有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
867係死亡島
一向都係
咩嚟
我果場佢開波五分鐘就香左
sunset invasion
有冇辦法 改地圖上既 國家徽章去第二個地區?

我玩「芒斯特」,成立愛爾蘭之後,愛爾蘭個 國家徽章 地圖上仲係顯示係「魯母納省」。
我想改去 「都柏林」改唔改到?
你又啱,咁又多一個途徑推啲仔去死,仲有好多犯捉,新仔啱啱上任斬返十個八個就無乜人反。
要轉首都,㩒你係都柏林座城,應該會搵到粒類似皇冠嘅掣。
AI on99淨係識打首都,首都一失守成日死全家
由Leon起家,周圍同人結婚,然後我係house head再狂claim title 同埋savescum
不過教王無限錢勁難打 6萬兵40個knight

因為打首都最有用
好彩捉到國王就發達
琴晚就係 搵極都搵唔到 改首都 個按鈕
一陣 再試吓搵
啱呀,捉到國王值100分,捉到Heir都有50分,佔領首都座底10分
教皇都捉過, 不過忍唔到手就了斬
想問吓聖戰受益人點解唔可以揀自己
Sadistic呢個變態性格幾好
一有Stress捉條友翻黎折磨/斬/BBQ就減壓
唔駛等開Party打獵
中世紀人真係幾變態
公開死刑就係大眾既娛樂
細蚊仔都唔放過
偷個包都要捉去吊頸 因為十戒

但耶穌就教人邊個話自己無sin就領起石頭掟佢
Christiendom
玩緊北歐改革教, 一夫多妻無限生仔,較埋平等性別分封

國王一死永遠承繼得一塊地

好彩一早成立左Scandinavia empire, 用緊北歐選舉法
考第一就唔洗set受益人,自己拎哂,但好似首先要個kindgom頭銜係無人/自己,最好係demand嗰到睇下條款先。
set受益人就係頭銜有人claim嗰陣,贏可以俾你個受益人收返啲地,但要做claim嗰個人嘅契弟。
所以夠實力夠piety一定係整新教吸引啲,可以改教義俾優勢自己,但每幾年就要被crusade,要夠實力頂
之前拎咗神羅一塊地
跟住無啦啦見到自己係繼承順位第一位
就試下對冧神羅個皇帝 睇下會唔會拎咗神羅塊地
屌你點知對冧完之後係就係拎晒神羅啲地
但原來連自己個王國都會變埋神羅 本身諗住用愛爾蘭光復大不列顛
即刻唔想玩
啱呀, 出多兩個星期呢到仲有一半人玩緊CK3已經執到, 大家嘅遊戲口味唔一定要一樣。
用神羅食英格蘭

建立不列顛帝國

再唔要神羅個帝位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞