築疊到後期嘅modifier都幾勁下

其實隻game有好多唔同建築
例如羅馬有鬥獸場、威尼斯有總督宮、巴黎有聖母院、麥加有禁寺、君士坦丁堡有聖索菲亞大教堂

另外中世紀有著名大學嘅地方都可以點決議起大學
一啲歷史上重要嘅礦產地都有礦場,最高級礦場每個月直接加9-14蚊
你可以係宗教聖地起大教堂/大清真寺/大神殿
猶太教徒可以係耶路撒冷重建第三聖殿,而穆斯林控制耶路撒冷就可以起圓頂清真寺

中文:https://www.ptt.cc/bbs/Paradox/M.1599393733.A.805.html
英文:https://ck3.paradoxwikis.com/Barony
唔係近親呀
未試過近親相交
想問近親相交會唔會生個白癡出嚟
唔該巴打
點解ck2 兒童十字軍咁易贏
試過一次開局西班牙,一次愛爾蘭
求加比左少少錢幫佢手
兩次都打左個Jerusalem返黎
一統不列顛了, 仲有唔夠100年完save, 唔知做咩好
佔領左嘅領地會唔會隨住時間變成法理地
唔會
但如果你真係好想嘅話
可以叫你嘅Chancellor Integrate Title(應該至少王國級先可以用),但我係咁以睇過下,將一個法理公爵領融入一個王國嘅法理大約需要廿幾年

另外好似可以係decision到自己create custom kingdom,不過具體點操作我就唔知,我未試過,留返比試過嘅人答
或者你可以試吓
會完save架
玩到幾多年冇得再玩?
玩eu4咪得
經常性為左確保繼承人可以拎哂啲地
所以就係咁諗辦法殺哂其他仔女
但同時又苦惱緊要點樣先可以擴大個家族出去開枝散葉

如果將啲仔以入贅形式隊哂出去
係咪都會自動整走左個繼承權?

下下都要自己人手整走個繼承權
好哂點數
好似145x年完
1453年
君堡淪陷之日
去咗下一代打唔掂自由權戰爭
睇個款似係要棄save
輸咪輸囉 -,-

歷史上都冇一路打勝仗嘅王朝
咪當模擬下歷史王朝中衰,然後東山再起囉
唔洗棄save嘅
只要你王朝仲後繼有人,仲係有地嘅領主都未算game over

有時計過打唔掂場仗嘅話可以投降,投降前記得望下投降條件
只要盟友夠勁,唔欠錢就無事
種田種肥自己等時機再發圍
先向東食地
唔好上北邊住,等土雞同MAMLUKS開片先再打佢
我得唔到嘅野冇人可以得到
我好幾個patch之前玩過, 身為非洲國家同奧地利波蘭個啲國家和親係幾爽
我1550年之前一個歐洲國家都見唔到 隻Ottoman又完全唔打Mamluks 周圍又只有muslim 搞到俾Mamluks coalition 打
如果你好似我玩個鋪咁唔好彩 就記住要係山地起多啲堡同只係系有堡嘅地方engage 咁就可以將Mamluks 啲兵打敗 同埋要同 Ottoman/伊朗地區嘅強國/基督教國家結盟 (當然最好係Ottoman 但我結唔到)
Expansion 就先向Gulf of Aden/ Zanzibar拓展 個區啲人又弱又有錢 但我殖民左好望角之後西班牙同葡萄牙都outrage我 而佢地唯一想要嘅地就係好望角
玩咁多隻都係EU4最好玩
有無巴打知幾時出新一集
邊有咁快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞