有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
唔怪之得咁快form到hre
依個唔太記得了,太少打三方戰爭
軍通大法我都冇玩過唔識
ck2都算多 有啲遊戲機制本身係跟dlc 但後來免費update
買左xbox game pass 黎試
今集D 人物3d modelling
諗起可以三代同堂就
咁撚快
本身查理曼起神羅訓係到都起到
驚依家冇way of life 呢d DLC 會唔好玩
裝左正體mod都係show唔到繁體 有冇巴打知乜事跟曬佢d步驟做都唔得
買左CK3既巴打評價如何?
第一次玩ck完全唔識玩
軍隊想搶野完全唔知點做
有冇教學可以睇下
佢好似將way of life完美融入左CK3,好似rpg點技能機樹咁
應該冇得更換
咁你要revoke佢個title再分比其他人
ck3有絕大部分嘅舊功能,今日玩咗幾個鐘之後覺得一定唔會差過ck2
冇買錯
你玩viking?clan、tribal、feudal

建議玩新手島愛爾蘭先,可以咁下cabinet睇吓嗰五個家臣有乜野可以做。有多餘錢就係自己塊領地起下建築物build下經濟

第一次完全唔識玩嘅話可以玩一次tutorial,否則就自己直接咁入去玩愛爾蘭,因為tutorial有太多bouns太簡單了

認真返半粒鐘時間睇吓CK3個wiki page,可以幫你慳返之後十幾個鐘嘅冤枉路
唔想睇太多字就咁Google Translate略略睇,揀啲有興趣嘅嚟睇,未必一定要好仔細但起碼有個concept發生咩事先
https://ck3.paradoxwikis.com/Crusader_Kings_III_Wiki
咁我即刻dl黎玩先
死喇買唔買royal edition好
長玩就買
買左
eu4係咪除左event外, 只可以靠宗教叛軍黎轉國教?
想玩神道教ming可以點做
咁你玩得明又要信神道就只能夠靠rebel
鋪Navarra玩得七七八八了 等我遲啲dl個ck3 玩下先

我上一個post主要係講我嘅西班牙戰線同PU, 但與此同時其實我都有向英國, 非洲同美洲拓展, 見上次個post居然有人睇, 呢次就講番係我等PU啲君主死之前大約打左啲乜野番黎, 但留意因為我個時冇仲未有寫戰記嘅主意, 所以啲圖有啲唔齊… 但我會文字表達番發生乜事

我個國家穩定左之後都唔係好敢打西非, 主要原因係因為Mamluks做左Sunni 嘅defender of faith, 而聰明嘅Ottoman AI 居然ally左block住佢拓展嘅AQ同Karaman, 隔山咁對Mamluks啲地有興趣, 試問佢又點會拿到Mamluks啲地呢?

英國極度弱勢, 因為法國同蘇格蘭結盟, 搞到英國完全掂唔到蘇格蘭, 而我只要係Vizkaya起個marketplace就有愛爾蘭嘅claim, 又咁橋Munster仲存在, 盟友蘇格蘭唔應機, 可以開打, 將Munster變做我嘅landing point.

之後我見我隊船同England差唔多, 於是就運兵過Munster, 再集中啲船係Irish strait度方便過河, 打贏之後就割左Ireland我有claim嘅地走. 1543年, 我vassalise左Ulster, 但原因純粹係為左攞Strong Dutchies 嘅privilage 去彌補我缺少嘅diplomatic slot (我太多PU, 但Strong Dutchies一定要有兩個vassals先開得), 過左truce我就立即放棄vassal, 反正我隊海軍加上法國丹麥 (已經變左我PU) 隊海軍一定夠英國打,過 strait no problem

咁交代完詳情我又講番我係攞到法國PU之後做左啲乜, 我首先見HRE emperor唔join defensive call, 就將個時貴為HRE prince嘅Genoa annex左, 拿多啲Genoa node 嘅share.

Coaliation? 食得架?

我個時基本上每隔幾個月就被人raid coast, 搞到沿海devestation好高, 我有嘗試起fort減devestation, 但基本上咁搞好難有propserity, 所以我決定要剿海盜, 聖戰Morocco

Morocco有一批西非國家做盟友, 雖然我望唔到佢地, 但我忠心耿耿嘅附庸不理北歐同馬里距離過千里,都派兵去宣揚基督大愛, 而我就hold 住隊軍隊係西班牙食花生, 之後我儘量食走佢條coastline, 亦食左Jolof個trade center, 方便西非擴張

1574年, League War 開始,通常join league 嘅都係HRE emperor 嘅rival, 但Austria同Bohemia 都被我聯統左之後, Holland做左HRE emperor , Holland嘅rival只不過係HRE小國, 所以League War 反應都幾冷淡 (呢張圖大約反映到出黎, 個league開左4年, 係得Hungary 同英國叫大小小),最後係Poland同俄羅斯入黎, League War 先叫開始左, 因為我係Holland ally, 所以protestant league完全唔係我對手, 等耐少少就宣布Catholic dominance

與此同時, 我一truce完就打Castile, 第一次割左五個Caribbean 嘅省做colonial nation, 第二次(1578)就割左要form Spain 嘅地,但我仲未form Spain 住
唉, 希望下個dlc可以搞下宗教, 有時想玩下特別野, 神羅皇帝鄂圖曼都唔得
點解唔form Spain 住? 主要係form Spain之前我睇左次Spain 條mission tree,有個位係我第一眼留意到嘅
Plus Ultra – 好簡單, 就係要一個explorer

聰明嘅你, 應該會留意到我係冇開 Exploration Idea

唔好搞錯, Exploration idea group 係我眼中在遊戲早期係好有用嘅Idea Group, 但我比較依賴trade income而不是global tariff, 遊戲中期我又基本上有colonial range 同見到 map 嘅好多地方, 再者 Spainish mission 係會俾成個 Peru, Mexico 同 California 嘅claim, 所以連claim都唔使fabricate, 所以開expansion 好過, 個 -10% autonomy in territories 非常有用
問題係個 Explorer 係邊度變出黎呢?

答案就係要完成埋Navarra 條mission tree
如果你係North Sea 有10% trade power, 就會送個explorer 俾你

原本想開Scotland 攞埋North Sea 個10% trade power. 點知Scotland好快就俾England開戰, 踢左去Columbia region, 我就食埋Scotland剩低嘅殖民地, 點知原來Scotland個Scottish Columbia原來有地係巴西, 結果當我concede Brazil 之後, 居然將Scottish Columbia 變左做我係巴西嘅殖民國, 連Treaty of Tordesillas 都頒俾我 (明明佢只有一塊地係巴西 )…

英國條truce 1594年先完, 我將軍隊擺好係英國後就開戰, 我重船比英國多, 只要擺埋一齊英國係唔會夠膽打我,所以就好容易渡海打英國係carpet siege嘅中途North Sea trade power就過10%, 攞到個explorer, 再圍幾個堡就投降, 但因AE問題我只係食到去Lothians. 個explorer應該冇咁早死 , 所以我先叫個explorer 探索下周圍, 我再起多啲船先 (Navarra 有ship cost discount, Spain 冇)

Btw 1599年Genoa trade node 係全世界最有錢, 於是我將首都搬左去Provence, 之後Global trade 就係Provence 到spawn出黎

Scotland之前咁啱有塊地係Mexico region, 沒納入殖民國, 於是我可以Deus Vault 瑪雅小國, 儲齊十塊地開colonial nation+ merchant bonus. 與此同時, 我又宣左Benin同Mali, 將象牙海岸嘅話事權提高

之前係League War前後手多多選左個Statists vs Monarchists 一開始出呢類神君我當然唔介意, 但慢慢的選擇越黎越差,又冇得連任, 所以都係選回Absolute monarchy 好啲
點知一變番個下, 就inherit 左Naples 同 Bohemia 嘅地, 個皇帝重要係132廢渣… 我啲打手啊!!!

基本上呢段時間我賺好多錢, 而啲event更加係一直俾錢我使, 而我一有錢就起manufactories同state house, 有時甚至問商人借低息貸款去起, 我1600年之前已經有20座manufactories 過個build manufactories mission

第三次 (1604) 打Castile割左成個Caribbean攞個merchant, 跟住冇點注意, 1612年, 我想form Spain但發現pass唔到個decision, 發現原來Morocco趁Spain弱嘅時候宣左佢一次, 食左一塊Iberia 嘅地, 搞到我要打翻個省番黎先form到Spain

呢個時候嘅Castile連Kilwa都要guarantee佢 (陰功豬 )
於是我又再打Morocco,順便割晒佢所有沿海省份,等佢冇得raid coast

於此同時, 我見到亞非拉好兄弟已經識用槍

但我個葡萄牙vassal仲用緊矛
原本仲想佢幫我colonise下啲省, 但咁搞法… 如果唔係睇在要至少有個vassal先維持到Strong duchies 個 privilege, 我一早就放棄個vassal啦

1616年, 終於form Spain!!!
ck3
揀老婆都揀左3個字
點解冇靚女!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞