有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
你試吓QQ 或者 阿巴屌 form Persia 再做呢個achievement 吖嗱

本身隻game都唔預你cultral shift
冇得朝聖同埋贖罪券嘅話點樣可以加多啲虔誠
eu4玩亞洲horde根本唔需要等大明出unguarded horde。 開波宣大明都夠打
玩左1X個鐘 仲未掌握到隻GAME既重點
之前同類型既GAME ANNO/文明/群星/全戰三國 都超過幾百HRS時數
但CK3玩唔明要操作既重點係邊?
即係例如
ANNO - 要BUILD UP成條生產線 空間利用
文明 - 根據角色特性取得勝利
群星 - 三種資源策畫
三國 - 排兵布陣
配種
eu4 既三山 帖木兒真傳 同好多very hard既成就都解左 仲有咩好解
屌第一次玩呢類型戰略game
CK3 岩岩統一左Ireland 就死左傳位比個仔 唔夠兩日個仔都死埋比左個孫女
成個王國四分五裂再比自己個4歲既呀叔宣戰要同我搶王位 我仲要唔夠佢打 好快就比人夾攻game over

好撚痴線 由頭到尾冇平靜過
直接100%全騎兵搶軍科5都應該夠屈機
用滿洲為例就搵早期既騎兵 霸住東北搶錢同升 荒廢度
或者大明pass第一個皇帝reform就打佢瓦剌就trigger土木堡。

遊牧開局既騎兵真係無敵
又咁講, This is Persia 又真系係VH achievement 裡面比較易嘅 (就算唔culture shift 都係 當然Ardabil 做另計)
Released vassal 同 culture shift 都真係令好多好難嘅achievement變得容易
同意啊, 就算冇土木堡, 只要focus mil point, 係lv6 之前head大明1lv mil tech, 配合大明reform 真係冇得輸
巴打好勁
Granada 戰記 (1)
今次想寫個Granada小戰記 (篇幅應該唔會好長, 因為佢同Navarra 拓展嘅方向好似), 但今次頭半節會寫得比較似Re-reconquista 嘅achievement guide, 希望大家睇完之後可以自己試下, 個achievement唔係話好簡單,但絕對唔係玩唔到

玩過EU4 嘅新手都會知道Granada通常都係Castile/Portugal/Aragon 對外拓展嘅第一個目標, 所以Granada嘅處境非常奇怪: 佢又未至於係OPM 個種弱勢, 但處理不當會立即收皮, 再加上你開局個1/1/0君主同有限嘅拓展方向 (只有窮到發瘟嘅北非), 會令到個局更加困難

- Optimal start 同考慮restart 嘅條件

你開局會希望Castile/Aragon rival 法國, 咁樣就有機會同法國結盟, 而Tunis 同Morocco 最好唔好係rival, 同時同Tunis 同Morocco 結盟對你打Castile 會好有用.
唯一我覺得要restart/ reload 嘅情況就係當你第一次打Castile/Portugal之前出現Iberian Wedding而你冇辦法同Ottoman/ France 結盟, 咁最好就重開因為你加埋Morocco 同Tunis 都唔會係Iberian 三子加埋咁強.

我呢鋪都好有趣, Castile join in 百年戰爭打法國, 雖然佢好快就recover, 但都防止左佢完truce就立即打我嘅問題

開局時有機會Castile會因為支援Sus嘅Independence War而同你開戰, 你可以選擇restart, 但 Morocco都唔係省油的燈, 如果你行動得宜, 你兩個加埋會夠Castile一個打, 記住要先圍Castile首都, 同標定幾塊Castile嘅地做vital interest.

- Granadan War of Succession
1444年開局嘅時候你會見到有一個ticking disaster 叫Granadan War of Succession. 唔好驚, 因為個disaster 係純粹俾一個heir 俾你

如果你好似我咁係disaster 出現之前已經有一個能幹嘅heir就最好, 只要打敗隊pretender就會完disaster, 記住隊pretender 嘅morale 比你強好多, 如果要打就記住只可以係有堡嘅地方作為防守方打先會贏, 起隊騎兵會有幫助

如果你冇heir, 先去rebel tooltip 睇下如果叛軍break country會俾個點嘅heir 你.
Event出嘅heir一定係2/4/1, 而如果你唔install 個heir, 就會+2war exhaustion; 但如果break country 咁install, 個數值會有唔同, 同時你個1/1/0垃圾亦都會即刻死, 問題係因為你唔可以係佢break country之前就accept event, 所以會有機會build up 大量 war exhaustion.

在我而言, 除非break country 會俾一個好強嘅君主俾你(e.g. 12點以上),但如果差唔多, 我會accept 2/4/1, 因為你其實有個 mission 叫 ‘restore faith in the throne’ , 完成之後可以增加三點君主點數, 所以原本嘅平平無奇嘅7點heir 都可以變成10點.

如果你唔係選擇break country, 記住將個1/1/0 擺做將軍同指令佢圍城, 咁佢戰死嘅機會就會增加

- 北非拓展

係Succession Crisis 之後, first move 通常就係rival同打Tlemcen, 佢係北非通常係只有一個好弱嘅盟友, 又係你對岸, 所以你可以好快fabricate claim 去打佢, 但由於我對軍隊唔夠圍level 3 fort, 所以我要call in Morocco

call in 前check下Morocco 要乜野地, 係call in 前先派兵霸左啲地先, 簽和約嘅時候記住唔可以俾Morocco嘅trust跌超過10, 佢通常會要啲沙漠地, 所以可以割一兩塊俾佢, 但唔好割海岸線同Tlemcen首都俾佢! 另外, separate peace佢個盟友, vassalize 佢, 咁做就可以借佢已有嘅claim, 向其他沙漠國家拓展

之後盡快係唔打Tunis同Morocco 嘅情況下將剩番嘅沙漠國家兼併, 將地交給vassal, 以呢個進度, 頭十年內北非應該就只剩你, Tunis同Morocco. 記住同佢兩個結盟, 咁可以將Castile係你未成氣候嘅時候開戰嘅機會減低
- 尋找盟友

Ottoman通常係improve relations同royal marriage 後會ally 你, 但如果你好似我咁唔好彩, 你可以試下搵一啲Castile嘅rival去improve relations (最好係法國), 但通常 improve relations 都唔會夠, develop啲省(會有多啲force limit) 同scornfully insult對手都會有用. 法國嘅話就要等佢annex 咁啲 vassal 先 (通常1450-1460左右 法國就會開始annex vassal)

如果唔夠prestige, 可以俾Patronage of Art 俾merchant guild, 記住Patronage of Art 有個即時效果加15 prestige, 所以你缺prestige去scornfully insult, 可以revoke privilege 再grant 俾merchant guild, 咁就可以 farm 15 prestige

當你embrace Renaissance 之後, 可能會有一段小時間可以rival Castile, 記住要立即 rival, 因為咁可以增加 Castile嘅rival 同你結盟嘅機會

我就係咁ally 到法國! 雖然我呢鋪嘅法國面對著同1.30嘅大國一樣嘅問題: 借左天文數字嘅債, 導致佢連defensive call都唔會join, 但我就當長期投資先ally 佢先

與此同時, 我個1/1/0 60歲都未死, 見我有多餘prestige, 就請佢退位讓賢

- 與Castile的第一戰
基本上就係要看時機, 如果只有Castile 同Portugal , 以你加上Tunis同Morroco 係夠打嘅, 所以只要見到Castile 同Portugal 會join war 就可以開戰. 如果佢地兩個同時都同一啲大國 (e.g. England) 結盟, 就要等該大國唔會answer call of arm 先打得, 所以留意住佢有冇打仗 (e.g. England打Scotland etc.), 但記住機會唔會多, 一見到就好打

記住打之前先scornfully insult Castile, 咁會完成第二個任務, 拿到一個100 tradition 嘅general (留意siege pip量, 好重要). 我打之前亦都借錢請左對有siege pip 嘅merc, 拉高自己軍隊數量, 同埋係首都個state 開 defensive edict.

由於我宣戰對象係Castile, 所以我嘅目標係先盡快將Portugal踢走, 因為佢兩個嘅海軍加埋會好強, 你嘅盟友會過唔到strait幫助你, 要先踢走佢兩個其中一個你先有勝算. 而因爲個100 tradition general, 我圍堡一定快過佢, 同埋白痴AI只要見我一嘗試追佢啲小stack就會放棄siege我嘅province, 所以打起上黎其實冇咁大劑

你只要圍走Lisboa 同 Evora 兩座堡通常就會夠war score peace out Portugal, 記住盡快趕走佢, 唔好戀戰, 如果高war exhaustion 就用dip point整低佢

Castile自己一個嘅海軍通常唔會多過你同你戰友嘅總量, 所以Tunis同Morroco 係你peace out Portugal後就可以過strait, 成件事就會變得好容易處理. 但記住盡快siege 走Saville 同La Mancha, 呢兩個省要割到俾自己, 唔好俾Morocco拿到控制

我個鋪Castile全軍就唔知點解企左係Morroco 個堡上面, 就係咁我係連對merc 都del 埋嘅情況下, 不廢吹灰之力就carpet siege左成個Iberia, 打贏Castile

和約上我割左成個Upper Andalusia state 同La Mancha個金礦, 如果你係簽和約前同法國/England improve relations, join coalition 嘅就只會有Iberian 三子, 不足為懼

第一戰贏到之後, 之後軍隊同經濟都會有改善, 所以之後嘅仗應該就會易好多, 我個case Castile 仲破埋產添
諗起偶然會見既 野生ai安達盧西亞電腦有時破局過人殖民埋美洲 變半個西班牙
發現你地漏左佢地代理個隻battletech
隻game好完整咁還完戰棋既玩法同規則
有無人知ck3點轉文化
而家我個文化未發展到高軍權
想轉另一個文化
辛苦晒

戰記好詳細
A character can change their culture through several ways:

。A character can voluntarily change their culture through the minor decision Change to local culture once
。Culture can be changed through several decisions that create new cultures
。A ruler can give into the demands of a populist faction and change faith and culture
。Several events such as a culture breakup will force rulers to change their culture
thanks
我原本蘇格蘭文化 被群眾要求改咗做鄉下文化
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞