有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
天主教Ottoman好似都真系唔少人會玩
頂級策略遊戲少數人鍾意玩因為遊戲時間太長
有冇巴絲開群組交流一齊玩
都係果句本身隻game都比較小眾,有野直接上黎傾
初玩左兩個禮拜
我想問下玩普魯士點處理神羅入面d 小國
打到1500打後己經發展度高撚到食一塊地已經爆ae
但波蘭又打唔贏
我發現唔知係咪ir初版太雷比人屌到化
今次初版居然完成度幾ok
我玩過兩個鐘到覺得ck2 初版咁 暫時冇咩野玩
你要慢慢食等啲AE跌咁啲先好打第二個prince
HRE啲expansion係好慢, 係講緊一個一個省咁食, 記住 improve relation同ally emperor, 做curia controller 同 increase absolutism 會易啲expand
我會集中打左啲trade center番黎先 打到啲國家ally 左free city 可以試下vassalise埋個free city (e.g. Lübeck), 但啲AE你就預左會好勁
啊仲有向唔同區域拓展 即係例如打完荷蘭個邊就唔好一味死衝荷蘭 向下其他方向 (e.g. Rhineland, Pomerania)發展 但記住都係要等AE跌
買咗3 試吓睇吓點先
想問吓點樣可以改變繼承法
屌佢老味 我仲要唔知幾時開始比人踢左出神羅
加埋新教關係一開小國就比神羅加法妖圍
普魯士就搞掂奧地利先/波希米亞先

之後慢慢掃D小國 頂級軍事大國冇咩大壓力
邊隻game?
你要有相關嘅科技先改得到
之前一直玩開暗榮同total war

屌你第一次玩ck3

完全唔撚識玩

做啲乜鳩都唔知
學識就會覺得好正
一開始,升邊1-2個建築物 好?
第一次玩,玩CK3

新手教學都已經大量資訊要消化

想換咗個主教佢,但新人選係啱啱打完佢領地嘅領主,-80好感

個提醒又話佢好想做內閣成員,點算
你個目前個situation係點?
有冇軍事上嘅威脅?
夠唔夠錢用?
……
我用普魯士,主要想軍事擴張
夠錢用就乜都起晒啦
Manufactories永遠優先,
如果唔夠錢就可以喺高Tax嘅省份起住教堂先
你係咪計漏左人地有盟友
仲有佢有錢嘅話可以請僱傭兵
等DLC啦
Changing the Succession Law costs 500 No Prestige and requires all Powerful Vassals to have a positive No Opinion of the Liege.

Of coz仲有Innovation

https://ck3.paradoxwikis.com/Laws
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞