有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
咁都幾on9 d地就係打布列塔尼王國拎返嚟 但唔可以claim王國

雖然唔知點解開場我一個伯爵仔都夠兵力去打成個王國
你係咪用Count Hæsteinn of Montaigu開場?
我用 芒斯特,兒子繼位後,之前打返嚟啲領土,即刻冇咗一大半。點攪?
頭100個鐘都係熟習遊戲基本系統
一係收返d頭銜,一係再搶新領地?
建議初階玩英國群雄
初階玩867 East Anglia/Northumbria?
想問咁多位巴打,點樣增加直轄領地?玩完新手之後繼續,打返來的地換唔到領主,想封自己人又話得個直轄地首都唔封得?

另外點增加軍團?徵完兵都係group 埋一齊?
我明白了。隻game 99% 國家冇「長子繼承法」。
攪到 新君主繼位 就好麻煩。好多諸侯 都起兵反叛 新君主。

仲未諗到點解決唔識玩
今集仲有冇私生子大法
近排心郁郁想玩帝國日本, 有乜好介紹?

HOI2, VIC1 之後無乜玩
一齊玩ck3啦
唔好玩嗰啲唔知咩倭國之類嘅嘢喇
以前玩過一陣CK1
對EU之前既時代既興趣較低...
呢度除左叫你玩HOI4仲有咩選擇
諗住可能 vanilla定乜野mod咁
有冇人一齊連機玩ck3
首先每個era都有一個innovation+1 Domain Limit,包括:
。Tribal Era嘅Ledger
。Early Medieval Era嘅Bailiffs
。High Medieval Era嘅Guilds
。Late Medieval Era嘅Court Officials
你解鎖咗相關嘅innovation就可以+1 Domain Limit

其次係你個Title Rank
。County(伯爵領)+2 Domain Limit
。Ducky(公爵領)+2 Domain Limit
。Kingdom(王國) +3 Domain Limit
。Empire(帝國) +4 Domain Limit

第三睇你玩嗰個角色嘅Stewardship(負責管錢嗰個skill),+1 Domain Limit per 5 levels,即係你有20Stewardship嘅話就可以管多4塊地

最後Stewardship-Architect lifestyle條tree到有個叫Divided Attention嘅perk,點左次後可以+2 Domain Limit

即係假設你係一個1300年解鎖晒所有+domain limit嘅innovation嘅Emperor嘅話,而lifestyle有點Divided Attention兼且20Stewardship,你嘅domain limit應該係14
Tutorial island Ireland
Ck2要research technology, 或者你可以殺左啲多餘嘅仔
Vic 1 都玩過手動分POP, promote POP
痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞