有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
中國淨係土地肥沃度都係歐洲既三倍, 量亦都係三倍, 耕田好幸福, 不過支那從來都唔會改良工具同思想
其實唔驚
你有晒啲Center of Trade就可以截到Downstream無錢
Baltic Sea同Lubeck成日都會見到依啲情況
Inland嘅Node先煩 個個擺低個Merchant就50 Trade Power
其實有個問題係Governing Capacity
依家Celestial Empire已經特別多
但係Ming都係State唔晒啲地
State唔到Min 90% Autonomy真係得個睇字
之前係台仔到聽過個玩法係每個國家自己睇嘅貿易路線都唔同就得

同埋上下流個概念太弱智,真心希望EU5唔好再咁弱智

同埋而家模擬唔到當年滿清同歐州之間嘅貿易,每個國家都係要個港口就做到貿易,而家貿易變咗打生打死爭地盤全部都係印度式殖民

只可以話EU4真係外交Game,連戰爭Game都唔係。
物資補給都算,當打刧當地人,但點解連人都可以原地補給原地拉夫
問題係點解會有「上下流」之分
成個貿易系統變到只係為咗歐州有得發大財咁
但明明貿係雙向嘅,變到得歐州人可以行船

我明大航海時代歷史係咁,但唔應該用咁強制嘅方式,而係用其他野模擬呢個效果

其實EU4冇咗西化變咗咩模泛都係呢個意思,雖然有啲嘅condition都係唔係幾好,例如文藝復興同印刷術限死意大利同歐州,但其他幾個就有機會係唔同地方出現得黎,但一般又出返係歐州,貼合歷史但不失可能性,例如殖民主義同全球貿易都通常出黎歐州
pdx心諗, 我eu4出westernize, 重做trade system 咪無人玩vic2, 無人玩vic2咪出唔到vic3
Ck3其實有冇個概念好似eu4咁
某地區既地 特別肥沃啲

玩緊瑞典
想過下癮轉封建制
但部落制維京真係撒雅人咁撚樣

好撚爽
Ck神地巴格達
仲有埃及同君堡
CK3 3個Partition有咩分別?
係唔係一有新既就要轉
Partition: 有幾個仔就分幾多份,會確保啲 title 跟 de jure 先,然後先到確保每人分到一樣咁多地,例如我有 Kingdom of England, Kingdom of Wales, Duchy of Essex, Duchy of Wessex, County of Middlesex (Capital), Essex, Bedford, Hampshire 同埋有三個仔,我死嘅時候會將 England 畀大仔,二仔攞到 Wales,但因為我嘅 Duchy 同 County 都唔係喺 Wales,所以二仔會自動喺 Wales 搶一個 County(冇地做乜鬼領主)。三仔冇 Kingdom 分唯有攞 Duchy,Duchy of Essex 包括首都唔分得所以要攞 Wessex,到 county:因為我四個 county 得一個唔喺 Duchy of Essex 入面,所以三仔只係分到 Hampshire(Duke of Wessex 無謂去搶 Duke of Essex(即係大仔)嘅地)
Confederate: 同上,但如果可以 create 同 primary title 一樣 level 嘅 title 就會免費 create,即係會分多份。
High: 同普通 partition 一樣,但確保大仔會分到至少一半 title。
CK2 耶路擻冷開局
其實CK3如果想開戰,最直接嘅方法就係偽造宣稱?
有無其他更快更平嘅方法?
反正都唔出VIC3架啦,不如快手啲開始整EU5
印度
波希
君堡
所以好難取捨,生得多又怕搞到散曬,生1-2個又怕死鬼左🤣
聖戰
其實係時候出個新game engine
仲以為係數撚po先見到你
咁隻game叫eu 無計
如果想玩遠東裝左mod先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞