有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
玩Ælfred the Great跟翻歷史好快就阿哥香左繼承領哂成個Wessex既地
但個老婆就唔跟歷史極速爛產香左

果兩件維京佬剩係打Merica唔理我
食埋Cornwall後勁多錢為所欲為 跟住Holywar班Dane
好on9 愛爾蘭開左tanistry俾細仔繼承王位

我得六塊地 結果唔撚知點分 大仔唔知點攞左七塊地

細仔攞得返一塊原本唔係我手上嘅de jure capital

跟手直接俾faction收左皮
你本身個realm係行Gavelkind 然後淨係 Kingdom of Eire 係Tanistry
所以你旗下啲duchy/country 按照正常gavelkind咁行 然後得個kingdom頭銜去咗elective個細仔度

結論: Tanistry 唔好亂用 唔係打算俾大仔嘅話 其實仲衰過gavelkind
真係唔掂嘅話就係咁打仗 force個大仔去做騎士然後求神拜佛佢快啲死
點解gavelkind分得一塊地
realm係confederate partition
下低句quote仲寫住all children inherit equally
唔知
有冇圖睇下
驚比人收皮先, 轉佢地宗教都要20年一個
依家佢地組緊個派系反我
我用 Abyssinia 打到嘅地夠 form Adal 同 Damot,一死之後三個王國分畀三個仔,反而地就一塊都冇少到(全部喺 Abyssinia),跟手用 claim 打返兩個王國返嚟
新嘅ai好撚乞人憎 係咁同你玩捉伊因 盟友啲兵係個海到鳩行 上完岸又落返去 圍圍下城無敵人冇冇啦啦break siege 但敵人ai就識合埋一舊

燥到我以為自己玩緊eu4
我英國天主教轉第二個教,每十零年就俾仆街教宗call crusade, 班友又要廢又要打。
仲有樣on9野係只要係claimant就唔肯同你結盟 ck3 crusade無得自己攞 只可以俾自己人 幫佢打左jerusalem落黎仲要best friend 但因為claimant唔肯結盟 幾年就俾附近啲回教國家holy war收左皮
咁歷史上班柒頭都係又要廢又要打啊
Offer to join war?
佢俾人收左皮我先見到
如果佢肯結盟啲回教佬就唔會開佢波
開左個fb 十字軍group,可以入黎吹水

https://www.facebook.com/groups/1665471636960576/
仲fb tg算啦
又係wo discord啦一係

https://discord.gg/HK6Amz9
未開過,試下work唔work
開group做乜
依度傾算啦
又會變小圈子
唔好開小圈子group 啦, 一開呢度就收皮

呢類game 咁少人玩,呢條收皮就無新人入黎
之前咪叫左唔好開小圈子囉

一係你出去開啦
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞