有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
Eu 你換左家族係頂多扣正統性
Ck你換左家庭就game over
姐係家族大於國家
邊隻game
Ck3
反而想問有無方法召集少啲兵,有時打個小國都要召7萬兵好煩
rise夠兵之後用split off new army嚟整隊新兵
咁佢就會停止gather
玩愛爾蘭唔小心繼承左非洲塊地, 有冇方法可以唔要佢...
依家外憂內亂又統一唔到英國
求其搵個人封再grant independence
點解統一唔到英國啊
遇到咩問題

仲有點解要用「」,明明玩遊戲係開心嘅事
啱啱發現咗有個方法

得一塊地276兵嘅count(伯爵)都可以打贏4077兵嘅阿拔斯(Abbasid)帝國哈里發

就係準備定一個綁架哈里發嘅scheme,跟住一開戰即刻綁架佢,戰爭分數100分立即贏咗

https://youtu.be/hN8xVQ--Utc
23:20

呢個方法真係cls
一地領主都可以憑一人之力打贏成個帝國
依家同盟左, 等緊同盟完
有冇idea點先可以係死左之後D封臣冇咁亂
一死多數全部作反, 感覺一讓步落高君權佢地就會食著上
你玩緊第幾代人呀,有幾多個仔?
我assume你玩緊1066年嗰個劇本,而且諾曼第成功入侵英格蘭?(諾曼第多數都成功)

其實不列顛尼亞都係主要得三個國家咋嘛:愛爾蘭、英格蘭、蘇格蘭
你統一愛爾蘭之後應該就夠兵challenge另外兩個王國

。蘇格蘭好廢,佢分得太多地比封臣,啲封臣成日作反,間中又會有維京人入侵,要割走蘇格蘭啲地實在太容易

。英格蘭應該係最大阻力,有時候佢會同啲強國結盟,但係佢有塊地係諾曼第,呢塊地會成為佢泥足深陷歐陸多年嘅根源,通常法國或者神聖羅馬帝國會打佢老母,搶佢係歐陸塊地,呢個時候就係趁佢病攞佢命嘅好時候,當佢大部隊(可以left佢啲做左騎士嘅封臣,就大約知道佢大部隊去到邊度)過咗海去歐陸打仗之後,你就可以偷雞摸魚

繼承方面,你可以係realm嘅succession到睇到邊個仔會繼承你邊個title,如果你唔想分比太多仔削弱你繼承人力量嘅話你就送佢上戰場送死又好、disinherit佢又好,盡量減少分豬肉嘅人數

另外就係可以打咗蘇格蘭the isles之後create一個duke(公爵),咁你其中一個仔攞咗個duke之後就唔會再攞咁多county

另外你亦都要為繼承人準備好多錢,等佢一上任就可以送禮物拉攏封臣,真係要打仗嘅話亦都可以用不錢去請僱傭兵
可以徵召多少少常備軍(man at arm)增加一下軍隊實力以增加封臣組成faction嘅條件,萬一要打仗嘅話都可以有支軍隊打

最後就係要為你嘅繼承人準備一堆監犯,晚年打仗嘅時候留返幾個囚犯,繼承人一上任就處決(execute)佢地,殺返三五十個個囚犯增加恐怖值,你班封臣就會知驚,減低作反意欲

如果真係要內戰嘅話都唔需要太驚,趁開戰盡量減少幾個封臣再返,必要時滿足powerful vassal
要入內閣嘅需要,咁樣會增加40opinion,開戰之後趁佢哋仲未會師之前逐個擊破,贏咗內戰之後就困住佢哋,得閒就剝奪一兩個頭銜慢慢收返啲地,不過剝奪佢啲地嘅話要小心暴政,暴政會令到封臣唔鍾意你
哇多謝巴打喧詳盡咁解答

我玩1066劇本, 玩左都好多代, 其實都冇咩大問題
不過我未打到蘇格蘭既時候, 蘇格蘭同英格蘭就聯婚左變左一個
想問下拉攏封臣到佢個Opinion幾多先唔會加入faction
依家主力就係等英格蘭國王戰死, 冇同盟就可以打9佢, 同時沖緊D文明野拎長子繼承
原來英格蘭繼承左蘇格蘭
唔怪得知啦
咁你真係唔好彩

咁你打咗威爾斯未
我果個save就係幫我個仔娶左威爾斯公主,跟住個仔死咗由個孫繼承愛爾蘭國王,咁個孫就幫佢阿媽打威爾斯返黎,等佢阿媽死咗之後佢就可以做埋威爾斯國王

封臣通常opinion正數就會降低加入faction意欲

Vassals cannot join a faction against a liege if:

They are allied.
The liege has a hook on them.
They are friends.
They are lovers.
The vassal is Terrified.png terrified of them.
The vassal is a child.

其實有好多方法唔俾佢哋加入,例如同佢地結盟,又或者muder佢地大人(派佢哋做騎士送死)keep住佢地領主係細路仔

仲有就係我上面講嘅恐怖值
打咗威爾斯啦, 依家得個等字, 起建築同轉D文明信仰
非母系既話 你你個仔老婆係英格蘭女王 咁你個孫應該自然兩邊食晒
非母系啊
即係等到我個孫做繼任人時就可以食哂兩邊既地?

正喎都
勁,學到嘢

Execute真係好有用,fraction啲members過一陣就淆底,留錢買兵都係

新手玩咗陣愛爾蘭跟住玩867 Alfred過咗幾代,但load同save 冇咩癮,用鐵人玩,係有時禁錯咗掣force quit

玩到1028, 都未統一到不列顛,依代一接手,愛爾蘭同威爾士就去咗2個細路到,以為死前destroy啲kingdom title就唔會比人, 只係有claim點知唔係,又要打過,用咗幾年時間,但繼承嗰陣都5張幾,打返哂返嚟都61歲就香,好彩多女,得一個仔,下代唔駛驚,只係爭3塊地就Create 到emperor title,但錢真係難儲,打杖開支又大,一落海又冇幾十,驚啲𡃁作反又唔敢洗太多去起嘢,惡性循環
直屬封臣過多 應該點搞
唔想整太多個公爵出嚟
ck3難唔難上手,睇人玩都唔知玩乜但評價又咁高
聽講相比其他paradox titles唔難
ck2 1000+hrs玩家表示覺得好易上手但係唔能夠作準
有錢嘅話可以係你宗教聖地起大教堂
做左king之後唔幫vassal起建築物嘅話真係錢多到唔知點洗
你可以click英格蘭頂王冠,睇下佢個繼承人係咪你個仔
你係國王定皇帝?
整公爵啦,點解唔整?
封公爵冇乜壞處喎,管理一大堆伯爵封臣好麻煩,要take care咁多人嘅好感度

同堆封公爵唔一定要封晒佢啲法理比佢
例如佢個公爵法理有5塊地,你可以淨係比2塊地佢都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞