有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
因為俄羅斯ruler都係維京人
我見台灣論壇都有講五湖四海嘅人都嚟打英倫三島,跟住洗文化洗到到文化地圖mode五顏六色
又唔想轉宗教 唔知點搞
依家全部muslim地分封晒出去,每隔一排都會見到一個province 轉做 catholic 嘅
想問下有冇方法令d仔女去自己搵人結婚
我老婆生左6個仲未生完,
如果要一個個去幫佢d搵老婆老公好煩
終於得閒開ck3黎玩
個UI廢撚到
除左叫做整靚左d之外根本1d都唔好用
ck2 d info好易勾出黎睇
而家呢個我真係唔知佢想點
d window毫無意義咁撚大喇根本阻撚住晒
睇得資料黎又睇唔到地圖
同埋mini map死左去邊
以前定期篤黎篤去mon住異教撚睇下佢地打到去邊
而家唔見左個mini map下下都要mouse / wasd咁郁去好撚戇鳩喎
搞左陣完全冇晒mood
仔女婚姻關係到盟約
同埋有時需要令某d仔女冇後代配合返之後succession策略
又或者要幫佢地揀個好伴侶keep住d優秀基因
否則唔可能電腦自動同你搞啦
可惜
我記得ck2 d仔女係識自動搵人結婚
睇下你咩制度
封建制度基本上冇得拉vassal落水
佢俾levy你就已經盡左vassal責任
唔係掛
仲係自己court應該唔會架喎
你俾左封地佢?
將時間加速去1444年
係呀,封地比佢
跟住由佢自由發揮
有咩用我刪咗遊戲結束嗰個設定
我都係
解鎖集權制同常備軍比你打大仗
封臣同平民無限造反

打到好撚頹

佢次次原因都係文化宗教

教主有招可以改塊地宗教

但屌你老母改到2046
如果太耐佢都都會催你幫手揾老婆 有個event係直接畀仔女同情人結婚
想問點防對家間諜行為 成日比西法蘭克國王送唔知咩比我 然後我得左個7年DEBUFF 過幾日就死左

同埋係咪要KEEP住同班男爵搞好關系 中過一個事件全部封臣既地減控制度
好落力改土歸流咩
有冇師兄知道文化可以點樣升快啲
如果你係culture head嘅話你可以選擇主力升邊一個Innovation
另外如果你同另一個解鎖左嗰個Innovation嘅文化有愈多領地接壤嘅話都會學得愈快

可以睇睇佢
https://ck3.paradoxwikis.com/Innovations
我覺得 角色既壽命周期太短,岩岩攪到國家有d起色,人際關係又攪好晒,就已經60幾歲就快釘。
一繼承俾左個仔,所有野都要重新再黎過咁。
無限loop。
如果角色減慢衰老50%,我覺得咁好玩d
ck3比起ck2有幾樣唔好

1. 搵野極其麻煩,冇集中既方法去做某類action

2. UI大而無當,我用4k電視玩都覺得啲popup好迫

3. 玩法好煩但變化唔大。好老實雖然係rpg 成份高左,但係因為perk tree太強勢,就算個角色係智障一樣可以用後天學習到武力20以上。而且因為代代都要處理分封問題,基本上每代都逼住做暴君

4. 擴張好難。prestige 同piety難攞左好多,而且想擴張既話消耗就好快,加上佢地各自既等級制度令到唔可以好似ck2咁暴力擴張,結果幾代落嚟實際領地冇變大之餘,手下仲要有一堆同宗封臣等住造反

5. fraction太on9。暴民成日暴動,新打落嚟既地要十年教養先回復到control level, 而諸候造反太密,無咩有效機制阻止佢地造反。雖然止暴制亂唔難,但係三兩年一次造反都幾煩
唔係好明有啲亂

可唔可以解釋下
連續兩代要係兄妹戀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞