有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
Agger
Ck2 方便 清𥇦好多
用征服者威廉打左英格蘭番黎,估唔到死左之後先最煩,個仔好多唔好特質搞到成日有叛亂,個個封臣都唔鐘意佢,日日內戰好鬼煩...

同埋點攞番啲直轄地?本身8塊地,一死得番3塊地,搞到入不敷出
無架啦, 你老豆D地俾班兄弟分曬
我玩嗰啲平均六十幾歲喎
印象中明好似係可以form嘅tag?你試下攞日本大名轉江淮文化,睇下可唔可以form明?
gavelkind就係要分身家
除非你轉去primo不過primo有primo既煩惱
所以ck2開始已經訓練好要做好準備殺仔女/兄弟
普通做法都係升crown authority然後搵藉口revoke
轉唔到law做一個仔繼承晒所有地
好難攪
轉做Primogeniture就大仔會繼承哂
但係會搞到其他仔都會想殺佢
大仔一登基後9成第一樣野係防止其他兄弟叛變
有兩個仔或以上就一定俾人分哂啲地
有冇咩方法可以殺咗個仔或者送個仔走
Btw我係非洲嘅加納 部落制

用內置工具set人已經set左成日好似仲好玩過遊戲本身
由ck2開始,我已經有時都覺得d好感系統有d簡陋
好似所有兄弟都係會想封王,全部都想殺左你咁
但明明歷史有唔少兄弟對權力冇咩特別喜好,你唔封地一樣唔會嬲你
又或者本身同一個臣好frd,但只要你封地超標,佢一樣會扣好感嬲左你

點解好感度唔可以人性化d?
例如以前遇過有角色七善都有齊哂,一樣因為王位殺9左我
ck2兩樣都可以
ck3都應該一樣得
任命做將軍俾佢帶隊等運到
或者去plot度murder, 不過殺dynasty member通左天會好大penalty
你可以disinherited佢,剝奪佢繼承權,不過咁等於斷絕親戚關係,佢會好嬲你
...d levy冇得揀raise一部份係乜玩法
有無好玩嘅galaxic games 推介
我都覺得應該有派系同性格要影響 如果一夠歲數ai就開始互拉拉關係 ai 之間個關係 就會多左好多嘢 希望之後更新有
啲平民封臣每十幾年就話自己種族俾人恰
之後做反

啲農民做反都叫易打

屌你啲封臣下下4-5個一齊黎
再玩左陣都係覺得d野好唔人性化
唔吸引, 等佢出expansion修正個介面先再試算數

ck2介面比較清析易明, 初接觸唔知要點做試左n次先知要點擴張, 就算係試野個過程都覺得正好好玩
而家ck3反而知道晒要點做, 但介面又柒又唔方便根本唔想玩落去
其實可以跟eu4咁au唔同特質有唔同行為
但咁既話之後出本篤會幫自己d 仔刷七美德就變到太易玩
我幾鐘意個ui
都好過慢慢又要攪返d county返黎
不過佢話未轉得 要crown authority
點set? 想改王朝名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞