有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
ck3 幾易上手
玩熟左可以走返去玩ck2
買左xbox game pass 版, 等steam 特價就入手
出隻新game推post快左好多
有冇計可以一野打成個公國返黎, 想打英格蘭但係淨係可以慢慢宣稱
我依定係count 點解我去打自己國家既duke 會等同於對個國王宣戰既?
原來係因為個authority law
其實有冇類似STELLARIS嘅遊戲
civilization
其實應該話stellaris本身就抄civ

已經去到一個無敵狀態,但每次換繼承人一定會有叛亂,好鬼煩
CK3有無得唔生仔
都成40幾碎人 都不停生係想點
個heir同老婆反而20又唔生
做左 lover 狂生
可以親自去幫你新抱生

你的兒子的兒子都是你的兒子
我好正氣唔做衰嘢
咁我中意stellaris多啲
啲勝利條件又真係一鳩樣
咁我想問下,點解有時fabricate claim可以整哂成個公爵領地有時唔得
機率
主教learning高嘅話會有好少機率會有event claim晒個公爵領
你claim到係你好彩
係就幫你女婿
Lm
1.30 勃蘭登堡篇 2

由於我係神羅皇帝,打自由市會好麻煩同埋解唔到HRE
唯有用AE網去食自由市
1.30既普魯士既戰力比以往更加OP,有神羅皇帝既人力加持
連破AE網簡直易過食生菜
D HRE選帝侯(本身盟友)斷盟,和約完後即刻宣戰,可避免入AE網

1731年打完場AE網就成為德國,順便戰死埋個皇帝比我拆HRE
土雞支持我附庸既SAXONY獨立戰爭終於開片
唔知好彩定唔好彩係1734年,德國革命

革命推番左我既霍恩索倫家,軍隊比之前弱左
唯有用數量壓過一切
戰勝後直接食左SAXONY同埋奪回君士坦丁堡一帶

法國頂我革命唔順,斷左我盟
之後比英國打到無錢,我趁一完停戰,就用散布革命,一野食左法國到北西班牙一帶

盟友俄羅斯爆發12月革命

我既霍恩索倫分支都無埋

我食完法國拎到蘇格蘭土地,可以進擊英國
英國同盟友土雞,東西咁遠各打各比我用俄國夾住打爆,搶曬成個英格蘭,威爾士

土雞又番生,幾乎成個意大利同巴爾幹一帶都已經吞曬

咁我都唔執輸再同土雞打一場,拎番意大利同埋重奪拜占庭領土,再拎埋英國既北愛地方
再出征西班牙,北非同突尼斯,係1805年已經離重建羅馬帝國只差一步

1808年2月停戰一完,又再戰對土雞英國宣戰

用左唔夠4年時間打完

令人振奮既時刻到了

羅馬帝國再次成立了!!!

成個過程係過擴叛軍麻煩,其他都比較易處理
突尼斯同北非果邊係我唔想食咁多地又爆過擴叛軍先唔食
個行政容量爆炸左好耐
AE網由我打爆左土雞,法國已經唔存在
填完坑了
CK3我想問有無人知宮廷醫師有咩用
同埋揾咩stat既人做好
老婆仔女自己有病同受傷有用,平時放定一個居家必備
咁揾啲咩人做好 高學識?
高學識同埋有醫生特質既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞