有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
有冇EU4巴打玩過1.30嘅伊斯蘭教國家?
我唔知點解當我想accept particularist demand去升absolutism嘅時候會lose 20% crownland, 當中10%去左dhimmi (即係伊斯蘭教管heathens個estate) 度, 但我之前玩Navarra都只係跌10%crownland, 見啲人係reddit都冇話會跌20%crownland...
有冇人知點避? 跌20% crownland 真係好傷
我會disinherit晒啲細仔,亦都可以迫佢地做和尚或者送佢地打仗送死
咁好晒宗族威望,一多仔就會gg
我通常玩法係如果盟友叫我幫手我會出兵打,通常佔到個城都會捉到啲人,咁你打到公爵領首都通常都捉到佢啲仔仔女女,或者有弱宣強宣既人,之後係監獄簡招募佢地,咁就可以免費拎到佢地個宣稱去打仗,快過結婚攞宣稱好多
diu
玩到連曾孫都死埋
可唔可以比我死
唔知以為個領主女人嚟
連續兩代都話肥胖要減肥
夾埋減咗七十年都冇反應
最勁試過六堂同代
個個16歲生

我成個葡萄牙都係咁打番黎(鐵人檔),順便做埋Last Count, First King成就
ck3 新手上路

想問下其實擴張係咪要靠拎claim
拎claim就靠結婚?
ireland 新手島起手 有冇方向簡介下要做D咩
愛爾蘭起手,咪試下以試立愛爾蘭王國做目標
西班牙好多唔同文化同宗教

你點處理
一定會狂生仔女搵大國結盟,因為唔同文化宗教往往好易出叛亂,所以有一段混沌期我都係靠D fd子頂住D叛軍,高峰期試過同時間比其他國家打加自己D叛軍,夾夾埋埋有幾期人,但好彩之前同盟左法國同神羅同卡斯蒂利先幫到我頂得住D人唔洗棄game, 但我依家就打緊佢地幾個國家
做乜一開波玩二奶
但係過咗百幾年冇得玩
後期點樣平服班撚樣
我覺得呢個方法唔錯,因為打唔到宗教既國家你個監倉到會有一大堆異教徒係入面,換繼承人個下即刻殺晒入面D撚樣,儲到自己100恐怖值就停,基本上你100恐怖值D封臣係唔敢反你,咁可以用呢一個方法做個過渡期
今集ck3 要玩到好後期先可以長子制
前期唔敢亂咁生 好煩
想問係咪最多得十個仔女
十個之後我揀納邊個妾都係無子女概率
我明明係顧家男人
係咪太老或者不育特性
五十都老

鐵人檔玩到依到先,成立左西班牙帝國,但國家愈黎愈大好的有一日比繼承人個下會自爆
玩緊新手島, 依家立左愛爾蘭王國, 唔想死左冇晒
依家佢比我採用特殊繼承法
試左一次佢比左個選舉法我話咩多數揀遠親唔揀近親 狗都唔屌
依家諗緊disinherit晒其他人(依家得一個)
定再採用特殊繼承法roll多次好(唔知係咪random)
救意見

btw 玩到下下要殺自己個仔玩到心理好扭曲
搞唔撚個兒子分地法

有冇得用修改器改
好似你同時係幾個king位,死左先會分俾兩個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞